Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Frica, prieten sau dusman

Resurse > Mental Coaching

Frica, prieten sau dusman – 2

Acum ceva vreme am primit de la un prieten un articol care mi-a placut, pe care l-am regasit si pe care vi-l împartasesc si voua.
Una dintre cele mai mari bariere în drumul nostru de a obtine ceea ce vrem este frica. Uneori, frica ne apare ca un monstru oribil care vrea sa ne distruga.


În realitate, nu este chiar asa; daca întelegem frica, ea ne poate fi un aliat.
Asadar, ce este frica? Frica este doar un raspuns. La tot ceea ce ni se întâmpla, raspundem. Daca cineva spune o gluma, s-ar putea sa raspundem cu un surâs. Daca cineva ne lauda, s-ar putea sa raspundem bucurându-ne.
Ok, frica este un raspuns, dar la ce? De cele mai multe ori, frica este un raspuns în fata posibilitatii de a pierde ceva sau de a esua. Nu are importanta daca pierderea este de ordin fizic, mental sau emotional; este o pierdere. Atunci când nu exista posibilitatea unei pierderi, nu este nici frica.
Când simtim frica, avem mai multe cai de a ne manifesta. Una dintre acestea este de a fugi, evitând ceea ce ne provoaca frica. Câteodata, aceasta cale este cea mai înteleapta cu putinta. O alta cale este sa luptam si sa
distrugem obiectul fricii. Și aceasta are sens si functioneaza uneori.
Cele doua cai de mai sus sunt cele mai întâlnite atunci când consideram frica un monstru care ne vrea raul; credem ca trebuie sa fugim sau sa-l distrugem.
Cum ar fi daca ne-am gândi ca frica ne este un aliat de pret? Cum ar fi sa ne gândim ca frica ne este un prieten care are grija de noi, avertizându-ne ca este cazul sa fim mai atenti, sa vedem ce putem face pentru a evita o pierdere sau un esec?
Ori de câte ori încep ceva nou, simt frica legata de faptul ca evenimentele ar putea sa nu se petreaca asa cum as dori eu. S-ar putea sa pierd ceva, sau s-ar putea sa esuez în încercarea mea.


În aceasta situatie, nu ignor frica si nu o las sa ma împiedice sa actionez, ci privesc cu atentie la ce urmeaza sa fac, fac tot ce îmi sta în putinta pentru a ma pregati cât mai bine cu putinta, reflectez sa vad în ce masura cred ca pot reusi si ma gândesc daca pot gestiona un eventual esec sau o pierdere. Daca vad situatia ca pe o buna ocazie de a ma dezvolta si daca cred ca voi supravietui unei eventuale pierderi sau esec, atunci actionez.
Atunci când îmi propun un obiectiv, nu las frica sa ma opreasca. Las frica sa-mi spuna la ce trebuie sa fiu atent. Las frica sa-mi spuna ca e bine sa ma pregatesc cât mai bine cu putinta. Las frica sa-mi spuna ce se va întâmpla daca esuez. Las frica sa ma ajute sa înteleg ce as putea pierde daca esuez. În acelasi timp, ma gândesc ce as pierde daca NU actionez. Ma uit sa vad daca îmi sta în putinta sa fac ce mi-am propus si daca voi supravietui unui eventual es
ec sau pierdere. Și actionez. Îmi aduc aminte ca, în fond, de cele mai multe ori nu exista esec, ci doar rezultat. Daca nu obtin imediat ce mi-am propus, ma gândesc ca tocmai am gasit o cale ce nu duce la îndeplinirea obiectivului pe care mi l-am propus.
Frica este prietena mea si ma ajuta sa descopar la ce este bine sa fiu atent. Îmi ascult frica si actionez când simt ca este cazul. Îmi aduc aminte ca singura cale de a construi curajul este de a actiona în prezenta fricii, nu de a o evita. Absenta fricii nu este totuna cu curajul.

Frica ne poate fi un ghid pretios, ajutându-ne sa ne descoperim calea de urmat. Decizia ne apartine, putem folosi ce ne spune, dar sa n-o lasam sa ne controleze.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu