Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Dezavantajul privilegiatului si avantajul dificultatii

Resurse > Mental Coaching

Dezavantajul privilegiatului si privilegiul dificultatii

De multe ori am fost alaturi de oameni care erau suparati din cauza faptului ca antrenamentele erau dificile, tragerea la sorti a fost nefavorabila si principalul rival avea un traseu mai usor, sau promisiunea wild card-ului n-a fost onorata si persoana trebuia sa joace în calificati.

De multe ori am auzit povesti cu jucatori care avansau pe tablourile concursurilor din categoria Futures cumparându-si meciurile (sau cumparânduli-se meciurile) în goana de a obtine punctele necesare pentru a fi admisi la turnee mai mari.

Ma intreb, daca la Futures îsi cumpara punctele, cum o sa faca fata la turneele mai tari? Daca antrenamentele sunt usoare, cum sa progresezi? Daca ai un traseu usor si, în plus, adversarii se împiedica si abandoneaza sau joaca prost, cum o sa cresti în joc? Daca urci in clasament si jocul nu te sustine ca nivel, ce o sa simti, gândesti si ce o sa faci?

Si ma mai întreb, cum de am învatat sa ma astept si sa prefer scurtaturile? Poate ca atunci când am fost mic, a fost suficient sa plâng putin si sa primesc foarte repede tot ce-mi doream. Poate ca a fost necesar doar sa cer si primeam imediat si, astfel, am învatat ca EU primesc ce i se cuvine foarte repede. Iar daca nu, am învatat sa plang, sau sa tip, sau sa schimb antrenorul, sau o multime de alte lucruri.

Atunci când îi auzim pe cei mari, ei tot vorbesc în termeni de munca, ore de antrenament, meciuri, angajament, efort. Eu nu prea am mai auzit ca cineva sa spuna „am câstigat pentru ca sunt talentat”, sau „am câstigat pentru ca mi se cuvine”, sau pentru „ca merit”, ci, mai degraba, îi aud pe cei din top vorbind despre cum s-au antrenat, cât au muncit, cum au facut-o, cât demulte meciuri în picioare au nevoie pentru a juca la cel mai înalt nivel etc. Personal, eu folosesc cuvântul efort în loc de munca pentru simplul fapt ca ne-am obisnuit sa ne simtim mai degraba neplacut decât placut atunci când auzim cuvântul munca, dar asta este o alta poveste.

Si, tot mai des îi aud vorbind despre echilibru, despre linia subtire care desparte domeniul „este suficient” de cel „este prea mult”. Când cineva sta mai mult timp în tarâmul lui „e prea mult”, se accidenteza, sau abandoneaza, sau se îmbolnaveste, sau...

De exemplu, Djokovici spunea pe 16 mai: „Este o linie subtire între a face ceea ce este necesar si a face prea mult si, uneori, „less is more”, [adica mai bine mai putin decât prea mult].Sau Nadal pe 17, fiind întrebat ce înseamna pentru el faptul ca a jucat doua meciuri dificile consecutive (Gulbis si Ferrer la Roma 2013): „Pe termen lung, e bine, pe termen scurt, e rau pentru ca ma pregatesc pentru mâine (Berdych); doua meciuri dificile la rând este greu si normal în acelasi timp”.

Acum câtiva ani, Daniel, un fost student, ne-a povestit cum a fost sa urce pe Teide (3718 m): foarte dificil. „Ce preferi în viitor, sa-l mai urci o data, sau sa te teleportezi?”, l-am întrebat. Dupa 10 secunde, mi-a raspuns: „Prefer sa urc, pentru ca astfel, am o alta perspectiva asupra ceea ce vad, aud si simt”.

În cartea sa „Happier: Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment”, tradusa la Curtea Veche cu un avânt nefericit de simplificare si, poate, neîntelegere, în „Fii fericit!”, Tal Ben-Shahar afirma: „Dificultatile si provocarile sunt o componenta necesara a unei vieti bogate din punct de vedere emotional; nu exista scurtaturi spre fericire.” Si tot el: „Atunci când parintii ‘isi ajuta’ copiii sa se sustraga muncii dificile, acest lucru duce la nefericire în viitor”.

Ce pot sa mai zic: subscriu si sustin aceste idei pentru ca au sens pentru mine.

Samuel Smiles, parintele miscarii de dezvoltare personala, scria în 1858: „fiecare tânar ar trebui sa simta ca fericirea si confortul lui depind numai de el si de propriile energii, nu de ajutorul si patronajul altora.”

Înca nu se inventasera telefonul inteligent, ipad-ul, si jocurile pe calculator...

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu