Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Este regretabil ca mai avem rezultate sub medie

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Este regretabil ca mai avem rezultate sub medie!

Îmi aduc aminte de o situatie ce mi se parea comica (si înca mi se mai pare!) un profesor de la o institutie de învatamânt superior care avea si responsabilitati „politice” (era înainte de 1989) a primit o statistica cu rezultatele studentilor obtinute în sesiune. A privit cu atentie, s-a încruntat si a spus: „Tovarasi, este regretabil ca mai avem rezultate sub medie”.

Din când în când, observam si la mine ceea ce voi numi de azi sindromul FRSM (Frustrarea Rezultatelor Sub Medie): daca jucam tenis bine într-o zi, aveam pretentia sa joc astfel mereu. Adica, ma suparam daca jucam sub medie. Mai mult, ma puteam supara si ca ma simteam sub medie.
De când activez ca mental coach, întâlnesc frecvent sindromul FRSM sub diferite forme. Cineva a venit cu dorinta foarte bine definita de a învata sa fie concentrata la maximum tot timpul. Altcineva spunea: „Nu pot sa accept ca joaca astfel când stiu ce poate”, adica, în final, nu pot sa accept ca azi joaca altfel decât la maximum, sub medie.
Am vazut multe antrenamente care vizeaza exceptionalul: jucatorii sau jucatoarele antreneaza ceea ce reprezinta exceptia si mai putin jocul de baza si as face aici legatura cu „plasa de siguranta” (vezi si articolul
Despre talent si plasa de siguranta). Exceptionalul are legatura cu starea de gratie ( zona, starea de flux) pe care n-o putem controla.
Iata parerea autorilor cartii Descopera învingatorul din tine:
„Trebuie deci sa acceptam acest lucru: nu detinem nici o putere asupra zonei. Nu exista nici un secret. Apogeele nu le controlam. Ce facem atunci?”
„Nu se pune problema sa stam cu bratele încrucisate. A nu cauta sa controlam sau a sti sa asteptam nu înseamna ca nu trebuie sa facem ceva. Daca nu puteti provoca starea de gratie, puteti în schimb sa va pregatiti cel mai bine pentru a o primi.”

Singurul lucru pe care îl putem controla este nivelul de performanta mediu. Putem apoi încerca sa-l ridicam. Acest lucru ar trebui sa înceapa la antrenament, unde tinerii au tendinta de a se antrena prea mult în loc de a-si exersa în mod regulat miscarile simple si de baza, într-un ritm "de croaziera".”
„Concret, eroarea frecventa a sportivilor consta în a tinti prea sus si a lua drept reper nivelul lor cel mai ridicat. Înaintea unei competitii, de exemplu, spera la un nivel înalt de performanta, desi ar fi trebuit sa se astepte la un nivel mediu.”
„De
cinci ori pe an vei fi extraordinar pe teren. Şi de cinci ori pe an vei fi lamentabil. Restul meciurilor sunt cele care fac din tine un jucator de tenis.”
„Cea mai mare parte din timp sunteti într-o forma medie. Ceea ce conteaza este ceea ce faceti, tinând cont de aceasta stare. Este ceea ce noi numim "a avea un bun "joc rau"". Judecam un competitor în functie de capacitatea sa de a da în mod regulat ceea ce este mai bun din el atunci când se afla într-o forma medie, de a evolua în ciuda tuturor conditiilor.
Nivelul dedesubtul caruia nu va mai putea coborî este adevaratul sau nivel.”

Întrebat ce face atunci când nu are inspiratie, Picasso a raspuns: „Ce fac când n-am inspiratie? Muncesc!”.
Fara comentarii
! Şi, apropos: cel mai greu este sa faci foarte bine un lucru simplu.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu