Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Tipuri de Coaching

Coaching

Tipuri de coaching

Meseria de coach se poate practica īn multe domenii, practica relatiei de coaching ramānānd aceeasi. Diferenta dintre coaching si abordarea proprie expertului consta īn faptul ca expertul īsi va pune īn valoare competentele din domeniul sau, īn timp ce practica coach-ului nu este subordonata domeniului.
Un prim criteriu de clasificare este cel legat de
domeniul de activitate al clientului sau de cadrul de viata al clientului de unde vine cererea. Distingem coaching de viata (life coaching), coaching profesional (executive coaching), coaching pentru performanta, coaching pentru cariera.
Coaching-ul de viata se adreseaza persoanelor care au o viziune asupra vietii si īsi doresc mai mult sau īsi propun sa realizeze o schimbare pozitiva.
Īn domeniul coaching-ului profesional, distingem:
business coaching, care se adreseaza oamenilor de afaceri si managerilor, fiind orientat spre crearea si dezvoltarea unei viziuni de succes pentru companiile pe care le conduc.
executive coaching, care se adreseaza managerilor si coordonatorilor de la nivelul executiv. Se bazeaza pe crearea unui acord intim īntre valorile personale, abilitatile si competentele profesionale angajate īn procesul de dezvoltare adulta.
corporate coaching,care se adreseaza companiilor presupunānd o dezvoltare a factorului uman si a culturii organizationale.
Din punctul de vedere al
numarului de persoane acompaniate, coaching-ul poate fi individual, de grup, sau pentru o echipa.
Coaching-ul poate fi
intern, atunci cānd coach-ul face parte din organizatia unde īsi are clientii, sau extern, cānd prezinta avantajul unui plus de neutralitate. Īn functie de unde vine cererea, coaching-ul poate fi asumat, atunci cānd cererea de acompaniere vine din partea clientului, sau prescris, cānd cererea vine din partea conducerii organizatiei.
De asemenea, putem īntālni si alte tipuri de coaching ca
intercultural, sportiv, spiritual, strategic, pentru artisti etc.

Pentru informatii suplimentare
http://www.coachfederation.org/find-a-coach/what-is-coaching/
http://en.wikipedia.org/wiki/Coaching


Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu