Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Excelenta

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Ce vreau: excelenta sau statutul de vedeta?

Excelenta înseamna sa-mi asum procesul de perfectionare si de dezvoltare continua prin care sa ajung atât cât pot, acceptând dificultatile si angajându-ma în efortul de depasire a acestora.

Statutul de vedeta se obtine pe cai diferite. „Vedeta” de azi are, de cele mai multe ori, talentul de a nu avea nici un talent. Daca vrei sa fi vedeta, poti lua modelul vedetelor de la TV. Nu vrea sa nominalizez niciuna, te las pe tine s-o faci.
Daca vrei sa urmezi calea excelentei, atunci fii pregatit sa depui efort continuu si sustinut, sa te împrietenesti cu dificultatile si sa „traiesti” intens antrenamentele, pentru ca numai în prezenta acestora ne putem dezvolta. Te poti uita în jurul tau sa vezi cine a facut asta deja. Excelenta implica a învata sa fim confortabili cu dificilul. Adica sa ne adaptam. Dupa unii, adaptarea înseamna inteligenta.
Apelez la deja prietenii mei François Ducasse si Makis Chamalidis autorii cartii
„Descopera învingatorul din tine” pe care îi citez:
„Sportul de performanta, ca si orice proiect pentru excelenta si orice creatie de exceptie, reprezinta o calatorie pâna la propria persoana. Calitatea calatoriei nu depinde de destinatia finala, ci de gradul de exigenta personala a calatorului. Miza adevarata nu este de a atinge un anumit nivel, un anumit clasament, nici de a cuceri în mod glorios muntele cel mare, ci de a ne dota cu mijloacele corespunzatoare care sa ne permita sa ajungem pâna la punctul în care putem ajunge. Veti câstiga propriul pariu daca veti ajunge pe vârful muntelui personal, adica veti ajunge într-o zi la limitele propriului potential.”
„A reusi înseamna sa te poti uita într-o zi în oglinda si sa spui: "Am încercat, am facut ceea ce am putut. Am anumite regrete, as fi putut evita anumite greseli însa, în ansamblu, am dat tot, am ajuns la capatul hartii mele..." A reusi înseamna sa poti raspunde apelului eroilor tai interni, fara a-i dezamagi, înseamna sa fii campion pentru tine.”

În conditii grele aflam de ce suntem în stare
În acest sens, antrenamentele proaste, cele în care lucrurile nu merg bine, sunt interesante. Acestea sunt câteodata cele din care învatam cel mai mult si care, pe termen mediu, aduc cel mai mult, cu conditia sa le întelegem rostul. Scopul antrenamentului nu este sa jucam bine, ci sa ne antrenam bine.
Atletul se afla la limita a ceea ce poate suporta. Senzatiile nu raspund în fata unei situatii noi. O bariera suplimentara pe traseu ridica probleme. Lucrurile nu mai merg. Cu atât mai bine! Vom vedea cum va reactiona. Va accepta sa-si suflece mânecile? Sa caute solutia?
Competitia poate fi vazuta ca un joc pentru testarea capacitatii de gestionare a dificultatilor. Putini competitori sunt constienti de existenta acestui joc. Cei mai multi spera, dimpotriva, ca meciul va fi usor, ca adversarul nu va fi prea puternic, si prin urmare vin la antrenament fara a fi pregatiti sa sufere, sa joace cu adevarat.
Astfel, de-a lungul timpului ne "formam" în ideea de "a ne face rau", ne "programam" sa cautam solutii. Este o gimnastica mentala. Sa extragem din noi resurse suplimentare va deveni un reflex. Suferinta se învata
Şi nu doar atunci când avem chef, caci aceasta nu este într-adevar o suferinta. În plina competitie nu ne alegem momentele în care trebuie sa ne auto-depasim.”

„A te "însura" cu dificultatea; a te concentra asupra subiectului si a învata sa fii rabdator într-o ambianta de sarbatoare în care totul se întâmpla repede si unde tentatiile sunt atât de numeroase; a te forta sa ai disciplina într-o societate care nesocoteste din ce în ce mai mult regulile; a respecta profesorul sau antrenorul care îti face cadou exigenta sa în conditiile în care "maestrul" si "discipolul" devin egali etc. - acestea nu sunt idei la moda. A învata sa "suferi" în acest context nu este o sarcina usoara.”

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu