Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Learn to feel comfortable feeling uncomfortable

Resurse > Mental Coaching

Raspunsuri

Ceea ce mie imi place la tenis este cand joc bine si sunt multumita, cand facem jocuri si ma simt bine. Ceea ce nu-mi place este faptul ca trebuie sa muncesti foarte mult chiar si in momentele cand nu te simti confortabil. Daca stiu ca un lucru care nu-mi place ma ajuta o sa-l fac: de exemplu trebuie sa beau un ceai foarte amar; faptul ca ma ajutat ma motiveaza. Ceea ce putem face in momentele grele e sa ne gandim la viitor si ce benificii ne vor aduce acele disconforturi cu atat mai mult daca observam ca avem nevoie de ceva ce necesita multa munca.

Eu inteleg din aceasta expresie ca pentru a face performanta,pentru a-ti atinge scopurile trebuie sa simti disconfortul. Am inteles ca nu poti progresa simtind doar confort,este necesar sa faci si ceea ce nu-ti place ca sa cresti si sa evoluezi cu trecerea timpului.
Mi-am pus o intrebare: Ce s-ar intampla daca m-as simti confortabil in tot ceea ce fac? Si mi-am dat seama ca nu ar mai fii nimic interesant,ca as ajunge sa ma plictisesc nefiind nimic care sa-mi starneasca interes!
De asemenea cred ca facand acest exercitiu poti ajunge sa gasesti iubirea in ceea ce faci!
In acelasi timp poti ajunge sa te bucuri de calatorie, nu de destinatie!


Pt mine inseamna sa accept situatie in care ma aflu (neplacuta), adaptandu-ma si mergand mai departe. Daca reusesc sa ma simt bine cu disconfortul pot sa ma bucur mai mult de joc si totodata sa avansez. Merita sa ma confrunt cu neplacutul chiar daca la inceput imi este greu, ca apoi sa pot juca indiferent de situatie, nu numai cand ma simt bine sau in fuctie de starea pe care o am.

Lucrurile care îmi plac la tenis sunt satisfactiile pe care ni le oferă, senzatia pe care o trăiesc când câstig un punct sau un meci, faptul ca pot sa calatoresc, îmi place competiţia. Lucrurile neplacute si infrangerile, pregătirea fizica. Si a treia întrebare..dacă nu îmi place pregătirea fizica, cred ca as putea sa o fac in asa fel încât sa îmi placa, de exemplu nu îmi place sa alerg, dar când alerg cu muzica atunci chiar îmi face plăcere, pt ca după ce termin mă simt bine stiind ca am muncit si am tras de mine, dar si ca am făcut-o cu plăcere. Multumesc! O zi buna!

De fapt sloganul acesta se refera dupa parerea mea la senzatia care te cuprinde in momentul in care esti intr-o situatie neconfortabila gen: emotii negative, stress, frica sau diferite fobii, neincredere in tine etc... iar a fi confortabil cu aceasta senzatie inseamna a-ti urmari reactia corpului tau la aceasta, a o accepta in cel mai amanuntit mod, chiar a incerca un fel de descriere personala a ceea ce simti tu in acele momente. Toate aceste verigi vor duce la inlaturarea reactiei distructive a senzatiei rezultate in urma unor situatii de disconfort viitoare...

Din aceasta expresie inteleg faptul ca daca ma antrenez in situatii dificile sau inconfortabile, voi ajunge sa imi fie la fel de usor si sa ma simt la fel de placut sau confortabil in acele situatii ca si in situatiile mai putin dificile. Astfel voi progresa, voi fi pregatit pentru orice situatie si imi va fi mult mai usor sa obtin rezultatele dorite.


Learn to feel comfortable feeling uncomfortable

Cred ca de la Kenneth Ravizza (psiholog sportiv) am auzit pentru prima data sloganul ”To Feel Comfortable with the Unconfortable”. Spunea el, aceasta este esenta ”mentalului”. ”To Feel Comfortable with the Unconfortable” poate fi mai mult decât un slogan sau poate ramâne un cliseu în functie de cum întelegem fiecare.
Oricum, sa ma simt confortabil si inconfortabil în acelasi timp este complicat pentru mine, daca nu imposibil chiar. De aceea, ceea ce mi se pare ca vrea sa transmita sloganul ”To Feel Comfortable with the Unconfortable” este mai bine enuntat de ”Learn to feel comfortable feeling the uncomfortable”, adica
sa învat sa ma simt confortabil mâine cu neplacutul de azi.

Dar de ce as face asta? De ce sa suport neplacutul? În primul rând, nu sunt un mare admirator al ”suportarii”, ci mai degraba al asumarii: vreau sa fac performanta, înteleg ca pentru a face performanta am nevoie sa progresez si sa ma dezvolt si ma angajez in efortul zilnic cerut de perfectionare. Mai mult, îmi dau voie sa simt satifactia reusitelor din fiecare zi în locul dezamagirii nereusitelor. În fiecare zi, avem reusite si esecuri, este optiunea fiecaruia ce intareste: ce uzi, aia creste.
Nu-mi place sa simt durerea musculara dupa efortul sustinut, nu-mi place sa dau in fileu la minge de set, nu-mi place sa dau mingea afara cu terenul gol, nu-mi place frica pe care o simt în unele momente, nu-mi place când îmi pierd controlul din cauza furiei si joc mai slab, nu-mi place când antrenorul îmi spune ce nu-mi convine, nu-mi place când sunt ma scol la 6.00 pentru ca am programul de inviorare (impus de antrenor) la 6.15 si, mai ales, nu-mi place când pierd.
Imi place sa câstig si îmi place sa simt satisfactie unei lovituri SUPER! Cum pot însa sa ajung la placerea victoriei sau la satisfactia reusitei? Va ofer doua variante:
(a) sa ma angajej în efortul de autodepasire care implica si parcurgerea unor zone de discomfort;
(b) sa caut un ”vrajitor” care sa ma ajute sa am ”bulan”.
Alegeti ce credeti ca este folositor.

Tot Ken Ravizza spunea: ”Multi vor sa devina învingatori, dar putini sunt dispusi sa plateasca pretul!”
Iata ce spune o persoana care a înteles ce înseamna ”To Feel Comfortable with the Unconfortable”:

Din aceasta expresie inteleg ca e util pentru mine sa simt disconfortul. Daca stau in zona mea de confort, nu voi progresa prea mult. Sa simt disconfortul nu este unul din lucrurile pe care imi place sa le fac, dar este un lucru care ma ajuta sa evoluez.
Tot ce merita vine cu un risc. Nu pot progresa sau sa-mi ating obiectivele daca nu-mi asum riscul. Si asta inseamna uneori sa simt disconfortul.
Imi trebuie mult curaj sa fac ceva cu care nu ma simt confortabil. Curajul nu inseamna lipsa fricii. Atunci cand imi permit sa simt disconfortul, imi construiesc curajul.

Eu zic ca este nevoie de un echilibru între confortabil si inconfortabil. Pentru mine drumul sanatos spre performanta înseamna armonie. Daca mâine te scoli si te duci cu dorinta si placere la antrenament, continua. Daca se aduna mai multe zile în care greu te urnesti pentru a merge la antrenament, daca te gândesti prea mult la ”concediul” oferit de zilele libere care te ajuta sa scapi de ”slujba grea”, e timpul pentru câteva momente de reflectie.

Inchei asteptând cu mare interes parerile voastre pe care mi le puteti trimite pe adresa szancu@zoneperformance.ro.
Care sunt lucrurile care va plac la tenis? Dar lucrurile neplacute, inconfortabile? Ce putem face pentru a merge mai departe atunci când nu ne place ceva despre care stim si suntem convinsi ca ne ajuta sa mergem mai departe pe drumul performantei?

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu