Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Gardul cel frumos vopsit

Resurse > Mental Coaching

Gardul cel frumos vopsit

... un articol scris înainte de alegeri ...
Pentru ca de când am scris articolul si pâna am ales sa-l public s-a schimbat conducerea, sper din tot sufletul ca cineva sa consolideze gardul, nu doar sa-l vopseasca. S-ar economisi bani si de la vopsea, si de la manopera.

„Habar n-are sa serveasca!”

Acum ceva vreme, tatal unei fete vorbea cu antrenorul cu care lucra de câtiva ani buni: „Uite, spune antrenorul cu ceva repros în glas, nu stie sa serveasca”. Tatal, un prieten de-al meu, a ramas întepenit. „Sunt consternat!”, mi-a marturisit. Si se vedea clar ca era! „Nu înteleg, si ce sa fac, s-o învat eu?”

Buna întrebare! A cui sa fi fost responsabilitatea serviciului fetei: a tatalui, bun platnic, sau a antrenorului?
Mi-am adus aminte de acest incident ce s-a petrecut acum multi ani, de curând
, când am citit din nou si din nou ceea ce mie mi se pare la fel de incredibil, un nou articol ce relatează povestea din culise a Cupei Davis, meciul cu Danemarca. Noi am zis asta, el a zis aia s.a.m.d. De ce? Cum au ajuns acele vorbe la ziaristi? Mă gândesc pentru ca sa demonstreze că „NOI” suntem mai „buni” decât EL?

N
e băgăm, sau nu e încă timpul ...
Într-o echipa, cine poarta responsabilitatea bunei întelegeri? Am vrut sa conducem o echipa, am primit aceasta responsabilitate si, acum, ne plângem ca oamenii sunt altfel decât vrem noi.
Daca oamenii ar fi „perfecti”, am mai avea nevoie de abilitatile unui lider? Acelea care or fi? Acelea pe care, poate, stim ca le stim, poate stim ca nu le stim, dar poate ca nici macar nu stim care sunt, nu stim ca nu le stim si nici macar nu ne intereseaza.
Una dintre aceste abilitati ar putea fi comunicarea, ce ziceti? Iar în comunicare se spune ca adevarul este cel auzit, nu cel rostit. Adica eu, cel care vorbesc, sunt responsabil de faptul ca cel care asculta întelege ce vreau sa spun sau nu. Iar daca nu întelege, este responsabilitatea mea sa gasesc un alt mod de a comunica.Sunt multe lucruri pe care nu stim ca nu le stim si, în multe situatii, nu ne bagam din bun simt si intuitie. Uneori, aflam ce nu cunoastem: stim macar ce nu stim si putem lua decizia sa învatam ceea ce ne este folositor si, pâna atunci, nu ne asumam responsibilitati în acel domeniu.
De la mine se vede ca multi dintre cei implicati nu prea stiu ce nu stiu. Regret foarte mult acest lucru, cu parere de rau, tristete si nimic mai mult. De aceea putem, poate,
să fim mai atenti când ne asumăm responsabilitati.
Si mai putem fi atenti şi când delegăm responsabilităţi, adica atunci când oferim votul.

Frumos gard!

Tot acum ceva vreme, am vazut un gard frumos vopsit; aratos. Având nevoia de suport, dintr-o obisnuinta regretabila, m-am rezemat cu încredere.
Gardul a plecat cu tot cu mine si am cazut. Vopseaua era frumoasa si atragatoare. Am fost atentionat cu severitate si superioritate sa fiu mai cu grija pe viitor.
De curând, am revazut gardul, mai frumos si mai stralucitor vopsit cu ajutorul unor specialisti în spoiala de imagine, care nu stiu ca nu stiu sa construiasca un gard, dar îl vopsesc. Chiar daca as fi uitat sa fiu mai atent, nu puteam s-o mai patesc pentru ca acum era protejat cu sârma ghimpata.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu