Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Victoria de azi se uita saptamana urmatoare

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Victoria de azi se uita saptamâna urmatoare, caracterul dainuie o viata

Am asistat de multe ori cu amaraciune la scene în care un „politician” reprosa reprezentantilor profesorilor ca învatamântul în România nu este unul de calitate, iar unul dintre motive este ca nu este formativ, ci informativ. Din punctul meu de vedere, au în mare masura dreptate, iar dovada esecului învatamântului de a forma caractere sanatoase o putem vedea din plin la televizor.
Gasesc ca acest lucru este valabil si în sport: antrenorul este cel care formeaza în primul rând caractere, apoi vine performanta. Din nou din cartea
„Descopera învingatorul din tine” de François Ducasse si Makis Chamalidis.

Educatori fairplay pentru sportivi fairplay
„Primul rol al antrenorilor nu este oare acela de a educa tinerii, de a-i învata sa traiasca si sa piarda, de a pune accentul mai degraba pe drumul ce trebuie parcurs si pe proces decât pe scopul final? Raspunsurile pozitive nu pot veni decât de la educatori. Si cu toate acestea, câti antrenori nu afiseaza o mina rusinata atunci când elevii lor nu obtin scorul dorit sau sufera o înfrângere, cu riscul de a-i face pe acestia sa se simta si mai rau? Câti antrenori practica un discurs dublu cu tinerii atleti în plina evolutie, pretinzând ca-i fac sa munceasca pe termen lung, aratându-se totusi incapabili de a suporta lipsa rezultatului?”
„Sa-i încurajam pe cei care stiu sa-i învete pe altii ca se poate pierde si totusi sa se câstige ceva.”
„Sa-i încurajam pe educatorii care acorda sportivilor dreptul de a pierde, chiar si atunci când acestia nu si-l acorda.”
„Sa-i încurajam pe educatorii care stiu din când în când sa dilueze cu apa potiunea magica care creeaza campioni.”
„Sa-i încurajam atât pe sportivii care stiu sa dea dovada de fairplay, cât si pe educatorii care au curajul de a-i învata fairplay-ul.”
„Sa-i încurajam pe îndrumatorii buni, fara de care jucatorii buni nu ar exista.”

„Atentie, pericol! Este timpul sa actionam, sa iesim din logica victoriei cu orice pret, pentru a pune în fata valorile morale ale sportului de competitie. Pe când seminariile de formare pe teme precum "educatia prin sport", "eleganta în lupta" sau "arta si maniera" - seminarii constructive, conectate la problematica performantei -, pentru a le contrabalansa pe cele nenumarate despre dezvoltarea personala, management, cautarea performantei (nu si a celei morale)?”
„Este momentul sa actionam, sa reformulam valorile care fac parte din patrimoniul umanitatii, tinând cont de aceasta data de epoca în care traim, gasind noi argumente, un nou limbaj, noi metode pentru ca înfruntarea sa fie mai placut de învatat, de practicat, de vazut... Sa permitem aparitia campionilor adevarati de mâine, cei pe care toata lumea îi asteapta!”

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu