Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


In spate sau alaturi?

Resurse > Mental Coaching

„În spate” sau „alaturi”?

De curând, am avut o discutie interesanta cu o persoana care mi-a spus: „Nimeni nu ajunge sus daca nu are pe cineva în spate!” Era multa convingere în non-verbalul persoanei care a continuat: „... si pot sa va dau o multime de exemple!”, si a început sa enumere câteva.

Vrea cineva sa-mi fie alaturi?

Asa cu am înteles eu, „a avea pe cineva în spate” pe drumul spre marea performanta înseamna a avea pe cineva care sa-l împinga de la spate pe cel care vrea sa faca performanta. Simt nevoia sa scriu aceste rânduri pentru ca am sesizat ca „împingerea de la spate” este o strategie, o mentalitate chiar, foarte des întâlnita printre parintii si antrenorii din tara noastra si vreau sa subliniez consecintele posibile.
Pe termen scurt, strategia „împingerii de la spate” poate da rezultate: ne sunt cunoscute rezultatele bune si foarte bune pe care copiii si juniorii nostri l-au avut în trecut. De curând, aceste rezultate sunt însotite si de rezultate bune ale fetelor noastre: Sorana, Alexandra, Raluca, Edina, Monica si Simona fiind doar câteva dintre ele.
Pe termen lung însa, sunt câteva consecinte care merita a fi amintite pentru cei care vor ramâne fideli tehnicii „împingerii de la spate”. Mai întâi, merita de mentionat faptul ca sunt cunoscute exemplele celebre ale jucatoarelor care au reusit pentru ca au avut pe cineva în spate. Fara a avea pretentia de a le mentiona pe toate, am sa amintesc câteva nume în ordinea în care îmi vin în minte: Sharapova, Williams, Safina, Hingis, Capriati, Bartoli si, de curând, Wozniacki si Ivanovic. Printre ele, sunt câteva care, dupa succesul obtinut, s-au confruntat cu probleme existentiale dintre care le amintesc pe Capriati si Hingis. Pe cele mentionate le cunoastem, sunt celebre, dar putem cunoaste numele altor multe persoane care au avut „pe cineva în spate” si nu au reusit?
Putem cunoaste numarul celor care au avut de suferit pentru ca au fost fortate? Ele nu sunt la fel de „celebre”!

Îi auzim pe sportivii de top si pe antrenori vorbind despre „încrederea în sine”, (sau încrederea în fortele proprii asa cum îmi place sa o numesc); este un ingredient necesar marii performante, nu-i asa? Construirea si consolidarea încrederii este mai degraba utila atitudinea „alaturi” în locul celeia „în spate” (în spate îmi sugereaza si posibilitatea de a deveni povara!).
Atitudinea „în spate” comunica implicit mesajul ascuns: „eu trebuie sa te împing pentru ca altfel tu nu es
ti capabil”. Şi, atunci, cum ramâne cu încrederea?
Atitudinea „în spate” este caracteristica celor „grabiti”, de parca am putea grabi ghinda sa devina stejar. Este ca si când am pune ghinda în pamânt si, în fiecare zi, am dezgropa-o sa vedem daca a crescut. Iar daca nu a crescut „suficient”, putem fi nemultumiti si putem decide sa o replantam în alta parte (poate la alt antrenor, sau alt club?).
Pentru a contribui la consolidarea încrederii în fortele proprii, este util sa renuntam la dorinta de a-i controla sau de a le mentine încrederea în abilitatile noastre superioare. Este util sa renuntam si la tentatia de a-i lua de sus, de a-i dadaci, ignora, acuza, reprosa, ameninta sau denigra prin vorbe sau fapte.
Pentru a consolida încrederea în fortele proprii, este nevoie de parcurgerea urmatoarelor etape: constientizarea, asumarea responsabilitatii si libertatea deciziei proprii, iar acestea sunt accesibile fiind alaturi, nu în spate. Altfel nu se poate.

În limba engleza, sunt doua verbe distincte pentru învatare: to teach si to learn. În limba româna, putem vorbi despre a preda si a învata. De aceea, este foarte important de a gasi echilibrul între instruire si acompaniere. Nu e suficient sa „predam”, este nevoie de timp pentru ca celalalt sa învete. Sau, din perspectiva sportivului, nu e suficient de a gasi antrenorul care „preda” perfect, este nevoie sa experimentam pentru a simti, alege si învata.
Ce parere aveti?
Daca vi se pare interesant subiectul, îl putem explora împreuna în cele ce urmeaza.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu