Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Despre ascultare

Resurse > Povesti - Metafore

Despre ascultare

Acum ceva vreme, Christian, un prieten din Belgia mi-a povestit o întâmplare din viata sa. Îmi face placere sa v-o împartasesc. Iat-o:
Munceam foarte mult pentru a face afacerea mea sa prospere. Pentru a ma destinde, m-am hotarât sa fac sport. Am ales golful pentru ca-l puteam practica atunci când doream si pentru ca puteam fi în mijlocul naturii.
Pentru a învata jocul, mi-am cumparat carti si casete video. În cautarea miscarii perfecte, am descoperit ca fiecare jucator avea stilul lui propriu. Pe de alta parte, recomandarile profesionistilor difereau foarte mult.
Nefiind în stare sa-mi aleg stilul care mi se potriveste, am luat cartea de telefon si am cautat un instructor în carne si oase care sa ma învete.
Primul instructor vorbea foarte mult si rareori îmi arata ceva. Dupa o prima lectie, am simtit ca nu e un instructor potrivit pentru mine.
Urmatorul instructor, de fiecare data când deschidea gura, o facea pentru a-mi vorbi despre greselile pe care le faceam. N-a durat mult nici cu el.
Dupa 5 încercari, am ajuns sa cunosc profesorul ideal. Echilibrat, calm si ferm, mi-a spus cu zâmbetul pe buze:
„Ia sa vedem ce poti face.”
Dupa ce am lovit mingea, a spus fluierând:
„Dupa cum vad eu, se pare ca n-ai prea învatat multe în 6 luni.”
I-am vorbit atunci cum am vrut eu sa învat si ce dificultati am întâmpinat în a gasi instructorul perfect.
„Cum poti sti ce tip de profesor ai nevoie când tu înca nu stii de ce esti capabil? Daca vrei sa înveti si sa progresezi rapid, iata prima mea lectie pentru tine: Respecta-ti profesorul, indiferent de metoda lui. Pâna când nu reusesti sa faci ceea ce face el, la fel de bine, poti fi sigur ca înca mai are ce sa te învete. Întrebarea este urmatoarea: Vrei sa înveti?
Pe moment, m-am simtit atins de ceea ce mi-a spus. Totusi, dupa un timp, am înteles.
Este bine sa înveti mai întâi sa asculti, înainte de a spune celorlalti ce sa faca.


Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu