Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Incepatorul si expertul

Resurse > Povesti - Metafore

Începatorul si expertul

„Începatorul absoarbe cunostintele ca un burete uscat; expertul nu mai poate primi nimic.”(proverb oriental)

Cu multi ani în urma, traia un marinar ce calatorise prin multe tari în jurul lumii. Fusese în multe locuri si vazuse multe si diferite privelisti, într-o zi, pe când strabatea marile, a ajuns Ia o insula si s-a hotarât sa ramânaacolo pentru un timp. Şi-a ancorat vasul la mal si a început sa se uite în jur. Peste tot în jurul insulei se întindea o plaja frumoasa, cu nisip auriu, iar în spatele ei se ridica jungla tropicala, deasa. Era liniste, pâna când...
A crezut ca aude un sunet slab în departare si si-a ciulit urechile sa asculte mai bine. Avea impresia ca sunetul venea din interiorul junglei, asa ca s-a apropiat. A auzit din nou sunetul acela slab în departare. A început sa-si croiasca drum prin desis, ca sa poata înainta. Pe masura ce patrundea mai adânc, sunetul acela devenea tot mai puternic. A continuat sa-si faca drum pâna când, în final, a ajuns într-o poienita, iar acolo, în mijlocul poienitei, a vazut un batrân, asezat pe pamânt, cu picioarele încrucisate.
Batrânul avea ochii închisi si repeta
„Mo, mo, mo”, în tonuri prelungi, slabe.

Marinarul a ramas în picioare privindu-l si ascultându-l. „Mo, mo, mo” — a continuat batrânul. Pâna la urma, marinarul s-a apropiat de batrân si l-a batut usor pe umar. Batrânii s-a întors încet si a zâmbit.
„Scuzati-ma, a spus marinarul, cred ca ati gresit. Cred cu ar fi trebuit sa spuneti „ Om, om, om „
.
„Oh!” a raspuns batrânii, zâmbind. „Va multumesc foarte mult”. Şi a început sa îngâne „Om, om, om”.
Marinarul s-a simtit multumit si si-a reluat drumul înapoi spre vas. A început sa se departeze de tarm si, dupa un timp, a simtit o usoara bataie pe umar. S-a întors, surprins ca-l vede pe batrân, care a spus:
„Scuzati-ma ca va întrerup calatoria, îmi puteti aminti, va rog, cum ar trebui sa sune cântecul?”
Marinarul, socat, a raspuns:
„Om, om, om”.
„Va multumesc foarte mult!”
spuse batrânul întorcându-se si o porni, pasind pe apa, catre insula.

Povestea m-a facut sa-mi aduc aminte de o serie de momente în care m-am comportat ca un expert, alegând astfel sa nu mai învat. De exemplu, acum aproximativ 15 ani ma uitam la Bruguera si emiteam judecati de valoare asupra antrenamentului si antrenorului. Pâna când nu am redevenit începator, nu am reusit sa înteleg.
Povestea de mai sus îmi readuce în minte o replica a lui Soc din filmul
Peaceful Warrior, unul dintre cele mai frumoase filme legate de sport, viata, performanta si excelenta pe care l-am folosit adesea ca material de lucru la atelierele de Mental Coaching:
„The first step for a Peaceful Warrior is NOT to know!”
Primul pas pentru un razboinic este sa nu stie.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu