Despre

Coaching pentru Performanta si ArmonieGo to content

Main menu:


Despre

Silviu Zancu

Silviu Zancu este fost sportiv de performanta, antrenor, coach profesionist, Master NLP Practitioner, membru fondator al Asociatiei Romane de Coaching (2004), membru fondator al Asociatiei NLP Integrativ, cu o formare de baza de Psihoterapie Plenara si Integrativa, expert comunicare si comentator sportiv.

Fac acest lucru pentru ca îmi ofera satisfactii la fiecare pas si ma simt îmbogatit cu fiecare clipa petrecuta la o conferinta, un seminar, team building, sau un atelier de lucru împreuna cu sportivi, parinti, antrenori, sau oameni de afaceri.
Acestea sunt motivele pentru care am activat în ultimii ani ca mental coach si coach si pentru care am luat decizia sa continui. Asa s-a nascut site-ul www.zoneperformance.ro.
Site-ul are ca scop promovarea valorilor sanatoase în domeniul Coaching-ului, Mental Coaching-ului, Coaching-ului pentru performanta si excelenta, Coaching-lui pentru viata si Coaching-ului pentru echipa. Drumul spre performanta si excelenta în sport, cariera profesionala si viata poate fi parcurs în spiritul ”no pain, no gain”, sau în armonie. Noi promovam cea de-a doua cale pe care efortul are un sens si este însotit si de satisfactii si bucurii la tot pasul, aceasta fiind calea cea mai sigura spre fericire.

Experienta

 • Din 1986, am interactionat cu peste 10.000 de studenti, 1.000 de sportivi si sute de parinti si antrenori, utilizând coaching-ul si mental coaching-ul si promovând echilibrul si armonia în viata.
 • Am acompaniat sportivi din prima suta mondial.
 • Am acompaniat oameni de afaceri prosperi care simteau ca lipseste ceva din viata lor.
 • Începând din 2000, am tinut zeci de conferinte cu tematici legate de performanta în sport si în viata si de fericire.
 • Am condus zeci de stagii de pregatire mentala si ateliere de lucru de dezvoltare si comunicare.
 • Am militat pentru schimbare în procesul de învatamânt si educatie.
 • Predau acum cursurile "Factorul uman în aviatie", "Performante si limite umane", "Human Factors", "Stiinta comunicarii", "Transfer de caldura si masa" si "Modelarea si simularea transferului de caldura" la facultatea de Inginerie Aerospatiala.
 • Am predat din 1986 cursurile în româna si engleza: "Metode numerice de calcul", "Analiza numerica", "Dinamica gazelor si aerotermochimia", "Teoria si constructia sistemelor de propulsie", "Communication Psychology", "Numerical Analysis", "Comportament organizational", "Oral and Written Communication in Business" si altele.Educatie si formare


 • NLP Master practitioner, EANLP - European Association of NLP & ARONLP - Asociatia Romana pentru Programare Neuro-Lingvistica
 • Process Communication Model, Process Therapy, Taibi Kahler Corporation & Centre D`Entrainement au Coaching&Mentoring, Hecken, 2005
 • Psihoterapie Integrativa si Plenara, somato-terapie si socio-somat-analiza, Ecole Européenne de Psychotherapie Socio et Somato Analytique & Maiastra, 2003 - 2006
 • Professional Coaching, Centre D`Entrainement au Coaching&Mentoring, Hecken, 2001 - 2002.
 • Hipnoza ericksoniana, Centre D`Entrainement au Coaching&Mentoring, Hecken, 2001 - 2002
 • PhD, Aerospace Engineering, "Aerodinamica, mecanica fluidelor si constructii aerospatiale", 1989 - 1996
 • MSc, Aerospace Engineering, Institutul Politehnic Bucuresti, 1978 - 1983


De ce coaching?

Ca sportiv, am simtit nevoia de acompaniere în plan mental pentru a-mi valorifica mai bine potentialul: jucam mult mai bine la antrenament decât la meci, la dublu decât la simplu si cu cei mai bine cotati ca mine decât cu cei mai slab cotati. Am simtit diferenta între motivatia extrinseca (victorie sau înfrângere) si cea intrinseca (bucuria si placerea de a juca) si implicatiile acestora asupra încrederii, emotiilor si concentrarii.
Ca antrenor, am înteles ca nu pot „învata” pe nimeni tenis, ci pot doar sa arat, sa observ, sa vorbesc atunci când este momentul potrivit si, mai ales, sa tac, sa nu vorbesc mai mult decât este necesar, sa renunt la orgoliul lui „ce mare antrenor sunt eu”, fiind permanent alaturi de cei care se întâlnesc adesea cu limitarile de moment si cauta solutii de a evolua pe drumul spre performanta.
Ca mental coach, am dorit sa fiu de folos sportivilor în demersul lor de a se auto-motiva, de a-si construi încrederea, de a-si gestiona emotiile si de a juca tenis cu entuziasm si angajament.
Ca student, am avut nevoia de a primi informatiile cele mai relevante si de a întelege cum sa le pot folosi cu sens pentru mine.
Ca profesor, am înteles din nou ca eu nu pot „învata” nimic pe nimeni, tot ce pot face este sa-i fiu de folos celui care doreste sa învete. Si asta dupa multa vreme în care am crezut ca eu detin meritul succeselor studentilor sau sportivilor mei. Au fost momente dificile, în care m-am simtit neputincios. Mi-am dat seama ca poti duce calul la apa, dar nu-l poti obliga sa bea. Mai mult, nici macar nu am dreptul sa fac acest lucru.
Ca parinte, am simtit lipsa unor „antrenamente” pentru „lectiile” importante pe care le-am primit.
În calitate de comentator sportiv, am simtit cât de importanta poate fi o acompaniere adecvata pentru a-mi gestiona propriile emotii, care la început au fost foarte intense.
În calitate de coach am înteles ca sensul vietii poate fi fericirea si ca, în loc sa caut fericirea si în loc sa ma întreb daca sunt sau nu fericit, este mai potrivit sa caut raspunsuri la întrebarea „cum pot fi mai fericit”?
Am jucat tenis, am reusit lovituri câstigatoare si am facut si multe greseli, am câstigat unele meciuri si am pierdut altele. Am antrenat, contribuind la progresul sportivilor si la placerea lor de a juca tenis, dar am si criticat, reprosat si certat, iar acum regret. Am vrut sa fac performanta ca student într-un domeniu de vârf si la o facultate grea, Aeronave. Am scris carti despre tenis, despre Metode Numerice de calcul si despre comunicare. Am fost multa vreme motivat pentru rezultate, întocmai ca un maratonist care îsi amâna satisfactiile pâna la sfârsitul cursei. De cele mai multe ori, dupa linia de sosire simteam mai degraba o usurare decât fericire.
Pe tot parcursul vietii mele, pasii mi se întorceau spre terenul de tenis si spre munca în educatie. În 1977 am dorit sa urmez Facultatea de Psihologie, numai ca tocmai atunci aceasta a fost desfiintata. Dupa 20 de ani am revenit pe aceasta cale formându-ma în coaching, psihoterapie, hipnoza, comunicare si NLP. Doresc sa-mi pun la dispozitie experienta si competentele militând, promovând si activând în domeniul coaching-ului, aceasta meserie relativ noua, care urmareste valorificarea potentialului clientului, considerând persoana în integralitatea ei.