Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Jumatate plin/jumatate gol

Resurse > Mental Coaching

Jumatate plin sau jumatate gol
iunie 2008

„Sa privim jumatatea plina a paharului”, suna adesea indemnul optimistilor. Un îndemn ce face bine daca este urmat atunci când trebuie, însa putem avea de castigat si daca privim jumatatea goala a paharului. Cum asa? Foarte simplu, acolo este potentialul, acolo este locul unde mai putem turna.
Nu ar fi mai rau daca paharul ar fi plin? Asta ar
însemna ca nu mai e loc de progres! Adica, pâna aici, asta a fost. Gata!
Daca paharul nu e plin, mai putem turna. Evident, are mare importanta
CE turnam. La ultimul seminar „Drumul spre performanta – Calea armonioasa de dezvoltare” pe care l-am tinut de curand la TC 2000, am luat o piatra pe care am pus-o într-un pahar în care am turnat apoi apa. „Mai intra?”, am intrebat. Paharul fiind plin, raspunsul a fost evident NU. „Ce putem face?”, am întrebat apoi. Evident, raspunsul a fost sa scoatem piatra. Am scos-o dupa care am turnat din nou apa. Cand paharul s-a umplut, apa a curs pe alaturi în încercarea mea de a mai „îndesa” o cantitate suplimentara. Numai intra nici o pictura.
În paharul cunostintelor noastre am tot turnat în timpul educatiei noastre. Este omeneste ca, la un moment dat, sa nu mai încapa nici o picatura, iar acest lucru se întâmpla, de cele mai multe ori atunci când decidem ca am devenit „experti”. Iar expertul nu mai învata nimic, în timp ce începatorul absoarbe ca un burete...
În astfel de momente, ne poate fi util sa reflectam daca nu cumva ducem niste „pietre” care ne-au fost utile la un moment dat, dar ne sunt inutile acum, pe care le putem „lasa” pentru „a mai face loc”.
Mi s-a
întâmplat sa am „paharul plin” de multe ori în viata si înca mi se mai întâmpla. De asemenea, mi s-a întâmplat frecvent în ultima perioada sa observ ca una dintre principalele cauze ale limitarii evolutiei, atât la jucatoare sau jucatori, cât si la antrenori sau oficiali, este „paharul plin”. Este atunci cand deja stim totul. Iar daca stim totul, nu mai învatam, nu mai evoluam.
Oare mai putem goli ceva ca sa facem loc?

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu