Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Marturii

Resurse

Despre bucurie

ce spune un participant dupa stagiul de pregatire

Aceasta saptamâna pentru mine a fost una speciala pentru ca am aflat lucruri noi si foarte importante pentru si despre mine.
Mi-am dat seama cat de importanta este de fapt pregatirea mentala in viata mea. Ea deocamdata reprezinta principala necesitate pentru ca eu sa continui sa progresez . Desi stiam ca este importanta acuma si simt ca intradevar este.

Am invatat ca este bine pentru mine sa imi exprim nemultumirile si sa ma iert pentru actiunile mele din trecut. Ce ati spus legat de faptul ca putem se ne antrenam mai bine m-a pus pe ganduri si a produs un click in mintea mea care imi permite sa vad si sa simt greseala ca pe un progres si o modalitate de a invata (desi stiam teoretic acum am si simtit-o), chiar am avut momente in care m-am pus intentionat in situati dificile, in exerciti simple, pentru a experimenta, lucru care nu se intampla foarte des inainte.

Antrenamentul de joi dimineata a fost unul dintre cele mai placute antrenamente din ultimele luni sau chiar ani. M-am simtit incredibil de bucuros, de liber si de fericit ca joc tenis, si aceasta stare nu era una care sa poate fi influentata de ganduri, chiar am zis: "daca deobicei gandurile ma fac sa pierd starea de ce sa nu gandesc intentionat si sa vad ce se intampla?".


Si in ciuda gandurile care imi zburau prin cap am pastrat acea stare, parca nu putea fi oprita, ea inca continue sa existe in mine intr-o oarecare masura.

Experientele din aceasta saptamâna îmi dau încredere si speranta, pentru ca ele reprezinte situatii la care pot face apel atunci cand am nevoie sa accesez anumite resurse, eu cam duc lipsa de amintiri bogate in emotii pozitive de le teren. Ele, de asemena, resprezinta breaktrough-uri pentru mine care ma ajuta sa progresez, sunt ca niste chei care ma dezleaga de lanturile care mi-au prins mintea, inainte de acest stagiu chiar eram foarte serios si decis sa ma las de tenis pentru ca nu mai stiam decat motive foarte vagi pentru care joc tenis, am gasit o motivatie foarte importanta si aproape uitata, bucuria pura de a juca tenis, momentele in care parca totul este perfect, eu nu mai credeam ca este posibil sa ma bucur atat de tare, dar acuma stiu ca pot, pentru ca am facut-o si sunt sunt hotarât sa continui cu aceasta atitudine pentru a simti bucuria.
Desi stiu foarte multe lucruri eu nu le-am pus in practica pentru ca nu le simteam ci doar le stiam. Aceste stagii ma fac sa simt lucrurile.

Stagiul de pregatire de la Sibiu, februarie 2011

Facând referire la unul dintre exercitiile utilizate, saptamâna petrecuta la Sebesul de Sus este plasata pentru mine pe bratul amintirilor placute. Locatia bine aleasa de organizatorul principal, Marius Vecerdea, a contribuit la crearea unei ambiante potrivite. Cabana excelenta cu pâna la 30 de locuri si împrejurimile pitoresti de la poalele Muntilor Fagaras pe traseul spre vârful Suru (2281m) sunt propice pregatirii fizice si mentale ale sportivilor. Masa a fost, de asemenea, excelenta prin efortul doamnei Lenuta.
Nota comuna a antrenamentelor de pregatire fizica si mentala a fost data de seriozitatea si implicarea participantilor, fara exceptie, de la cel mai "tânar" (10 ani si jumatate) pâna la cel mai "vârstnic" (20 de ani). Programul zilnic a inclus 2 antrenamente de pregatire fizica si 2 ateliere de pregatire mentala desfasurate in grup si individual.

Exercitiile de pregatire fizica au avut ca scop principal cresterea capacitatii de efort, tinând cont în acelasi tip de preferintele personale exprimate direct de participanti.
Exercitiile de pregatire mentala au vizat motivatia (visul, obiectivele majore si obiectivele saptamânii, TREBUIE versus VREAU), încrederea si gestionarea emotiilor ("Locul Excelentei" - exercitiu de conectare la resursele interioare), însusirea tehnicilor de relaxare si vizualizare ("Fluviul Timpului", Relaxarea Jacobson si relaxarea cu vizualizare), cresterea constientizarii corporale si a acuitatii senzoriale (exercitii diverse pentru acuitatea vizuala, auditiva si kinestezica) si discutarea unei situatii concrete si personale.
Am vizionat filme artistice cu tema si de desene animate ce ilustreaza povesti cu tâlc, toate cu legatura cu citatele de mai jos.
Pentru mine, a meritat!

Orice lucru care merita sa fie facut bine, merita sa fie facut prost pentru început , Tom Best.
Cine n-a facut nicio greseala nu a încercat niciodata ceva nou, Einstein.
Nu ma gândesc niciodata la viitor, pentru ca vine suficient de repede, Einstein.
Nu putem rezolva o problema cu acelasi tip de gândire pe care l-am folosit atunci când am creat-o, Einstein.
Solutia unei probleme trebuie cautata la un nivel mai profund decât cel al manifestarii ei.
Sunt doua feluri de a trai: poti trai ca si când nimic nu e minunat, sau poti trai ca si când orice este o minune, Einstein.
În mijlocul dificultatii sta oportunitatea, Einstein.
Imaginatia este mult mai importanta decât gândirea, Einstein.
Si, pentru parintii si antrenorii foarte, foarte rigurosi, tot de la Einstein: Câta vreme legile matematicii se refera la realitate, sunt incerte, iar când sunt certe, nu se refera la realitate.


Sibiu, 5-10 aprilie 2010, aici

Poiana Brasov, 13 noiembrie 2009
Poiana Brasov, 13 noiembrie 2009

Poiana Brasov, 13 noiembrie 2009

"Seminarul cu domnul Zancu si domnul Baciu de la Sibiu a fost o experienta utila si foarte placuta pentru mine. Mi-am facut prieteni si în acelasi timp am învatat multe lucruri noi si am constietizat importanta lor. Au fost si momente mai dificile de-a-lungul întregii saptamanii, cum ar fi exercitii de învingere a fricii, unde am avut mari dificultati, dar am reusit sa le depasesc. De asemenea mi-a fost greu sa ma exprim în public, deoarece nu eram obisnuita, dar treptat am trecut si peste asta. Programul întregii saptamânii a fost destul de obositor, dar la sfârsit când eram cu totii pe terenul patru al bazei Pamira,ne imbratisam si faceam poze fiecare ne doream sa mai petrecem âmpreuna macar cateva zile. A fost o experienta prin care as vrea sa mai trec!" Iulia

"Seminarul mi s-a parut unul foarte interesant si util pentru mine. Am avut ocazia sa particip la mai multe seminarii de acest gen cu domnul Zancu si cu domnul Baciu si la fiecare seminar am învatat lucruri noi despre mine. Am facut multe exercitii care pentru mine erau noi si mi s-au parut foarte bune pentru o auto-cunoastere mai buna; ex: exercitii pentru o cunoastere mai buna a curajului, exercitii de concentrare, de imaginatie etc.
Mentalul în tenis este un factor foarte important si mental coaching-ul ma ajutat sa înteleg multe lucruri si sa-mi îmbunatatesc atitudinea. Toate discutiile purtate cu domnul Zancu si cu domnul Baciu au fost utile pentru mine si sper ca voi mai avea ocazia sa particip si la alte seminarii alaturi de ei pentru a putea sa ma cunosc mai bine."
Victor

"Seminarul de Mental Coaching care a durat o saptamâna cu domnul Silviu Zancu si Baciu a fost o experienta prin care as vrea sa mai trec împreuna cu ei si ceilalti colegi.
In timpul acestei saptamâni am avut momente placute la antrenamente dar si momente neplacute respectiv oboseala zilnica. Cu toti trebui sa discutam despre subiectele cerute de acestia, erau clipe în care râdeam dar si clipe serioase. Pe parcursul acestei saptamâni am învatat multe ca de exemplu ca toate emotiile sunt sanatoase. Erau momente când nu puteam sa ma exprim cum trebuia dar am trecut cu usurinta peste. La sfârsitul
saptamânii domnul Marius Vecerdea a solicitat o sesiune de poze si îmbratisari pentru a ne lua ramas bun. A fost o experienta prin care as dori sa treaca si alti sportivi."
Robert

"Dupa seminarul pe care l-am avut în vara pot sa spun ca sunt îmbunatatiri în jocul meu de tenis. Angajamentul pe care l-am facut atunci cu dumneavoastra m-a ajutat sa ma concentrez pe ce am de îmbunatit.
Si a mers.
Imi pare bine ca am avut ocazia sa cunosc si alti copii la acel seminar. Sper sa mai am ocazia sa va întalnesc.
Va multumec mult pentru ajutorul acordat."
Rares

Sibiu, august 2009

Sibiu, august 2009

"Saptamâna petrecuta la Sibiu împreuna cu domnul Zancu si domnul Baciu mi-a fost foarte benefica. Cu toate ca a fost o saptamâna obositoare toate seminariile au fost interesante si din fiecare am reusit sa învat anumite lucruri care-mi vor fi de folos pe viitor. La fel de mult m-au ajutat si discutiile pe care le-am avut în particular cu domnii Zancu si Baciu, deoarece am înteles multe lucruri care m-au ajutat sa ma schimb în bine. Toate acestea mi-au dat multa încredere în mine si sper ca voi mai avea ocazia sa particip la astfel de seminarii."Alex

"Mentalul reprezinta 80% sau chiar mai mult dintr-o victorie dupa parerea mea. La un nivel ridicat de joc, diferenta o face concentrarea mai mare sau dorinta de castiga. Din seminariile domnului Zancu si domnului Baciu la care am luat parte am învatat ca sunt multe lucruri care trebuie facute pentru a ajunge un mare jucator. In afara de partea mentala, disciplina este un alt capitol important. Una dintre sedintele cele mai utile pentru mine a fost aceea despre reguli. Disciplina ma ajuta nu numai în teren ci si în afara acestuia. De asemenea discutiile individuale au fost folositoare în toate planurile vietii mele. Am învatat sa gestionez potrivit furia si sa ma exteriorizez când trebuie dar si cum trebuie. Atitudinea mea pe teren s-a îmbunatatit si odata cu aceasta si jocul meu. Cu toate acestea mai am multe de învatat si sper sa fiu sprijinit în continuare de persoanele mentionate mai sus. Sincere multumiri si sper sa tinem in continuare legatura!"Serban

"Am luat parte pana acuma la mai multe ateliere de lucru de Mental Coaching si pot sa zic ca din fiecare seminar am plecat cu câte ceva nou. Toate seminarele au fost în grup si asta conteaza foarte mult pentru mine. De fiecare data era toata echipa si toti antrenorii de fata si auzeam parerile fiecaruia. Asa mi-am dat seama ca nu sunt singurul care are nemultumiri în legatura cu jocul lui de tenis. Înainte ma enervam pe teren foarte repede si din cauza asta îmi pierdeam concentrarea. Acum reusesc sa folosec „nervii” în avantajul meu, adica ma ambitioneaza.
Dupa parerea mea mentalul este foarte important pe terenul de tenis. Multa lume îmi spune ca am calitati fizice foarte bune si ca ar trebui sa câstig mai multe meciuri si am ajuns la concluzia ca mie îmi lipseste mentalul. Am reusit sa ma înteleg mai bine pe mine, dar si pe cei din jur. Am înteles ca unul dintre cele mai importante elemente pentru a ajunge la performanta este sa dai tot ce poti la antrenament.
Pe lânga seminarii, am facut si anumite exercitii pentru concentrare si pentru gestionarea fricii si construirea curajului, care pe mine m-au ajutat foarte mult. Rezultatele au aparut cu timpul fara sa îmi dau seama. Acuma se vad încet-încet rezultatele seminariilor. Dupa toate sedintele am avut si o discutie particulara în care m-am pus la punct cu toate gândurile. Am învatat sa îmi controlez emotiile în timpul jocului si asta ma ajutat sa progresez. Sunt foarte bucuros ca am luat parte la acele seminarii si sper ca voi mai participa la în viitor."
Silviu

"Seminarul din august mi s-a parut foarte interesant si folositor. Am învatat multe lucruri noi care îmi sunt de mare ajutor chiar si acum si m-au ajutat sa îmi schimb comportamentul în bine. Pe tot parcursul seminarului mi-am propus sa fiu atenta la tot ce se vorbea pentru a putea învata cât mai multe lucruri, care cu siguranta ma vor ajuta în clipele grele.
In anumite momente am avut emotii mari datorita discutiilor purtate in grup dar si individual, dar cu ajutorul domnului Silviu Zancu si a domnului Ionel Baciu am reusit sa trec peste si sa revin la starea initiala. Acum, cand am emotii mari stiu ce trebuie sa fac pentru a le elimina. Când suntem nervosi cel mai bine este sa raspiram adanc si sa ne calmam.
Am învatat, pe durata seminarului, sa îi ascult si sa îi inteleg pe cei din jurul meu.
Este bine sa avem ca obiectiv victoria si sa ne dorim sa câstigam, dar nu trebuie sa uitam ca nu depinde numai de noi. Trebuie sa facem tot ce stim ca putem controla, pentru ca victoria este importanta dar nu e totul. Pentru a se putea spune ca suntem învingatori, trebuie sa facem pe teren ceeea ce stim ca putem pentru a juca mai bine. Asa vei avea cele mai mari sanse de a castiga, dând 100% pe teren.
Am învatat sa nu fug de starea de nervozitate, ci sa stau cu ea, deoarece doar astfel as putea progresa. Inainte de antrenamente este bine sa vizualizez ceea ce voi face. Este important sa duc pana la capat ceaa ce mi-am propus.
Ceea ce am constat ca ma ajuta foarte mult întotdeauna, este ca daca nu ma gandesc la scor si joc ca si cum as fi la antrenament, sunt mai relaxata, mintea îmi este mai limpede si pot juca mai bine.
Datorita seminariului am învatat sa devin un om mai bun si sa îmi controlez emotiile mult mai bine.
"Andrada

Eu cred ca mentalul este unul dintre cele mai importante lucruri din tenis. El face diferenta foarte mult în cadrul unui meci, te poate duce la victorie sau te poate duce la pierderea partidei. Pentru mine personal, de când am început sa lucrez cu dl Zancu si dl Baciu, încrederea în jocul meu si, mai ales în mental, a început sa creasca, si de multe ori simt asta pe teren. Pe lânga toate astea m-au facut sa înteleg si alte lucruri în viata de zi cu zi, sa îmi schimb atitudinea pe teren dintr-una nervoasa, într-una mai calma. Dupa toate seminariile facute pe parcursulul anului am ajuns la concluzia, ca sunt foarte benefice si m-au ajutat foarte mult în sportul pe care îl practic si de altfel în afara terenului. Sper ca în urmatorul an sa am ocazia iarasi sa particip si la alte seminarii de genul acesta, pentru a-mi îmbunatatii si mai mult mentalul, sa îmi cresc de asemenea încrederea în fortele mele si, nu în ultimul rând, sa devin o persoana mai buna! As dori sa le multumesc celor care au avut initiativa si au organizat aceste seminarii si sper ca pe viitor sa fie tot mai bine. Lucian

Elena Bogdan, jucatoare

"Eu cred ca în tenis mentalul este cel mai important, atât timp cât esti sanatos. Mental coaching-ul m-a ajutat mult, mi-a dat încredere, m-a ajutat sa înteleg unele lucruri si sa îmi îmbunatatesc atitudinea pe teren."

Elena Bogdan, jucatoare

Am luat parte la câteva ateliere de lucru de Mental Coaching. Pot sa zic ca din fiecare seminar am învatat câte ceva. Cel din august mi s-a parut cel mai interesant. Am descoperit multe lucruri noi despre mine. Seminarul a fost în grup, asa ca am auzit si parerile celorlalti si mi-am dat seama ca nu sunt singura care e nemultumita de jocul ei. Anul acesta am început sa lucrez la mental mult mai des decât o faceam înainte si asta s-a vazut. Mi-am îmbunatatit, atitudinea, am devenit mai responsabila si am înteles ca unul din importantele lucruri pentru a face performanta este sa dau tot ce pot la antrenamente. Iar când întâlnesc în timpul meciurilor amicale sau chiar la antrenamente emotii, sa nu fug de ele. Sa lucrez cu ele pentru ca asa voi putea progresa si îmi va fi mai usor în meciuri.
Eu cred ca mentalul este cel mai important lucru în tenis. Când ajungi la un anumit nivel, diferenta se face la mental, nu neaparat la lovituri sau deplasarea în teren.


Ioana Ducu, jucatoare

Familia Chirita

"La ce-ti foloseste sa fi talentat, sa fi antrenat ,daca în perceptia ta, cei din jur nu-ti apreciaza calitatile, ci vor continuu mai mult de la tine uitând ca scopul final este de fapt bucuria jocului. Copilul nostru este prea mic sa ne spuna aceste lucruri, el doar a refuzat sa mai joace (sa se mai joace).
Ne punem speranta ca mediatizarea acestei meserii (mental coach) va putea ajuta copiii crescuti si educati în mentalitati invechite.
Consideram ca putinele cursuri la care am participat, ne -au fost de mare folos în intelegerea starii lui sufletesti."


Familia Chirita

Daniel Condratov, fost sportiv de performanta, fost antrenor, parinte si om de afaceri

"Latura pregatirii mentale nu poate sa transeze performanta sportiva singura. Face parte din acea ecuatie complicata a devenirii unui campion alaturi de aptitudini, calitati fizico-motrice, cunostinte tehnice si tactice si altele sute de mici si infime amanunte care duc performanta sportiva la nivel superior, din etapa în etapa pâna la nivelul atingerii incompetentei fiecaruia.
Din pacate în Romania, în tenis, la nivelul junioratului se pune prea putin accent pe acest important aspect.
În scolile de tenis din USA se face pregatire mentala de doua ori pe saptamâna la care se adauga yoga si alte tehnici si sportivii au acces la mental coach zilnic pentru a dezbate problemele lor, temerile, sau realizarile care le au pe terenul de joc.
M-am plimbat putin prin academiile de tenis din lume, am vorbit cu fosti jucatori de top mondial si actuali antrenori la aceste ''scoli de campioni'' si am tras concluzia ca sunt mii si mii de copii care bat la portile înaltei performante si care au lovituri exceptionale, tehnica aproape desavârsita, muncesc câte 6-8 ore pe zi la antrenamente bine conduse si bine concepute sub toate aspectele.
Dincolo de ei, la un nivel superior, în clasamentul ATP sau WTA se întrec sute si sute de concurenti.
Si atunci care este diferenta dintre campion si pluton ? Concluzia noastra a celor cu pregatire si experienta în acest domeniu s-a desprins clar si unanim ca este în PREGATIREA MENTALA si în ATITUDINEA PE TEREN."


Daniel Condratov, fost sportiv de performanta, fost antrenor, parinte si om de afaceri

Dan Romaniuc

Am privit initial cu oarecare scepticism ideea de mental coaching pentru copilul meu care avea doar 9 ani. Simteam nevoia unui specialist pentru Maria. Rezultatele Mariei sunt bune dar fluctuante. Consultându-ma si cu alti parinti pe tema acesta, care au copii cu rezultate bune, mi-au spus ca cel mai bun "psiholog" pentru copil este chiar parintele. M-a surprins putin afirmatia lor si am decis sa încerc totusi aceasta experienta.
E putin dificil sa-i explici prima data unui copil necopt despre oportunitatea unei astfel de discutii...Am avut inspiratia sa-i spun Mariei cuvinte potrivite care au facut-o sa fie deschisa acestei ideii.
Ne-am întâlnit de câteva ori cu Silviu Zancu si dupa fiecare discutie Maria era mai "luminoasa", mai sigura pe ea, mai detensionata.
Cert este ca dupa ultima discutie a domnului Zancu cu Maria, am vazut cel mai bun tenis al ei din anul 2009. Era absolut incredibil cu îi intrau lovituri care în mod obisnuit le rata. A fost un tenis de vis pentru nivelul ei de 10 ani. Nu cred ca a fost o coincidenta, în schimb cred cu tarie ca mental copii nostri au resurse nebanuite; trebuie doar scoase la suprafata.
Ar fi foarte multe de spus, dar cred ca e bine ca fiecare parinte sa caute drumul potrivit pentru a putea face echipa buna cu copilul sau/si cu antrenorul.
Nu stiu daca un parinte, chiar educat fiind, are pregatirea si tactul pentru a face singur pasii potriviti. Eu personal am gresit de multe ori în abordarea Mariei. E greu, te ia "valul".
Dar acum simt ca am început sa "crestem" amândoi si privesc cu încredere viitorul.


Dan Ioan Romaniuc, fost sportiv de performanta, parinte

Mugurel Pirscoveanu, fost sportiv de performanta, parinte

Îmi aduc aminte de momentele în care am avut disciplina de sportiv de performanta. Era un antrenament însotit de batai repetate din partea antrenorului pentru exercitiul dorit de el. Era vorba de gimastica. Si mai era vorba de 1976. Când la 12 ani am cazut de la bara fixa si în urma aterizarii mi-am fracturat umarul, antrenorul s-a repezit sa ma bata. A fost momentul în care nu m-am mai putut urca vreodata pe vreun aparat de gimnastica. A fost momentul în care mi-am dat seama ca de fapt antrenorului îi lipsea ceva pentru ca el desi ma considera bun la inele, eu iesisem campion la sarituri.
A urmat ciclismul, sport facut numai prin prisma pasiunii. Acesta se mentine dupa mai bine de 30 de ani. Însa, din lipsa unei pregatiri psihice nu am avut niciodata performanta. La 21 de ani, în timp ce urcam Poiana la o viteza excelenta pentru mine, a trecut coloana de ciclisti de la CIBO cu viteza dubla pe langa mine. Si era antrenorul care urla la ciclisti sa îsi stranga trapele, dar ei oricum mergeau fabulos de tare pe lânga mine.
A urmat copilotajul sportiv în masina de raliuri a celui care ar fi trebuit sa iasa campion national. Acesta dupa prima etapa, a adus o specialista din Italia pentru a îmi opri instinctele si sa ma ajute psihic sa fac ceea ce trebuie sa faca un copilot de raliuri adevarat. Au urmat nopti nedormite, recitari prin holuri de hoteluri, caiete rupte si refacute cu cateva ore înainte de start.
Astazi, îmi dau seama ca a fost cel mai bun mentor al meu din sporturile practicate de mine. Pentru ca a scos frica din mine, pentru ca mi-a aratat ce are de facut un copilot adevarat, pentru ca a avut rabdare cu mine, când dupa un viraj ratat în dictare am plâns ca un bebelus timp de 3 ore si când si-a dat seama ca sunt întradevar pasionat.
Astazi îmi dau seama ca as putea face o scoala de pilotaj unde cu cateva slide-uri pot sa îi prezint oricui ce are de facut, dar, psihic, acesta nu va fi pregatit niciodata sa ia startul la peste 160 puls.
Si tot astazi îmi dau seama ca fara un psihic "antrenat" nu vei obtine mai nimic din talent, sau din exercitii pe teren.
Sunt convins ca latura mentala reprezinta cel putin jumatate din adevarata performanta a unui tenismen adevarat.

Mugurel Pirscoveanu, fost sportiv de performanta, parinte"Pentru un sportiv de performanta, atitudinea pozitiva si încrederea în sine sunt foarte importante si sunt imprimate acestuia în primul rând de catre antrenor si parinti. Am sintetizat asta în 4 pasi, ca sa pot explica sportivului cât mai simplu importanta adaptarii la presiunea unui meci:

1. Priveste meciul la adevarata lui valoare. Nu este ultima ta sansa de a-ti dovedi valoarea. Vei mai juca multe alte meciuri dupa acesta.
2. Priveste meciul si din perspectiva adversarului. Poate si el se teme de tine.
3. Vorbeste-ti tie, în gand, foarte pozitiv despre tine, facându-ti practic galerie.
4. Pentru momente de cumpana în meci, fa-ti o lista, pe care sa o ai asupra ta si sa o recitesti la nevoie, o lista cu orice care te face sa te simti bine, în ceea ce priveste tenisul tau. De exemplu: ca ai un serviciu bun sau rezistenta ta fizica sau alte meciuri grele castigate prin munca, etc.
Cu aceste mici ”trucuri” am iesit din multe situatii "de criza" cu sportivii mei si va multumesc foarte mult pentru deschiderea acestui orizont in tenisul de performanta, orizont neexplorat de mine pana sa va intalnesc!"


Cristina Viziru, antrenoare

Gândindu-ma la ce sa scriu, m-au pocnit “amintirile din copilarie”. Ce bine era când tata îmi spunea ce sa fac, aveam siguranta ca, ceea ce fac e bine, si asta trebuie sa fac! Da, e reconfortant sa joci pe teren cu o plasa în spate si sa sti ca nu gresesti.
Acum ma gandesc ca parinti mei au fost cei ce m-au acompaniat mental în copilarie la meciuri, atât cat au putut ei, bineneteles. De multe ori am simtit nevoia si lipsa cuiva (antrenor, psiholog, coach) care sa abordeze si latura mea interioara. Mi-ar fi placut sa stie cât de mult îmi place acest sport, ca ma visez Stefi Graf, de ce mi-e frica de rever, de ce îmi place sa vin la vole, de ce am atâtea emotii înaintea meciului de ma doare si burta!
Lasând amintirile în spate, consider ca un sportiv care îsi doreste sa faca tenis de performanta are imperios nevoie de un (mental) coach. De fapt, toata echipa din jurul lui au nevoie de acesta. Consider ca, el este liantul care poate lega în inevitabilele situatii de criza, relatia sportiv-antrenor-parinte-sponsor! Coach-ul poate descoperi lucruri care nu tin neaparat de antrenamentele tehnico-tactice si pregatire fizica ci mai degraba de psihicul sportivului.
Motivatia si concentrarea se antreneaza, placerea de a juca tenis ar trebui sa creasca si ea odata cu jucatorul, nu cum e la unii dintre noi care, subit dupa 10 ani, se lasa pentru ca nu le mai place, fara explicatii prea multe. Singura persoana care ne poate ajuta în aceste cazuri este coach-ul!
Ca adult, acum, la cei 30 de ani (ma cam enerveaza acest 3) am nevoie ocazional, de cineva care sa ma ajute sa ma dezvolt personal pe diferite planuri: psihologic, profesional, emotional, sa ma cunosc mai bine, sa fiu constienta de minusurile si plusurile mele si sa evoluez, pentru mine ca persoana, pentru copiii mei de la tenis ca pedagog si pentru toti cei din jurul meu.
La seminariile la care am participat si din discutiile pe care le-am avut am înteles printre altele, de exemplu, ca, eu ca antrenor îmi doresc mai mult ca acel copil sa faca performanta decât îsi doreste el si de aceea apareau conflictele dintre mine si sportiv. Deci problema era la mine, nicidecum la copil!
De asemenea, la aceste seminarii am vazut parinti disperati care nu stiu ce sa mai faca, cum sa se poarte ca parinti de sportivi. Aceste seminarii îi ajuta pentru ca înteleg (sper eu) de unde li se trag problemele de comunicare cu copiii si cu antrenorii.


Roxana Mohanescu, antrenoare

In ceea ce priveste experienta mea legata de mental coaching, pot spune ca m-a ajutat sa constientizez aspecte pe care singura nu le puteam exprima, explica!
Am putut sa-mi dau seama cat de mult conteaza sa-ti întelegi copilul în functie de etapele vietii lui, sa-i acorzi încredere, sa ai rabdare în evolutia lui in tenis dar si în rest!
Ideea centrala este sa nu fortezi (pregatirea pentru tenis decât înlimitele permise în functie de dorinta si determinarea copilului, datele antropometrice, somatice si psihice ale copilului din fiecare etapa), altfel cred ca se va suprasatura, chiar daca iubeste acest sport, mai apar si accidentarile !
Alta idee centrala: trebuie sa fi lânga copilul tau, nu permanent ci în sensul de a-i urmari atent problemele, sa stai si sa astepti când vrea sa se destainuiasca, când vrea sa-ti ceara ajutorul; nu permanent sa stai si sa-l cicalesti, sa-i lasi momente si de singuratate, sa mediteze, sa-si stranga gândurile. De fapt, sa inveti sa asculti verbal si nonverbal, si apoi, concis, sa oferi sfaturi, îndrumari daca ti se cer, nu gratuit! sa vina el la tine


Livia Ciurtin, parinte

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu