Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


De la Desmond Douglas la Federer

Resurse > Mental Coaching

De la Desmond Douglas la Federer, Nadal, Djokovic si altii

Nascut în 1955, Desmond Douglas a fost cel mai mare jucator de tenis de masa din Marea Britanie al carei campion a fost de 11 ori. A fost al 3-lea jucator european si al 7-lea al lumii. Douglas juca foarte agresiv, pozitionând-se foarte aproape de masa si fiind considerat cu o viteza de reactie, înnascuta, exceptionala.
În 1984 mai multi jucatori britanici, juniori si seniori, printre care si Douglas, au fost supusi unor masuratori speciale în laboratorul Universitatii din Brighton. Printre aceste masuratori, ceea ce a uimit întreaga lume a tenisului britanic a fost si masurarea vitezei de reactie si de executie, la care Douglas era considerat ca fiind exceptional. Sub privirile pline de admiratie ale tinerilor sportivi, Douglas a parcurs etapele testului, fiind aplaudat la sfârsit.
Dupa ce au terminat toti sportivii, oamenii de stiinta s-au întors cu rezultatele testului: Douglas era cel mai lent din întreaga echipa, mai lent decât juniorii, ba chiar mai lent si decât managerul echipei! Stupoare: cel care era considerat cel mai rapid jucator din lume si care aproape atingea masa cu burta atunci când juca, fiind unul dintre singurii europeni care îi obliga pe chienzi sa joace mai departe de masa, avea cele mai slabe calitati primare: cea mai slaba viteza de reactie!
Va imaginati ce s-a întâmplat: sportivii si antrenorii au început sa râda de oamenii de stiinta facând glume pe seama masinariilor lor, acuzând ca trebuie sa fie vreo greseala în munca lor. Si oamenii de stiinta mai fac greseli, cu siguranta, dar testul lor era în regula.Care sa fie explicatia? Dupa multi ani, Matthew Syed, autorul cartii Bounce, l-a întâlnit pe Douglas la Birmingham, rugându-l sa-i povesteasca despre începuturile carierei sale ca sportiv de performanta. Locul unde s-a antrenat 5 ani de zile era o camera mica în care cu greu încapeau trei mese de tenis, ”...dar era atât de putin spatiu în spatele meselor încât eram nevoiti sa stam practic lipiti de masa si aproape cu spatele lipit de perete pentru a putea juca”, îsi aduce aminte Douglas.
Cinci ani de zile Douglas s-a antrenat în felul acesta, cu placere, entuziasm si pasiune, primind cu recunostinta ceea ce i s-a oferit: un loc de antrenament pe care multi altii l-ar fi considerat ca neadecvat. Dupa 5 ani de zile de antrenamente, Douglas a devenit cel mai rapid jucator din lume, fara sa aiba calitati suplimentare în acest sens, ba dimpotriva, fiind dintre cei mai lenti.

Credeti ca poate fi ceva similar si în ceea ce-i priveste pe marii jucatori si jucatoare de tenis? Sau pe oricine altcineva care a atins excelenta în orice alt domeniu?
Practice Makes us Perfect? Antrenamentul ne face perfecti? Suna bine ca slogan, dar vom vedea cât de curând ca nu e chiar asa.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu