Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


De la "asa sunt eu" la schimbarea schimbarii

Resurse > Mental Coaching

De la „asa sunt eu” la schimbarea schimbarii

Am auzit de multe vorbele „asa sunt eu” rostite în cele mai diverse situatii: pe terenul de tenis, când un antrenor sa zicem îi propunea unui jucator sa fie mai îndraznet sau mai agresiv, pe marginea terenului de tenis când cineva, parinte sau antrenor de manifesta zgomotos ca urmare a trairilor intense, sau oriunde in afara terenului de tenis. De altfel, îmi aduc aminte ca le-am rostit eu însumi cu voce tare sau în gând de nenumarate ori.
Am vazut multe persoane evitând sa experimenteze o schimbare de comportament sau de atitudine din diverse motive, preferând sa ramâna în zona de confort. De exemplu, jucatori care prefera sa-si întareasca jocul de pe fundl terenului, avitând sa-si adauge si jocul agresiv si ofensiv.

Re-rasfoind cartea lui Timothy Gallwey, Jocul Interior si Munca aparuta in Editura Spandugino în mai 2011, am dat din nou peste cele trei lucruri pe care le-a observat Tim atunci când transfera Jocul Interior de pe terenul de tenis în corporatiile americane. Iat-o pe prima:
Oamenii care au responsabilitatea sa faca schimbari tind sa se scuteasca pe ei însisi de nevoia de a face schimbarile mai întâi în ei. Schimbarea e ceva ce „noi” le facem „Lor”. Învatarea este ceva ce „ei” trebuie sa faca.
Mi se pare ca mi se potriveste in multe situatii. Si mi se mai pare ca asa este si pentru unii dintre antrenori si parinti. Si, parca, vad ceva asemanator în structurile de „conducere„ ale sportului în general si tenisului în particular.

Pe de alta parte, am întâlnit multe persoane care au ca prioritate principala schimbarea, însemnând pentru ei „libertate”: schimba cluburi, schimba antrenori, schimba profesori conformi principiului lor personal „daca nu este schimbare, nu este libertate”. Daca ne uitam cu atentie, observam din nou ca schimbarea este facuta în exterior, nu in interior.
În final, într-un asemenea mediu, este posibil ca sa ajung sa astept ca schimbarea mea sa vina din exterior: tu esti responsabil de ceea ce vreu sa schimb la mine.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu