Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


De la deprinderile mentale la dezvoltarea armonioasa

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

De la deprinderile mentale la dezvoltarea armonioasa

Nu de putine ori am participat sau am fost martorul dezbaterilor legate de pregatirea mentala a sportivilor de performanta. Paradoxal, atletii, cei care petrec mii de ore asudând pe terenul de sport pentru a-si desavârsi pregatirea fizica, tehnica si tactica, dar si antrenorii si parintii au adesea asteptari iluzorii legate de „mentalul de învingător”. Unii considera ca mentalul de învingator ori îl ai ori nu. Altii se duc de 3 ori sau de 10 ori si gata. Putini sunt cei care îsi urmeaza planul zilnic, iar acesta include si aspectele pregatirii mentale.

De aceea, mi-a placut tare mult ce spun François Ducasse si Makis Chamalidis în Descopera învingatorul din tine.
„Nu este cu putinta sa programam mentalul asa cum programam fizicul, caci mentalul nu este un muschi asupra caruia sa putem actiona si pe care sa îl putem dezvolta aplicând pur si simplu formule simpliste.”
„În linii generale, tehnicile conditionarii mentale au limitele lor si încurajeaza simplificarea, ideea unei practici mentale de tip "prete â porter". Problemele sunt trecute sub tacere si pot oricând reaparea. Asemenea pansamentelor, aceste tehnici va pot ajuta, dar nu va vor vindeca.”
„Sportul este un domeniu în care credinta magica în solutii miraculoase este foarte puternica. Atletii care asteapta prea mult de la metode sau care depind prea mult de credintele exterioare (guru, anumite tipuri de pregatire mentala, superstitii, gândire magica) sunt de cele mai multe ori fragili. Atunci când se afla în faza de încredere deplina, unora, de exemplu, le este frica sa nu o piarda. Deci putem distinge doua cazuri: cei care nu se tem ca si-ar putea pierde încrederea au o credinta interioara (puterea este în ei însisi, este dobândita); cei care au o astfel de teama au o credinta exterioara. Mentalul izvoraste din experienta de viata, nu dintr-o formula.”
„Adevaratul adversar, vedem bine, nu este alergatorul de pe culoarul învecinat, nici jucatorul aflat de cealalta parte a fileului, nici chiar mingea care ricoseaza, ci îndoiala, sentimentul de a fi acaparati de probleme care ne depasesc, sentimentul profund de nu fi atât de "puri" pentru a merita sa câstigam.”
„... veritabila lupta se da mai degraba cu noi însine decât cu celalalt. Multi tineri ar câstiga daca si-ar aminti acest lucru si si-ar utiliza energia, cu discernamânt.”

„Orice competitor ar câstiga în eficacitate daca ar încerca sa se cunoasca mai bine, sa îsi înteleaga blocajele si sa faca fata propriilor demoni ale caror efecte se întind de la o simpla pierdere a concentrarii sau a controlului emotional pâna la sentimentul de a nu-si permite sa câstige dincolo de un anumit nivel, de a nu mai putea depasi o anumita limita psihologica.”
„Blocajele si scenariile sportivilor care esueaza nu sunt de nedepasit, cu conditia de a înceta sa se mai minta si sa se ascunda în spatele unor superstitii sau ritualuri, de a-si identifica problema si de a-i face fata.”
„Nu putem sa devenim noi însine fara a face efortul de a ne integra toate aspectele vietii, inclusiv a celor pe care ne-ar placea sa le uitam.”
„Când ceva va apasa, sa nu va temeti sa puneti întrebari care deranjeaza, chiar daca nu exista întotdeauna un raspuns clar.”
„Este sigur ca nu veti putea sa va învingeti demonii în mijlocul actiunii, în plina competitie. Când acestia apar este deja prea târziu. Trebuie sa ne ocupam de ei înainte. Un sportiv se blocheaza sau "esueaza" pe teren atunci când nu si-a disputat în prealabil meciul cu proprii ‘demoni’.”
„Cei ce nu-si înfrunta problemele se sustrag deoarece le este teama de a-si scoate la iveala slabiciunile pe care le supraapreciaza. A face o investigatie asupra propriei persoane, asupra trecutului, a scotoci prin spatiul interior reprezinta pentru acestia constatarea esecului. Ei se gândesc: "Atâta timp cât pot rezista fara sa zgândaresc prea mult problemele, va merge." Au tendinta sa creada ca un campion nu are probleme si ca acesta este exact motivul pentru care este campion. Trebuie început prin a admite ca
acceptarea propriilor slabiciuni este un indiciu al fortei.”

„Campioni nu sunt cei care nu au probleme, ci cei care stiu sa le înfrunte. Deoarece au stiut sa-si recunoasca lacunele tehnice, chiar si handicapurile fizice, au putut sa si le corecteze, iar câteodata chiar sa le transforme în atuuri.”
„Pentru a nu "gândi" pe teren, nu ar fi mai bine daca am "gândi" înainte? Iar cine închide ochii pentru a se ascunde de el însusi nu va fi cel care va avea toate sansele de a se îngrijora în momentele grele?”

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu