Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Frica sau entuziasm?

Resurse > Mental Coaching

Frica sau entuziasm?
Oricare ar fi actiunea pe care o ducem la îndeplinire, exista o finalitate. Putem actiona fie cu frica, fie cu entuziasm. Daca ne preocupa obtinerea unui rezultat negativ (esec) pe care vrem sa-l evitam, atunci vom actiona cu frica. Daca avem asteptari legate de obtinerea unui rezultat pozitiv, atunci vom face ceea ce vrem sa facem cu entuziasm.

Altfel spus, pe ce ne concentram, aia obtinem. Sau, cum îmi place sa mai spun, ce uzi, aia creste.
De fiecare data când am decis sa fac ceva nou, am simtit cum ma cuprindea frica. De exemplu, când am fost invitat sa comentez pentru prima oara la Eurosport, mi-a fost teama.
„N-am m-ai facut asa ceva înainte”, „Nu ma pricep”, „Telespectatorilor n-o sa le placa ce voi zice”, „Daca voi face greseli de exprimare, ce vor zice despre mine?”, „Daca zic vreo prostie, îmi va fi foarte greu sa mai dau ochii cu cei din studio sau din tenis” sunt doar câteva dintre gândurile ce-mi treceau adesea prin minte.
M-am pregatit, am gasit datele pe care le consideram relevante despre jucatori si turnee si am acceptat provocarea. La început, a fost greu. Evident, am facut si greseli de exprimare, am fost corectat si am vazut ca am supravietuit întâlnirii cu cei din studio si din tenis. Mai mult, mi-am dat seama ca, indiferent de ce fac si cum o fac, unora le place, altora nu. Indiferent de ce zic, unii spun ca le place, altii zic ca
spun prostii. Şi, uneori, chiar spun prostii. Adica, mai gresesc si azi. În ziua în care nu voi mai face greseli, ma voi gândi daca mai continui sa fac ceea ce fac. Greseli, n-am cum sa nu fac, ci doar sa nu le vad sau sa nu mi le asum. Asadar, în ziua în care nu voi mai face greseli, ma voi opri deoarece nu mai am loc de perfectionare. Voi fi perfect. Voi fi „expert”. Iar expertul nu mai progreseaza, în timp ce începatorul absoarbe totul ca un burete.

O tânara actrita îi spune dupa spectacol unei vedete: Ştiti, n-am avut emotii deloc. Nu va îngrijorati, raspunde actorul cu experienta, emotia vine odata cu talentul.”
Un alt actor cu experienta spune: „În ziua în care nu voi mai simti emotia înainte de a intra pe scena, ma voi retrage.”
Sportivul de performanta este un actor care joaca de multe ori în fata unui public numeros. Competitia înseamna emotii. Ce fel de emotii? El alege: se poate îngrijora în legatura cu rezultatul meciului si se va pregati cât poate de bine, poate alege sa se teama de un eventual esec (pierderea meciului sau un joc slab), sau poate intra cu entuziasm pe teren pentru a da totul si a se bucura de o noua experienta.
Cum sa fie mai bine? Sa jucam terorizati de frica de a nu esua, sau sa profitam de experienta pentru a ne dezvolta?
În fiecare clipa avem posibilitatea de a experimenta lucruri noi. Unele au sens pentru noi si le putem experimenta pentru a ne îmbogati experienta. Altele, nu au legatura cu ceea ce vrem sa facem în viata. Înainte de a decide ce facem si ce nu, sa ascultam si ce ne spune frica (vezi si Frica, prieten sau dusman) si sa ne aducem aminte:
Nu exista esecuri, exista doar rezultate.
Cel mai mare risc este sa nu risti.
Viata începe acolo unde se termina confortul.

Putem alege frica, sau putem alege entuziasmul.
Pentru a alege entuziasmul, a fost nevoie sa-mi înlocuiesc gândurile enuntate mai sus. A fost nevoie sa vad avantajele de a face ceea ce am decis sa fac.
Putem actiona cu frica de a nu gresi, sau putem s-o facem cu entuziasmul de a învata.
Alegerea ne apartine!

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu