Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Talentul de a exploata propriul talent

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Talentul de a exploata propriul talent

Asa cum mi-am propus, am sa selectez zilnic câteva idei care mi-au placut din cartea Descopera învingatorul din tine. Iata ce am ales pentru astazi:
Ai un vis, dar care este planul?
„În viata, si cu atât mai mult în sportul de înalta performanta, reusita depinde mai putin de talentul pe care îl avem si mai degraba de forta pe care o vom folosi pentru fructificarea acestui talent. Daca atât de multe tinere sperante esueaza, aceasta se datoreaza cel mai adesea faptului ca sunt "prea dotate".”

„Sa ne imaginam ca aveti un vis; a va întreba care ar trebui sa fie planul este o maniera de a va întreba în legatura cu ceea ce ati prevazut sa faceti în mod concret pentru a va realiza visul.”
„Planul este cel care permite transformarea unui vis într-un proiect de actiune. Fixarea a doua-trei obiective simple si concrete ce trebuie realizate într-un an, obtinerea mijloacelor prin intermediul carora acestea pot fi realizate, impunerea unei discipline si a câtorva constrângeri - cam asta ar reprezenta Planul.”
„A visa este un lucru; a trai visul este un altul: aceasta înseamna a-l transpune în viata cotidiana, punând zilnic câte o piatra la edificiu.
Unii practica sportul, altii fac un proiect din sportul lor. Cel ce are un proiect are multe sanse: stie încotro se îndreapta si pentru ce actioneaza. Toate eforturile lui au un sens, caci se înscriu într-o viziune de ansamblu. Nu apelam la efort doar când avem chef, ci pentru a face proiectul sa avanseze.”

„Câteodata visul este considerat ca fiind un refugiu de la viata de zi cu zi, ceva în plus. Este aproape normal sa ne maltratam visul, sa fim amatori în raport cu propriul vis, în timp ce suntem profesionisti în domenii care nu merita întotdeauna eforturile noastre. Luarea în serios a visului începe prin a-i aloca un plan. Si cu cât mai mult viata dvs. se va confunda cu visul si cu planul propriu, cu cât mai mult constrângerile vor deveni o ratiune de a fi, cu atât progresele dvs. vor fi mai spectaculoase si veti merge tot mai departe. Campionii nu resimt privatiunile ca pe niste sacrificii, ci le accepta pentru ca nu pot concepe altfel viata. Este vorba de un tot; este însasi viata lor.”
„Unii nu parasesc niciodata tarâmul Visarii, nu depasesc niciodata zidul aventurii. Nu stiu de unde sa înceapa si ramân astfel în vag, în reverie. Ei si-ar dori ca lucrurile sa vina de la sine.”

„Astfel, celor care nu au un plan le lipsesc reperele si ei îsi modifica prea des orientarea sau principiile antrenamentului. Proiectul lor se descompune, ei reactioneaza de la o zi la alta si sfârsesc prin a nu mai sti ce fac pe teren. Acestia muncesc în functie de dispozitia pe care o au sau de circumstante. Au vazut un anume campion si vor sa-i semene, apoi apare altul, si asa mai departe. Într-o zi se antreneaza mult, saptamâna urmatoare deloc, apoi prea mult si apar accidente etc.”

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu