Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Stagii de pregatire

Performanta sportiva

Pregatirea mentala - Mental Coaching, un moment de bilant si reflectie

Scurta rememorare

În perioada 6-11 septembrie 2011 a avut loc al 12-lea stagiu de Mental Coaching organizat de PAMIRA Club din Sibiu. 11 dintre cele 12 stagii s-au desfasurat pe durata a 5 zile pline. Stagiul mentionat reprezinta pentru mine piatra de hotar ce marcheaza trecerea pe un nivel calitativ superior. De aceea, simt nevoia unui moment de bilant si reflectie.
Au trecut mai bine de 10 ani de când am început activitatea de Mental Coaching, 10 ani în care am mediat sau condus, singur sau împreuna colegul meu Ionel, peste 50 de actiuni cumulând aproximativ 150 de ateliere de lucru si seminarii destinate sportivilor, parintilor si antrenorilor, ponderea cea mai mare având-o cele pentru sportivi, cumulând circa 1500 de participan?i din care aproximativ 400 participanti diferiti. Stagiile au început la Craiova, cred ca în 2001, la initiativa lui Ilie Cojan de la Clubul Olimpia, unde au participat in jur de 40 de persoane.
Am organizat stagii de pregatire în Bucuresti la Tenis Club 2000 si la alte locatii, precum si la Pitesti, la Cluj si la Sibiu. În martie 2009 a avut loc primul stagiu de pregatire organizat de PAMIRA, iar in august 2009 Marius Vecerdea a propus organizarea unui stagiu pe durata a 5 zile. Aceasta prima încercare la care au participat 29 de persoane a scos în evidenta avantajele stagiului de mai multe zile, astfel încât am ramas la forma de 5 zile si cu cel mult 20 de participanti (cu 29 de persoane a fost foarte dificil de gestionat procesele care au avut loc).

Continut

Programul de pregatire continut de un stagiu de 5 zile include 2 antrenamente de tenis a câte 2 ore si 2 ateliere de pregatire mentala de 2-3 ore. La acestea se poate adauga un antrenament de pregatire fizica si vizionarea unui film artistic tematic. Una dintre cele cinci zile ale stagiului este dedicata maratonului de tenis (Tenis Maraton) pe care l-am pus în practice deja de 3 ori pâna acum si care a durat prima data 9 ore, a doua oara 7 ore, iar la stagiul din 6-11 septembrie 2011, 8 ore (7-12, 14-17). Tenis Maraton este o buna oportunitate pentru participanti de a descoperi resurse proprii nebanuite, de armonizarea loviturilor, de abandonl controlului si renuntare la critica, de cresterea încrederii si de aplicarea hidratarii si a hranirii adecvate. Aceleasi resurse pot fi descoperite în timpul alergarii de rezistenta din parc, unde prezenta grupului le ofera sportivilor oportunitatea de a se simti în siguranta, de automobilizare si angajament.


Dimensiunile pregatirii

Dimensiunile din cadrul stagiului de pregatire mentala sunt
motivatia, încrederea, gestionarea emotiilor, concentrarea si dezvoltarea armonioasa.
Principalul atelier destinat
motivatiei se focalizeaza pe stabilirea obiectivelor si semnarea angajamentului personal.
Pentru
construirea încrederii avem în vedere gândirea constructivă si parcursul constientizare Ţresponsabilitatea deciziei proprii Ţîncredere. Pentru încredere si construirea curajului folosim Lâcher prise (abandonul controlului) urmat de un atelier special construit.
Pentru
gestionarea emotiei folosim atelierele special construite pentru gestionarea furiei si gestionarea fricii.
Pentru
cresterea capacitatii de concentrare folosim, în special, tehnicile Inner Game ce au ca punct de plecare cartea lui Timothy Gallwey, The Inner Game of Tennis publicata în 1974.


Punem un accent deosebit pe
dezvoltarea armonioasa. Pentru noi, aceasta dimensiune este mai importanta: ”Victoria de azi se uita saptamâna viitoare; caracterul dainuie o viata”. Am observat de multe ori cum dorinta unui progres rapid si presiunea excesiva resimtita din exterior au avut efecte nedorite ca pierderea placerii de a juca tenis, extenuarea, burnout-ul si, uneori, traume. Principiul nostru calauzitor este ”Mai întâi copilul, apoi sportivul”.

Tehnici

Pe lânga tehnicile traditionale pe care le folosim (
vizualizare, relaxare, autoreglare) utilizam tehnicile NLP (Neuro-linguistic programmingProgramarea Neouro-Lingvistica) foarte eficiente la sportivi si tehnici preluate si adaptate din Analiza Existentiala si Logoterapie în special pentru dimensiunea dezvoltarii armonioase.

Continuitatea

Am observat ca elementele schimbarii si ale progresului se pastreaza cu o intensitate apropiata de cea observabila în timpul stagiului timp de 2-3 saptamâni, dupa care încep sa se diminueze. De aceea, dorim o legatura mai strânsa cu cei care asigura ambian?a sportivului: parintii si antrenorii. De aceea, pe viitor ne preocupa sa tinem o legatura mai strânsa cu parintii si antrenorii. Înca din stagiul urmator pe care l-am programat pe 28, 29, 30 si 31 octombrie la PAMIRA Club, Sibiu, ne-am propus sa invitam parintii si antrenorii sa participe la cel putin un ateliar de lucru special pentru ei. Ideal, din punctul nostru de vedere, ar fi ca ei sa poata participa la doua ateliere, primul la început si cel de-al doilea la încheierea stagiului.
La ultimul stagiu desfasurat intre 6 si 11 septembrie, am avut o întâlnire mai scurta cu parintii copiilor care participau la un turneu la Pamira si o intâlnire de 3,5 ore cu parintii copiilor care auparticipat la stagiu. Din punctul nostru de vedere, întâlnirile si-au atins obiectivele; din punctul parintilor de vedere, asteptam feedback-ul lor.
Au fost câteva solicitari pentru organizarea unor ateliere de lucru special pentru parinti si ne place aceasta idee si o avem în vedere. Din punctul nostru de vedere, tenisul românesc a fost sustinut în ultimii 20 de ani aproape în exclusivitate de parinti, asa încât ei merita sa primeasca ceea ce cer.


Viitorul

Suntem multumiti de ceea ce am reusit sa realizam pâna acum si dorim sa continuam. Vom propune în cel mai scurt timp ateliere de lucru special proiectate pentru parinti. Ne dorim sa mentinem o legatura mai strânsa între stagii cu sportivii, parintii si antrenorii. Vom oferi si stagii de pregatire pentru antrenori. În paralel, ne vom intensifica activitatea în domeniile din afara sportului, dar, orice am face, inima noastra ramâne lânga sportivi.


Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu