Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


The Mental Game – Tomas Berdych

Resurse > Mental Coaching

The Mental Game – Tomas Berdych

Despre pregatirea mentala jucatorii de top (si jucatoarele) vorbesc din ce in ce mai liber si mai des. Iata ce spune Berdych, acum numarul 6 mondial, în articolul aparut pe site-ul oficial ATP în luna martie. (TOMAS BERDYCH: THE MENTAL GAME,
):

„Am lucrat în ultima vreme pentru a deveni mai puternic din punct de vedere mental si la pregatirea fiecarui meci. Sunt aspecte foarte importante in tenisul de azi. Mai ales acum. Oricine poate dobândi o dreapta si un rever foarte bune. Aproape ca nu e nici o diferenta la lovituri. Diferenta este facuta de micile detalii si unul dintre acestea este pregatirea mentala, pe care eu am urmarit s-o perfectionez. Sper ca acest lucru sa ma ajute sa urc.”
„Sunt multe lucruri despre care se poate vorbi (în legatura cu pregatirea mentala). De exemplu, putem mentiona concentrarea în timpul meciului. Sunt importante, în acelasi timp, ceea cum gestionezi anumite situatii pe teren, dar si in afara acestuia...
... O parte din aceste lucruri sunt clarificate cu antrenorul meu, care ma poate ajuta. Am lucrat de asemenea cu o persoana care nu este psiholog, ci un mental coach, ceva diferit de un psiholog. Si functioneaza. Lucrez cu el de doi sau trei ani.”
Îl admir pe Tomas de multa vreme pentru eleganta si corectitudinea loviturilor sale, pentru calitatile fizice si pregatirea sa fizica impecabile si pentru rabdarea cu care îsi construieste punctele. Tomas este un produs 100% al unei scoli de mare traditie în tenis.

Unele dintre calitatile sa, dupa aparerea mea, îl impiedica sa urce mai sus: ma refer aici, în principal, la rabdarea cu care îsi construieste punctele. Cu armele pe care le are, serviciul, dreapta, reverul si cu completitudinea jocului sau, Tomas poate încheia punctele mai devreme. Motivele pentru care nu face acest lucru sunt, din punctul meu de vedere, de ordin mental.

Nu consider ca este potrivit sa fac o analiza aici despre „mentalul” lui Tomas, dar mi se pare în regula daca mentionez ca pregatirea mentala cuprinde unele tehnici si abordari cu rezultate pe termen scurt si altele cu efecte pe termen lung. În cazul lui Tomas, cehul deja stapâneste unele dintre tehnicile cu efect imediat si care functioneaza pentru el pâna la un punct. Recent, am vazut unul dintre acele momente când tehnicile folosite de Tomas nu mai functioneaza: semifinala de la Madrid unde Tomas a condus cu 4-2 în setul decisiv având mingi de break pentru 5-2. Le-a ratat si de acolo jocul cehului a cazut dramatic in fata unui Wawrinka ostenit dar care a renascut.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu