Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Mental Open

Resurse > Mental Coaching

Mental Open
august 2009

Dupa 2 ani de zile în care s-a ocupat de alte sectoare ale vietii sale, Kim s-a întors si a câstigat. O mare surpriza? Da, daca tinem cont de perioada mare în care belgianca nu a mai pus mâna pe racheta, însa cu cât am urmarit-o mai mult, de la meci la meci, era din ce în ce mai clar ca se putea întâmpla ceea ce s-a si întâmplat: Kim a câs
tigat al doilea titlu de Mare Slem dupa 4 ani.

Surprize?

Fara îndoiala, însa, am avut parte de multe surprize în competitia feminina anul acesta: în primul tur au fost eliminate 6 din cele 32 de favorite. Cea mai mare dintre acestea mi se pare eliminarea Anei Ivanovic de Kateryna Bondarenko. Au parasit competitia apoi Patty Schnyder, Sabine Lisicky, Alona Bondarenko, Jelena Jankovic, Elena Dementieva, Agnieszka Radwanska, Marion Bartoli, Anabel Medina-Garrigues si Amelie Mauresmo în turul 2, Dinara Safina, Maria Sharapova si Samatha Stosur în turul 3 si am sa ma opresc numai la primele tururi. Am luat în considerare numai înfrângerile favoritelor în fata jucatoarelor neclasate. În total, 18 din cele 32 de favorite au fost eliminate în primele 3 tururi, cele mai multe parasind competitia în turul 2, adica 9.
În aceste conditii, în semifinale au ajuns 2 belgience care nu se aflau printre favorite, Yanina Wickmayer si Kim Clijsters. Pe fondul acestor turbulente, prezenta în finala a Carolinei Wozniacki nu mi se mai pare o surpriza, fiind explicabila prin jocul ei: deloc spectaculos, fara vreo arma deosebita printre lovituri, dar foarte stabila în joc.
În schimb, sfertul de finala al lui Oudin mi se pare spectaculos, mai ales daca ne amintim parcursul americancei înca de 17 ani în perioada desfasurarii turneului. Ce majorat pentru Melanie pe 23 septembrie! Melanie a trecut pe rând de Pavlyuchenkova, Dementieva, Sharapova si Petrova; patru rusoaice dintre care ultimele 3 foarte bine clasate si pe care le-a învins dupa ce a pierdut primul set.

Tenisul feminin poate fi mai bogat

Mie mi-a prins bine revenirea lui Kim. Urmarind-o, am realizat cât de sarac devenise tenisul feminin. Surorile Williams au deschis noua era a tenisului bazat pe un fizic dezvoltat la extrem, iar în ultimii ani, tenisul feminin tinde sa devina un sport din ce în ce mai bazat pe forta. Revenirea lui Kim m-a umplut de bucurie atât prin reîntâlnirea cu zâmbetul ei deschis si autentic cât si prin faptul ca belgianca ne aminteste ca pe terenul de tenis exista si alte optiuni decât sa lovesti mingea din toate puterile, cum este cazul multora dintre jucatoarele tinere, sau sa dai totul înapoi, cum este cazul Carolinei, care, totusi, reprezinta o exceptie de la regula.

Fizic sau mental?

Ce a contat mai mult la obtinerea victoriilor Melaniei Oudin? Latura fizica (tehnica, pregatirea fizica si chiar si tactica), sau cea mentala? Dar înfrângerile premature ale favoritelor au cauze fizice sau mentale?
Evident ca amândoua laturile sunt puternic implicate, mai ales ca se întrepa
trund. Şi mai evident este faptul ca în multe cazuri latura mentala a contat decisiv. Iar Kim si Dinara, fiecare în felul lor, ne atrag atentia ca prezenta sau absenta echilibrului în viata conteaza foarte mult. Au fost Kim si Melanie mai bine pregatite fizic decât Ivanovic, Safina, sau Jankovic? Are Oudin lovituri mai puternice decât Maria Sharapova? Se misca Melanie mai bine decât Elena? Probabil ca nu.
Mi se par foarte relevante cuvintele Anei:
„În acest moment, cred ca-mi lipseste echilibrul. Pregatirea mea fizica este la un anumit nivel, mentalul la alt nivel, iar jocul la alt nivel. Cred ca toate acestea trebuie sa ajunga sa se uneasca, sa se potriveasca si sa fie orientate în aceeasi directie.” Despre ce ne vorbeste Ana? Despre armonie si echilibru. Este tehnica Anei mai slaba decât acum 18 luni? Este pregatirea fizica a lui Ivanovic mai slaba decât atunci când era top 5? Are Ana mai putina experienta tactica? Evident, nu.
„Cred ca e si o problema de încredere pentru ca de multe ori simt ca nu mai am aceeasi încredere ca în trecut”. Ce a determinat-o pe Ana sa-si piarda încrederea? S-a antrenat mai putin? A facut-o mai prost? Nu stim exact, dar cred ca raspunsul la ambele întrebari este mai degraba nu.
„Când am început sa nu mai am rezultatele pe care le asteptam, atunci mintea mea a început sa intre în prim plan. Am început sa analizez totul prea mult si sa repar lucruri care, poate, nu erau stricate.” Ana a început sa analizeze totul, mai putin analizatorul. A analizat serviciul, pe care l-a schimbat putin, a analizat dreapta, reverul, planul de joc, miscarea în teren, dar nu si-a analizat analizatorul: propria minte. De altfel, este greu, daca nu imposibil, de analizat mintea cu mintea fara un sprijin din exterior.

Schimbarea nu e întotdeauna solutia

Se întâmpla adesea ca atunci când nu merge jocul sa ne grabim sa facem schimbari. De cele mai multe ori, mai ales la noi, am vazut schimbari tehnice, uneori fara discernamânt. Foarte adesea, am vazut schimbarea antrenorului sau a membrilor echipei ceea ce, adesea, este calea cea mai sigura de a evita dezvoltarea. Schimbând mereu, încrederea va avea de suferit; la fel si dezvoltarea.
Şi mai spune ceva Ana, ce mi se pare foarte relevant: „De multe ori, nu stiam de ce fac anumite lucruri. Acum sunt mult mai constienta si stiu ce mi-a folosit sa progresez si asta consider ca este foarte important pentru mine. Acum stiu eu pentru mine ce am de facut pentru a juca mai bine, în loc sa ma bazez 100% pe ce-mi spun antrenorii, pentru ca de cele multe ori ei nu pot simti ce simt eu. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am învatat în ultimele doua luni.”
Ana a crescut, a simtit importanta echilibrului si armoniei în tenisul ei cât si în întreaga viata. „Mentalul” însemna mult mai mult decât cliseele legate de „mental toughness” si de „mental skills”; este vorba de viata în integralitatea ei.


Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu