Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Talentul de a nu avea talent

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Talentul de a nu avea talent

"Am vrut sa fiu un mare scriitor si am fost, am vrut sa cunosc gloria si am cunoscut-o, apoi am vrut sa fiu altceva, dar nu stiam ce anume, iar acel altceva n-am fost niciodata.", Jean-Paul Sartre

Am vorbit despre Talentul de a exploata propriul talent īn articolul din 2 iulie. Mi se pare foarte interesant punctul de vedere al lui Makis Chamalidis exprimat īn Descopera īnvingatorul din tine īn Capitolul 4 paragraful "Generatia zapping".
"Societatea moderna este construita pe cultul performantei. Toata lumea vrea sa reuseasca, toata lumea vrea sa cāstige. Īn acelasi timp, suntem din ce īn ce mai īncredintati de iluzia ca totul se poate obtine repede si fara durere."
Cine īncurajeaza aceasta iluzie?
"Televiziunea, de exemplu, nu stie cum sa promoveze mai mult placerea facila, sa incite partea mediocra din orice om care tinde catre ceea ce este accesibil, banal, vulgar, folosindu-se de mediocritatea noastra pentru a face din ea regula. Se crede, īntr-adevar, ca defectele omului s-au transformat īn calitati."
"Pe toate canalele de televiziune, noii eroi sunt de acum īnainte oameni obisnuiti. Se īndrazneste sa se numeasca acest lucru "tele-realitate": fabricarea unor staruri a caror calitate principala este aceea de a nu avea niciun talent anume. Stele a caror virtute este aceea de a nu straluci! Aceasta evolutie īngrijoratoare a civilizatiei noastre ar putea sa se rezume la fraza urmatoare (care ar justifica si singura acest capitol si chiar īntreaga carte): "Ceea ce este comun este luat drept valoare, cānd de fapt nu este decāt desperantul banal."
Doar televiziunea poate crea iluzia, ne poate face sa credem īn miracolul reusitei fara efort, imediate.

Iar acesti falsi campioni nascuti īn cutia de imagini vor fi condamnati sa traiasca īn aceeasi cutie; ei vor fi viitorii animatori care vor recruta noi candidati la glorie sau viitorii cāntareti produsi tot de catre canalele de televiziune, unii devenind invitatii celorlalti."
De fapt, nu numai televiziunea; putem adauga presa, revistele si uneori, scoala. "Asta se vinde", spun expertii. Dar mai aveti si altceva de oferit?

Campion?īntr-o?luna!
Iata deci care este noul vis: sa devii campion īntr-o luna! Sa devii campion prin bluf sau printr-o lovitura a sansei! Acest vis este un miraj, nascut din desertul inteligentei si al nebuniei imaginilor, fantasma unei epoci care īsi cauta noi zei, mai accesibili pentru ca sunt mai umani, mediocri, manipulabili, reconfortanti, consumabili.
Zeii au coborāt din cer sau, dimpotriva, cerul este cel care a cazut peste noi? Unde s-au dus transcendenta, exceptionalul, unicitatea si absolutul catre care adevaratii campioni, adevaratii creatori, adevaratele staruri īi invita pe oameni sa se īndrepte?
Valoarea de a nu avea valoare
Daca talentul nu mai reprezinta un criteriu, de ce sa mai pierdem timpul pentru a-l construi? īn mijlocul unei astfel de ideologii īn care conteaza doar imaginea si notorietatea, este oare posibil īnca sa traim din plin o pasiune si sa ne faca si placere fara sa ne preocupam prea mult de finalitate?

Ce este de facut?
"Zaparea dificultatilor, mizarea prea mult pe notorietate, uitarea faptului ca orice reusita este fructul unei cercetari personale īndelungi si intense si ca aceasta revine cel mai adesea celor care au stiut sa-si asume riscuri si sa accepte sa sufere pentru a-si exploata talentul, neglijarea faptului ca talentul se merita, ne fac sa riscam sa trecem pe lānga esential si sa cunoastem deceptii amare."
"Da, īntotdeauna ne va lipsi ceva. Īntotdeauna va exista un gol. Victoriile, medaliile, onorurile, reusita sociala, toate acestea vor umple goluri, īnsa nu vor reprezenta decāt etape."
"Cei care reusesc nu au īntotdeauna calitati extraordinare; ceea ce este extraordinar este faptul ca si-au luat calitatile īn serios."

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu