Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Mentalul de invingator

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Mentalul de invingator

„Cum ne îmbunatatim mentalul? Ce înseamna un mental de campion? Cum au facut campionii de au ajuns acolo? Prin ce se aseamana ei cu ceilalti oameni si prin ce se diferentiaza? Cum se antreneaza? Ce au cu totii în comun? Care le sunt planurile? Carui gen de disciplina sunt constrânsi?”
„Cum functioneaza calitatile noastre creative, concentrarea, încrederea si starea de gratie ("zona")? De ce ne pierdem resursele în fata mizei? Cum ne-am putea elibera, astfel încât sa gestionam presiunea mult mai bine? De unde vine teama de a învinge?”
Sunt întrebari care îi preocupa pe cei care doresc sa învinga si sa ajunga campioni. Sunt întrebari la care unii dintre noi cautam raspunsuri de-a gata sub forma unor „retete”. În cazul în care acestea nu ne fac campioni în 3 luni, responsabil este cel care ni le-a oferit.

Întrebarile de mai sus le-am preluat din cartea „Descopera învingatorul din tine” de François Ducasse si Makis Chamalidis publicata în Editura C.H. Beck pe care am primit-o acum câteva luni si pe care am avut timp s-o citesc de curând. Sunt foarte multumit pentru ca am avut intuitia sa o citesc luând-o „peste rând” din lunga lista de carti care asteapta sa le citesc. Mi-a placut foarte mult!
„Aceasta carte nu abordeaza doar performanta, ci se intereseaza în aceeasi masura si de valori. Descopera învingatorul din tine reprezinta un model al campionului ireprosabil: îmbina arta cu maniera, eficienta cu eleganta, încarneaza mariajul calitatilor magice atunci când sunt reunite: combativitatea si nobletea spiritului.”
„Sportul reprezinta o scoala a luptei. Obiectivul este de a învata sa învingem si de a descoperi campionul din noi însine, dar în acelasi timp de a lupta din iubirea pentru confruntare si nu din ura fata de celalalt. Noi vrem sa dovedim ca competitia de nivel înalt si cele mai mari performante nu sunt incompatibile cu o atitudine generoasa si umana. Este cel de-al doilea mesaj al acestei carti, filozofia sa, într-o oarecare masura.”
Sunt cuvintele celor doi autori care m-au determinat sa citesc aceasta carte.
Frumusetea drumului spre marea performanta este cautarea propriilor raspunsuri la întrebarile ce apar la tot pasul. Putem alege sa vedem aceste întrebari care se ascund câteodata în spatele problemelor si dificultatilor, pe care putem decide sa le vedem, sau putem alege sa le neglijam.
Despre „mentalul puternic” vorbim cu totii, de la jucatori de mare performanta pâna la copii, parinti, antrenori, preparatori fizici, jurnalisti, comentatori; de altfel, cine nu vorbeste despre importanta mentalului de campion? O alta întrebare rasare: daca este atât de important mentalul, câta atentie i se acorda?

„A devenit deja o banalitate sa atribuim mentalului victoriile si înfrângerile noastre. Auzim pretutindeni: "Mentalul a facut diferenta... are un mental bun... ceea ce-i lipseste este mentalul... mai trebuie lucrat asupra mentalului..."
„Este noua vedeta a sportului modern. Nu exista articol de ziar, analiza a unui meci sau descriere a vreunui campion care sa nu faca trimitere la faimosul mental. Cu toate acestea, cuvântul în sine nu are un sens bine definit, este prea vag, prea generic. De cele mai multe ori îl folosim atunci când nu putem explica motivul pentru care ceva "merge" sau nu.
Toata lumea vorbeste despre el, fara a încerca totusi sa îi patrunda într-adevar întelesul. Acesta ramâne tainic, ne fascineaza si ne intimideaza totodata.”
Construirea mentalului puternic se realizeaza prin antrenament. O cale este cea a modelarii: cum au facut cei care au reusit ceea ce vrem si noi sa realizam? În cartea mentionata sunt multe exemple relevante din tenis si din alte sporturi.
O alta cale pentru construirea mentalului este data de dezvoltarea personala armonioasa prin implicarea tuturor planurilor existentiale si functiilor umane. Consider ca dezvoltarea intelectuala este o necesitate, iar acest lucru îl putem observa atunci când marii campioni de tenis se exprima. Personal, remarc o mare diferenta între discursul unui campion de tenis si cel al unui sportiv din alta ramura.
De aceea, voi ramâne un sustinator al ideii de a citi. Cartea autorilor François Ducasse si Makis Chamalidis
„Descopera învingatorul din tine” publicata în Editura C.H. Beck mi se pare una dintre cele mai reusite carti din domeniul „mentalului campionilor”. Daca vrei sa devii campion într-un an, atunci cartea nu este pentru tine.

Daca te-ai convins de frumusetea drumului spre înalta performanta pe calea dezvoltarii armonioase, având ca pietre de hotar valorile sanatoase într-o lume din ce în ce mai suferinda, fie ca vrei performanta în sport, ca jucator, antrenor, sau parinte, fie ca vrei sa faci performanta într-un alt domeniu al unei existente armonioase, atunci îti recomand cu caldura aceasta carte.
Eu am citit-o cu satisfactie si placere, ma bucur ca am descoperit-o, voi mai reflecta asupra ei si o voi folosi ca suport pentru atelierele de mental coaching pe care le voi organiza în viitor. Deja am folosit-o la stagiul de la Sibiu din perioada 21-26 iunie. Începând de mâine, voi pune pe site paragrafe care mi-au placut si care mi se par relevante si mi-ar placea sa le dezbatem împreuna. Mie mi-ar fi de folos, pentru ca în dialog reusesc sa descopar si alte lucruri care îmi scapa de unul singur.
Este o carte ce poate fi citita în egala masura de cei care au împlinit deja 11 ani si de cei de 80 de ani. Este o carte pe care eu o voi reciti periodic, pentru ca ma astept sa descopar lucruri noi.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu