Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Mental coaching pentru tenis si viata

Resurse > Mental Coaching

Mental coaching pentru tenis si viata
martie 2009
Tenisul e 90% mental, Jimmy Connors


De când au aparut psihologii sportivi si specialistii în maximizarea performantei, majoritatea antrenorilor, sportivilor, parintilor si iubitorilor tenisului sunt de acord ca latura mentala a tenisului este foarte importanta. Cât de importanta? Cât timp dedicam acestui aspect? În ce consta pregatirea mentala? De la ce vârsta? Cine o coordoneaza?

Cât de important este mentalul?

Declaratii din categoria
tenisul este 90% mental sunt din ce în ce mai frecvente în interviurile pe care le dau jucatoarele si jucatorii de performanta, sau antrenorii. Iata alte câteva exemple:
„Cred ca este mai important mentalul decât fizicul, deoarece, daca esti bine mental îti poti ajuta corpul pentru a merge pâna la capat”, Dinara Safina.
„Cred ca am fost puternic mental tot timpul, crezând în sansele mele de a învinge si fiind foarte concentrat, mai ales când era greu...”, Rafael Nadal.
„Încrederea mea este mult mai mare ... Sunt mai puternic atât fizic, cât si mental ... astazi am crezut cu adevarat ca pot câstiga”, Fernando Verdasco.
„...toate emotiile mele de pe teren, acum le controlez bine. Sunt puternica mental”, Jelena Dokic.
„Campionii nu se fac pe teren. Campionii sunt facuti din ceva ce ei au profund în interiorul lor – o dorinta, un vis, o viziune”, Muhammad Ali, campion mondial, box
Cuvintele marilor campioni pot fi interpretate în multiple feluri. Putem spune ca, de la un anumit nivel, când majoritatea jucatorilor sunt bine pregatiti fizic, au o tehnica buna si suficienta experienta tactica, diferenta o face mentalul. Dar mentalul este important
numai acolo sus? Cât de importanta sa fie latura mentala pentru dobândirea pregatirii fizice corespunzatoare? Sa fie nevoie de motivatie, perseverenta, ambitie, sau vointa? Daca da, oare aceste lucruri pot fi antrenate, sau sunt înnascute? Exista anumite predispozitii, dar restul se „antreneaza” în primii ani de educatie si apoi clipa de clipa pe teren.

Cât timp dedicam acestui aspect?

La unul dintre atelierele de lucru cu sportivii, am cautat împreuna sa determinam importanta elementelor principale ale tenisului:
tehnica, tactica, pregatirea fizica, mentalul si echilibrul (adica elementele din afara terenului ca nutritia, refacerea, relaxarea, timpul liber, scoala etc.). Mediind parerile celor prezenti, a rezultat: tehnica 30%, tactica 25%, pregatirea fizica 30%. Când am ajuns aici, am constatat ca pentru mental si echilibru au mai ramas 15 procente, iar cei prezenti au dorit sa reevaluam procentajele pentru a face mai mult loc mentalului. Am propus insa sa mergem mai departe asa cum a iesit. Am dat 10% pentru echilibru si 5% pentru mental. Am facut apoi o medie a timpului dedicat antrenamentelor pentru o saptamâna, rezultând 20 de ore; 5% din 20 de ore înseamna o ora pe saptamâna. Întrebându-i pe cei prezenti cât timp aloca pe saptamâna pregatirii mentale, au raspuns zero!
Oricine intra pe terenul de tenis se antreneaza si
mental, facând acest lucru adecvat, sau nu. La fel, oricine intra pe terenul de tenis se antreneaza si fizic, facând acest lucru adecvat, sau nu. Mai multi jucatori mi-au spus ca cel mai important lucru pentru progresul lor este mentalul.

Întrebându-i ce fac în acest sens, majoritatea raspunsurilor au fost din categoria lui „n-am timp”. Este usor de înteles: antrenamente, scoala, meditatii, de unde timp pentru pregatirea mentala?
Este exact ca în povestea în care Ion nu avea timp sa ascuta fierastraul din cauza unui motiv de necombatut: taia! Evident, daca nu ascutim fierastraul atunci când se toceste, vom „taia” mult mai mult timp, ne putem pierde motivatia, încrederea, putem avea de gestionat emotii negative si ne putem pierde concentrarea.

În ce consta pregatirea mentala?

Pregatirea mentala consta în antrenarea celor patru categorii de
deprinderi mentale, motivatia, încrederea, gestionarea emotiilor si concentrarea folosind principalele tehnici ale antrenamentului mental, stabilirea obiectivelor (de rezultat, performanta individuala si de proces), relaxarea (antrenamentul autogen, Jacobson si sofrologia, pentru a mentiona doar trei dintre cele mai cunoscute), vizualizarea, autosugestia, gândirea constructiva (care influenteaza imens încredere), tehnicile cognitive (cum ar fi recadrarea – o viziune diferita fata de un anume aspect al tenisului sau vietii), folosirea rutinelor pentru concentrare si gestionarea nivelului de activare (mobilizare-relaxare) pentru obtinerea starii (dispozitiei) optime de joc.
De o deosebita importanta este
ambianta motivationala care este determinata de comportamentul antrenorului si a colegilor de antrenament, continutul antrenamentului dar mai ales procesul, adica modul cum se pun în practica temele de antrenament. Toate acestea au un cadru reprezentat de cultura organizationala a clubului (care este influentata sau chiar determinata de cultura organizationala a forului tutelar), definita de valorile, principiile si regulile explicit formulate si de toata lumea asumate!
Un rol crucial în construirea unei ambiante motivationale adecvate îl are antrenorul si în special competentele de comunicare ale acestuia. Este mult de spus aici, am sa subliniez doar faptul ca în comunicare exista
planul continutului (CE se transmite) si planul relatiei (CUM se transmite), acesta din urma fiind foarte important: daca relatia nu este buna, indiferent de cât de „inteligent” este continutul, mesajul nu este receptionat adecvat, ba chiar poate fi „auzit” „pe dos”. De asemenea, cuvântul cu semnificatia sa conteaza 7%, 38% paraverbalul (ce se „aude”, tonul vocii, volumul, timbrul, ritmul etc.), restul de 55% fiind transmis de limbajul corpului (ce se „vede”, atitudinea corporala si expresia fetei). Asadar, atentie la atitudinea corporala.

Ce câstigam pe terenul de tenis ne foloseste si în viata

S
i invers, ce învatam în viata, putem folosi pe terenul de tenis. În trecut (si nu de putine ori si în zilele noastre), sportivii erau antrenati strict pentru maximizarea performantei, neglijând viata în totalitatea ei. În acest fel, au fost cazuri în care sportivii care au atins cele mai înalte culmi ale maiestriei si performantei au ramas total nepregatiti pentru viata, iar cariera sportiva se termina, inevitabil, la un moment dat.
Conform studiilor americanilor, doar o persoana din 350.000 de persoane care joaca tenis ajunge în top 150. Putem alege sa facem performanta scrâsnind din dinti, încrâncenati, privindu-i crucis pe ceilalti, închizându-ne în noi însine, echivalând reusita în tenis cu propria existenta, sau putem merge pe drumul spre performanta bucurându-ne de fiecare pas, ducând o viata echilibrata, depunând efort 100% din tot sufletul si cu tot angajamentul, acceptând esecurile si învatând din ele. Tenisul face parte din viata, asa ca cel mai fericit lucru pe care îl putem face este sa cautam un echilibru între dorinta de a câstiga si placerea de a juca si între sport si celelalte aspecte ale vietii.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu