Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


I-am dat doar o palma

Resurse > Mental Coaching

„I-am dat doar o palma”
din categoria „eu l-am facut, eu îl omor”

Acum ceva vreme, undeva pe planeta Pamânt, parintele unui copil sportiv de performanta mi-a spus: „Nu l-am batut, i-am dat doar o palma!”. În acea discutie, de mai multe ori persoana a citat si a dat exemple din experienta unui parinte al unui copil care avea rezultate notabile, parinte care folosise aceleasi metode. Asadar, functioneaza!

Cu acel prilej, mi-am adus aminte si înca îmi mai aduc si acum de mai multe situatii similare: o domnisoara de 13 ani care a primit un sut în fund la iesirea de pe teren de fata cu 20 de persoane de la tatal ei frumos îmbracat într-un costum elegant si cu cravata, conform cu standardele firmei la care lucra cu succes; un baiat de 14 ani calcat la propriu in picioare de tatal lui; o fetita de 10-11 ani batuta în vestiar de tatal ei de se auzeau urletele pe terenuri, auzeam si noi si oficialii turneului; si multe alte situatii. MULTE!

Îmi reprosez acum ca nu am intervenit niciodata mai ferm. Daca provocam o discutie, primeam raspunsuri din categoria celor de mai sus; si daca l-am batut, ce! Surorile Williams nu au fost bature? Agassi? Hingis? si uite ce bine le-a prins.

Stiu si eu? Cred ca multi dintre noi am încasat-o. Ne-a prins bine? Existau si alte abordari? Exista si alte modalitati de a „convinge” si „motiva”? Si, mai ales, stim si despre „ceilalti”, cei care au primit tratamente similare si sufera si acum fara sa fi reusit nicidecum sa aiba performantele celebrilor mentionati mai sus?

Ce simte cineva când încaseaza o palma? Ceva placut sau neplacut? Cât timp se va asocia simtirea de atunci cu situatia respectiva? Ce va simti în viitor o persoana care este „palmuita” fizic sau emotional pe terenul de tenis? Va iubi tenisul? Dar pe cel care îi da palma?
Unul dintre motivele pentru care mi-a venit sa scriu aceste rânduri este episodul Tomic (nu stiu nici nr episodului nici seria, pentru ca au fost multe!). Pe scurt, tatal lui Bernard Tomic i-a dat un cap în gura hitting-partner-ul lui Bernard, Thomas Drouet. De ce? Pentru ca nu a vrut sa se duca sa cumpere lapte. Francezul a declarat ca tatal i-a aplicat tratamente asemanatoare si lui Bernard. Asadar, functioneaza, nu? Pentru ca Bernard este un jucator talentat, de viitor!
Pentru mai multe detalii puteti consulta Bernard Tomic’s father John arrested over alleged assault of Tomic’s training partner Thomas Drouet
si Cine-l salveaza pe Bernard Tomic de tatal sau; e net-ul plin.
Acum vreo doi ani, tânarul si talentatul Bernard a iesit in evidenta cu ceva comportamente nepotrivite fata de jucatori sau în afara terenului. Acum, cred ca este mai clar care sunt motivele: a copiat modelul. Iar pentru un baiat, tatal este MODELUL.
Acum, lui Bernard îi este de ajuns si vrea sa scape. Vom vedea daca acest lucru este posibil. Poate va scapa de tatal ca antrenor, dar va scapa de model?

Ce putem face? Putem lua atitudine fata de comportamentele nepotrivite din jurul nostru, sau le putem copia si adopta, incluzându-le în „normalitatea” socitatii noastre. Daca pe terenul de tenis nu reusim, atunci în afara acestuia poate fi mult mai dificil.
De aceea, consider ca antrenorii si arbitrii joaca un rol foarte important. Pentru antrenori, poate dificil „conflictul de interese” cauzat de faptul ca parintii sunt „sefii”; ei platesc. Dar pentru arbitrii? Dar pentru forurile tutelare? Dar pentru fiecare dintre noi, cei care trecem pe sau pe lânga terenul de tenis?

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu