Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Raspunsuri chestionar

Performanta sportiva

Pregatirea Mentala

Raspunsuri la chestionar

A trecut ceva vreme de când am propus chestionarul legat de pregatirea mentala. Multumesc celor care ne-au oferit câteva minute pentru a raspunde. Cred ca raspunsurile primite merita publicate pentru este ca posibil sa gasim fiecare dintre noi ceva interesant. Sper sa mai primim în continuare si ale pareri care sa ne ajute sa ne facem treaba mai bine.
Puteti completa chestionarul aici.
Am retinut 18 raspunsuri. Pentru ca materialul sa nu fie prea mare, l-am segmentat în mai multe parti. Raspunsurile sunt exact asa cum le-am primit, doar ici-colo am mai adaugat câte o litera.
În continuare, sunt prezentate întrebarile urmate de raspunsuri. Le-am inclus si pe cele care sunt cu „umor”. Sper sa fie bine primite.

Partea I

1. Pe o scara de la 1 la 10, cum apreciati initiativa de a organiza atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?
- Media celor 18 raspunsuri este
9,94.

2. Pe o scara de la 1 la 10, cât de importanta considerati ca este pregatirea mentala a unui sportiv angajat pe drumul spre marea performanta?
- Media celor 18 raspunsuri este
9,78.

3. Pe o scara de la 1 la 10, cât de importanta considerati ca este dezvoltarea armonioasa (la care contribuie pregatirea mentala) a oricarui copil, angajat sau nu pe drumul spre marea performanta?
- Media celor 18 raspunsuri este
9,83.

4. Care pot fi motivele, asteptarile, dorintele si beneficiile care v-au facut sau v-ar putea face sa încurajati participarea copiilor la atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?
- am inteles cat de important este jocul lui cu mintea si sufletul atunci cand este deja antrenat fizic. Mintea face diferenta dintre castigator si invins , cu mintea poate intelege cum sa-si revina atunci cand se simte depasit de situatie, cu mintea va continua antrenamentele chiar si atunci cand va fii foarte dezamagit de propriile nereusite.
- raritatea altor metode pregatire in domeniu; importanta pt.tenis
- necesitatea de a completa celelalte laturi ale tenisului de performanta
- Completatrea bagajului de informati si a capitalului de incredere, componente pe care nu le poate acoperii in totalitate antrenorul.
- antrenarea lor si in acest domeniu
- Ca si sportul, viata este o competitie. Pentru a reusi in viata si in sport pregatirea mentala este primordiala. Am vizionat foarte multe meciuri de tenis( si alte sporturi) si cei care aveau de castigat erau cei care stiau sa gestioneze miscarile, gesturile, calmitatea si dorinta.
- daca v-as spune ar trebui sa va impusc
- pentru a invata sa castige chiar daca pierde.
- Dorinta este ca si copilul sa se intareasca mental, iar beneficiul este foarte important in rezultatele viitoare.
- nevoia de cunoastere
- cunoastere si intelegerea faptului ca exista o latura mentala extrem de importanta in jocul de tenis
- O cit mai buna gestionare a emotiilor, o dezvoltare psihica normala.
- motive = sa am un copil puternic; asteptari = sa devina stapan pe el; dorinte = sa aiba incredere in el.

5. Care pot fi motivele sau temerile care v-au împiedicat sa încurajati participarea copiilor la atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?
- nici unul
- Singurul motiv a fost distanta fata de Sibiu si uneori poate interveni si aspectul financiar.
- temeri nu; motive: orarul incarcat al copilului, al parintilor, deplasarea in alta localitate, costul deplasarii
- Nici unul.
- subestimarea-necunoasterea-neincrederea in pregatirea mentala
- nici un motiv
- Numai faptul ca nu locuim in aceeasi localitate, ne impiedica sa participam la aceste ateliere, atat pentru copil cat si pantru parinti!
- Temerile? Cred ca mai intai trebuie participat si apoi tras o prima concluzie,vis a vis de efect.
- nu am asemenea motive
- faptul ca si-ar putea face de cacao parintii?!?!
- deocamdata varsta (abia 10 ani) apoi ar putea veni timpul, distanta.
- Nu s-au organizat in zona noastra
- nu am stiut de acest gen de activitati

6. Pe o scara de la 1 la 10, cât de importanta considerati ca este influenta parintilor asupra nivelului de pregatire mentala a sportivilor?
- Media celor 18 raspunsuri este
8,83. Cel mai mic punctaj: 2. Cel mai mare: 10

7. Cât de folositoare poate fi pregatirea mentala a parintilor pentru ca influenta acestora sa fie benefica pentru sportivi?
- intelegerea jocului -rolul lor -implicarea inoportuna
- in proportie de 80 %
- Avand in vedere ca parintii sunt mai tot timpul in jurul copiilor lor, influenta asupra propriilor copii este imensa. Mai ales cand cei doi parinti au pareri total diferite despre propriul copil, despre pregatirea, comportamentul, atitudinea sa pe teren si in viata sa de sportiv. Parintii îi pot induce copilului starea de bine, echilibrul de care au nevoie sau senzatia ca nimic niciodata nu este bine. De aceea, cred ca este foarte utila si pregatirea mentala a parintilor.
- extraordinar de folositoare
- Foarte.
- atitudinea pozitiva si echilibrata a parintilor, usureaza munca antrenorului
- depinde de cat de implicati sunt; oricum este nevoie de o pregatire mentala a parintilor in sportul acesta; de multe ori asteptarile si pretentiile lor sunt prea exagerate de multe ori fara a avea cunostinte in domeniu
- Pregatirea mentala a parintilor este folositoare, daca parintele este in stare sa-si inteleaga copilul si îi poate transmite starea de incredere pe care, el parintele, o are în copil.
- De cele mai multe ori avem impresia ca noi (parintii), le stim bine, pe toate si ne trezim ca nu mai avem nevoie de alte confirmari, in directia asta. Ba, chiar si la activitati prin care nu am trecut, dar fiind martori la acestea, sau rasfoind niste pagini, devenim experti. Cred ca e foarte important sa invatam sa fim parinti de sportivi si asta nu o putem face singuri. Avem nevoie de "consult".
- pe o scara de la 1-10 ,9
- Foarte folositoare, întrucât specialistii stiu cum si ceea ce trebuie punctat in pregatirea mentala. Specialistul, fiind un bun psiholog si avand experienta necesara stie sa se muleze dupa caracterul sportivului si binenteles sa lucreze si sa indrepte ceea ce este imperfect
- extrem, mai ales daca acestia au dificultati in a citi/scrie/comunica sau sunt membrii de partid
- pregatirea mentala a parintilor este primul pas spre performanta copilului.
- Intelegerea de catre parinti a importantei pregatirii mentale a copilului.
- foarte folositoare. parintii inlocuiesc de multe ori antrenorul iar asta nu-i bine. trebuie sa ne cunoastem locul foarte clar
- nivel 10
- Foarte folositoare
- 10

8. Care pot fi motivele, asteptarile, dorintele si beneficiile care v-au facut sau v-ar putea face sa participati la atelierele de lucru destinate parintilor?
- sa imi completez cunostiintele legate de partea mentala si sa colaborez mai bine cu sportivii
- Pana acum nu am participat la nici un atelier de lucru destinat parintilor. Imi doresc sa particip ca sa-mi pot sustine fiul cat mai bine. Sa inteleg cum sa capat atitudinea sanatoasa si constanta de care el are nevoie mereu.
- sa obtin informatiile care nu pot veni de la un antrenor de tenis, sfaturi despre impresariat sportiv ( ce turnee, in ce tari etc.)
- Ajutorul dat de persoane specializate ne-ar fi folositor pt. a face ceea ce este bine pt. copilul nostru si pe cat se poate sa nu mai gresim fata de el (nedorind acest lucru)
- emanciparea personala-recunoasterea profesionala-succesul in activitate
- pt a.i cunoaste si ai vedea cum inteleg ceea ce se intampla in tenisul de performanta si daca constientizeaza faptul ca uneori sunt prea exigenti cu proprii copii
- Sunt foarte interesata si curioasa sa particip la asemenea ateliere, poate daca vor avea loc si in vacanta de vara, vom reusi cumva sa venim!
- Sunt multe lucruri pe care, poate, le-am intalnit in activitatea practica, sau unele carora nu le-am dat importanta, pt ca nu le-am "observat". Personal imi doresc sa particip la aceste ateliere.
- Parintii, trebuie sa recunoastem, sunt la fel sau mult mai patimasi decat copiii si atunci au nevoie de de participare la atelierele de lucru pentru pregatire mentala. Dupa parerea mea starea parintilor se transmite si copiilor si atunci daca ei stiu sa-si gestioneze mai bine emotiile neconstructive ii ajuta foarte mult pe sportivi
- interesul...participantilor
- pentru a invata sa-ti stapanesti emotiile si pentru a invata sa te comporti normal atunci cand lucrurile merg bine, dar mai ales cand acestea nu merg foarte bine.
- Informatii despre pregatirea mentala si importanta acesteia.
- dorinta de a cunoaste si invata ce trebuie sa fac sa-mi ajut copilul
- cunoastere. evaluarea lectorilor.
- O cit mai buna intelegere a copilului, o cit mai usoara comunicare cu acesta, o relatie normala parinte copil.
- sa devin eu un om puternic, sa am incredere in mine sa transmit incredere copilului

9. Care pot fi motivele sau temerile care v-au împiedicat sa participati la atelierele de lucru destinate parintilor?
- nici unul
- Motivul pt care n-am participat la aceste ateliere a fost distanta dintre Bucuresti si Sibiu si cheltuielile aferente cazarii si drumului. Mi-ar fi fost comod ca aceste ateliere sa se desfasoare in Bucuresti.
- Nici unul.
- supraestimare-aroganta-ingimfare
- nu cred ca ar fi vreun motiv
- Singurul motiv DISTANTA!...si totusi daca vrei cu adevarat poti...vom incerca, poate, anul acesta!
- Uneori lipsa de acceptare a subiectilor (nu am avut prea multi) de a participa si la asemenea antrenamente, dar si nesincronizarea cu programul meu, care in ultimii 2 ani a suferit multe modificari.
- nu am
- teama de a nu fi descoperit (ca avand probleme)
- nu exista.
- Lipsa de timp.
- nu exista
- Varsta sportivei. timpul si distanta (rezolvabile)
- NU s-au organizat in zona noastra
- nu am stiut de aceste ateliere


Partea a II-a

10. Pe o scara de la 1 la 10, cât de importanta considerati ca este influenta antrenorilor asupra nivelului de pregatire mentala a sportivilor?
Media raspunsurilor este de
8,78. Punctaje mici: un 3 (dat de un atrenor) si un 4. Este posibil ca întrebarea sa fie înteleasa în mai multe feluri.

11. Cât de folositoare poate fi pregatirea mentala a antrenorilor pentru ca influenta acestora sa fie benefica pentru sportivi? Care pot fi motivele, asteptarile, dorintele si beneficiile care i-ar putea face sau i-a facut pe antrenori sa participe la atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?
- sa imi completez cunostiintele legate de partea mentala si sa colaborez mai bine cu sportivii
- Pregatirea mentala a antrenorilor este foarte importanta. Ceea ce-i transmite antrenorul zilnic pe teren se inradacineaza in mintea elevului sau. Iar elevul "poate" atat cat poate sa inteleaga si antrenorul sau.
- 10
- Extrem de folositoare.
- decisiva in atitudine-comportament-motivatie si succes
- foarte, deoarece relatia antrenor-elev functioneaza pe toate planurile
- Eu il vad pe antrenor ca pe un mentor! Daca antrenorul nu isi intelege elevul, nu reuseste sa rezoneze psihic cu acesta, cred ca niciodata copilul nu va evolua ca om si ca sportiv la adevaratul potential! Cu unii sportivi poate fi mai usor, dar cu altii poate fi mai dificil in a gasi metoda prin care sa-l faci sa-si puna in valoare potentialul!
- Ca sa dai, trebuie sa ai de unde da si nu strica sa afli, din cand in cand, cum stai cu rezerva de incredere, cu mijloacele de transfer, daca aceasta exista si atunci poti fi sigur ca esti benefic pt sportiv dpdv mental.
- pe o scara de la 1-10,9
- La fel ca si pentru parinti si sportivi. Daca antrenorul stie cum sa explice, sa invete si cum sa ceara de la sportivi atunci antrenamentul devine o placere. Mai mult chiar si competitia devine o placere, intrucat emotiile, care sigur le au, sunt constructive, sportivii isi pot gestiona fara teama de esec meciul, jucand de placere si atunci rezultatele bune vin de la sine
- ohoho... foarte!!!!
- pregatirea mentala a antrenorilor depinde de foarte multi factori, in p rimul rand de nivelul de pregatire al acestora, de capacitatea acestora de a se face intelesi de elevii lor cat si de stiinta acestora de a relationa cu fiecare elev in parte.
- Intelegerea de catre antrenor a importantei pregatirii mentale a sportivului.
- este folositoare
- f folositoare, tot nivelEuca sportivii sunt f atasati de antrenor si de multe ori pot avea influenta mai m are sau pot fi mai obiectivi dacat parintii. Sincer nu as vrea sa fac parte din aceasta categorie de parinti
- Foarte folositoare
- f.f.f. importanta
- Punct ochit! Foarte importanta. Antrenorii au uneori impresia ca le stiu pe toate, ei au ma i fost acolo. dar uita ca nu cu aceeasi fiinta
- esentiala
- importanta

12. Care pot fi motivele, asteptarile, dorintele si beneficiile care i-ar putea face sau i-a facut pe antrenori sa participe la atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?:
- completarea cunostiintelor
- Dorinta antrenorului ca elevii sai sa ajunga la rezultatele pe care le doreste, poate fi motivul pentru care un antrenor ar vrea sa participe la aceste ateliere. Uneori antrenorii nu-si inteleg elevii, le cer prea mult sau prea putin, comunica cu dificultate cu acestia si raman multe lucruri nespuse sau nerezolvate la antrenamente. De aceea, ar fi foarte util ca si acestia sa aiba disponibilitate pentru atelierele de lucru in vederea pregatirii mentale.
- f mult daca nu ar fi asa aroganti si atoatestiutori si interesati doar pecuniar (asa par) poate ca vin si nu stim noi
- Sa ajute sportivul (daca antrenorii isi doresc cu adevarat asta)
- dorinta de cunoastere-de perfectionare-de contributie activa la formarea sportivului
- toata viata avem de invatat indiferent de cat de priceputi ori mai putin priceputi suntem
- Cei care au mintea deschisa vor aprecia aceste initiative!
- Dorinta de a fi utili in activitatea pe care au ales-o ca pe o prima ocupatie.
- dorinta de perfectionare
- Pentru a -si desfasura antrenamentele intr-un mod cat mai placut, pentru a simti ca sportivii vin la antrenamente cu placere, ca sportivii isi doresc rezultate bune.
- crezul ca ar putea sa invete in cateva ore ce altii studiaza / cerceteaza / practica de ani buni
- nu stiu.
- nu stiu ce gandesc antrenorii. fiecare vede in felul lui
- probabil banii, a gandesc ca daca i-as propune antrenorului acesta ar zice: da tu banii si ma duc.
- Nu stiu, sunt doar parinte
- sa inspire incredere copiilor, sa fie un bun pedagog, etc.
- NU sunt antrenor
- perfectionarea, cheia succesului
- intelegerea modului de gândire a unui copil

13. Care pot fi motivele sau temerile care i-ar putea împiedica sau i-a împiedicat pe antrenori sa participe la atelierele de lucru destinate pregatirii mentale?
- Probabil ca distantele si timpul sunt factori care sa-i impiedice pe antrenori sa particip e la aceste ateliere. Mai sunt si antrenori (ca toti oamenii) care se considera atotstiutori si presupun ca lumea nu se schimba niciodata si nici nevoile celor din jurul lor. Mentalitatea poate fi un motiv pentru care sa nu-si anunte curiozitatea fata de aceste ateliere de lucru.
- Nu cred ca ar renunta la antrenamente ..........
- lipsa de logica personala si profesionala
- nu vad un motiv anume
- Cei care cred ca le stiu pe toate probabil ca le considera inutile,altii poate nu au timp,locuiesc departe....!?
- Multilateralitatea, de care suntem atinsi unii, superficialitatea in care ne complacem altii.
- Nu cred ca exista
- faptul ca nu au gandit nicicand ca ar putea levita... chiar ei
- Multi dintre acestia cred ca stiu totul si nu participa la astfel de sedinte,marea majoritate fiind orientata material ,nu spre performanta.
- nu stiu
- scuze , raspunsul e mai sus. acolo as spune dorinta de performanta (dar la cati antrenori se mai gaseste ea?)
- se crede destept, considera ca nu au rost aceste ateliere, nu cred ca are incredere in ele
- Unora nu prea le place sa asculte mai mult sa fie ascultati. Considera pierdere de vreme. Altii care nu sunt old fashion, merg
- timpul
- dezinteresul

14. Pe o scara de la 1 la 10, cât de importanta considerati ca este influenta specialistilor asupra nivelului de pregatire mentala a sportivilor?
Media raspunsurilor este de
9,52. Punctajul cel mai mic: un 4.

15. Cum vedeti dumneavoastra o colaborare eficienta cu astfel de specialisti?
- foarte buna
- Mereu m-am intrebat cum sa ajunga fiul meu in preajma profesionistilor, cum sa colaboreze cu oameni a caror cunostinte si experiente sa-i fie utile. Inca nu stiu pt ca mereu exista un aspect care nu se incadreaza bine in ceea ce ne propunem. Dar o forma de colaborare eficienta, inchipuita de mine ar implica antrenorul, elevul si parintii sau bunicii sportivului (cei care îi stau mai mult timp in preajma si se ingrijesc de acesta). Pt ca aceasta "treaba" nu este individuala, ci o munca serioasa de echipa, participarea fiecaruia este obligatorie. Daca cineva lipseste din aceasta ecuatie se simte, se vede in jocul sportivului. Fata de sportiv , fiecare are o amprenta de lasat , iar acesta amprenta ne dorim cu totii sa fie una fericita. In ultimul timp m-am tot gandit la o scoala sportiva de tenis. In tara noastra nu exista, dar as vrea sa fie. Cantonamentele pe o perioada de o saptamana sau doua si la intervale mari de timp sunt insuficiente. Sportivul abia se obisnuieste cu un "mod" de a juca si gandi tenisul, abia se adapteaza unui ritm si foarte repede se pregateste de plecare, adica de abandon a unui stil de viata. O scoala de tenis unde elevul sa aiba tot ce-i este necesar, specialistii de care are nevoie si iubirea si intelegerea parintilor, ar fi ideal. De aceea cred ca ne trebuie o scoala de tenis sau specialisti si antrenori individuali pe care copilul sa-i vada frecvent, cu care sa aiba o relatie constanta de colaborare. Increderea sportivului in cel care îl sfatuieste, îl invata si in propria persoana se construieste in timp si de aceea este nevoie de intalniri, discutii si antrenamente constante, pe perioade mari de timp.
- greu de imaginat dar perfectibila.
- Participand la ateliere.
- necesara-benefica-preventiva-decisiva pentru succes
- respect,incredere ,implicare in beneficiul sportivului
- Raspunsul la aceasta intrebare este destul de dificil, spun acest lucru pentru ca depinde de multi factori pentru ca aceasta colaborare sa fie eficienta, partile implicate (copil-specialist-antrenor-parinte-.....) trebuie sa colaboreze foarte bine si sa fie perseverente in ceea ce fac.
- "Tinand aproape"! S-au macar participand la una din sedite pt a ne da seama daca suntem"pe f(a)elie".
- prin intilniri periodice,organizate in cluburi
- Asa cum a-ti mai procedat, convocarea de catre specialisti a sportivilor, antrenorilor si parintilor pe judete
- mai intai prin cresterea numarului competentilor (ca romani avem 3 ???) iar de partea cealalta prin cresterea numarului cetatenilor care cunosc intelesul unor termeni ca intuitie, concentrare, frica, relaxare s.a.m.d. si care stiu respira in bucurie...
- consider ca fiecare club ar trebui sa invite astfel de specialisti in mijlocul sportivilor, antrenorilor si al parintilor nu doar PAMIRA si TC2000
- Discutii,participarea la ateliere,etc.
- este mult de spus in acest sens
- prin intalniri personale regulate si la cerere functie de nevoi
- Numai printr-o buna comunicare si deschidere din ambele parti
- la concursurile de tenis sa se organizeze astfel de pregatiri cu parinti, antrenori si copii
- Direct, in sesiuni si on line, video chat cand sunt probleme. Dar trebuie musai un contact direct. Cum poti sa cunosti altfel omul pe care-l consiliezi?
- benefica
- dialog atat cu parintii cat si cu copilul

16. Daca doriti, va rugam sa exprimati si alte pareri în legatura cu cele de mai sus.
- Partea mentala reprezinta factorul decisiv in dezvoltarea personalitatii si a obtinerii succesului
- A fost interesant sa raspund la acest chestionar! Va doresc succes in ceea ce faceti,multa sanatate si sa ne auzim cu bine!
- Va multumesc pt inters, sunt si eu interesata de domeniu pe care-l gasesc fascinant si as vrea sa aflu cat mai multe. Nu sunt in domeniu, dar nici departe nu sunt.
- ar fi f.f. utile aceste intalniri la concursuri unde suntem parinti, copii si uneori antrenori
- felicitari
- As dori sa stiu care este varsta la care un copil are nevoie de un specialist

18. Care este "rolul" dumneavoastra (parinte, antrenor, alt membru al echipei) si de cât timp sunteti implicat în tenis?
- jucator de 20 de ani si antrenor de 8 ani
- Sunt parinte, iar fiul meu are 12 ani. Ma gandesc la acest sport de cand a inceput fiul meu tenisul. De la 8 ani si jumatate. De 3 ani ma preocupa aceste aspecte.
- parinte;8 ani
- activ si permanent atit in sectorul amator cit si de performanta/profesionsim
- Sunt parinte,si copilul meu a inceput initierea in tenis la 4 ani,de aproape 9 ani practicam acest sport(eu cu teoria)!
- Am trecut prin toate trei (sper, nu ca gasca prin apa)
- parinte si antrenor pentru un sportiv antrenor pentru ceilalti sunt implicat in tenis de aproape 30 ani
- parinte si sunt implicata de 5 ani si 6 luni
- calauza (om care arata un drum)/ 37 de ani de implicare (jucator si sustinator )
- Parinte. Este mult spus implicat, dar am inceput in 2007 aprilie.
- Rolul parintelui este acela de a ajuta copilul in drumul spre marea performanta, si suntem implicati in tenis de 11 ani.
- parinte
- parinte, fortand mult-antrenor (inca nu am cunostinte suficiente), mai mult din 3 august 2005 cand a inceput Diana tenisul.
- Parinte. De trei ani
- parinte. 3 ani
- Mama baiat de 12 ani, performanta de la 8.
- antrenor
- Parinte

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu