Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ce spun viitorii campioni

Resurse

Ce spun viitorii campioniIncercare >> Greseala >> Acceptare >> Analiza >> Progres >>Performanta
Eduard Popa

Dorinta mea si in general a oamenilor este de a progresa in timp cat mai scurt. Multi vor sa avanseze fara sa depuna efort, fara a trece prin etapele importante ale pregatirii lor, fara sa suporte frustrariile si neplaceriile provocate de nereusitele lor. Dar asta nu este posibil deoarece pentru a face un lucru asa cum noi n-il dorim este nevoie sa ne confruntam cu greseli din care sa invatam si sa acumulam experienta.
Dar de unde experienta daca noi nici macar nu ne permitem sa comitem greseli pentru a invata din ele? Noi vedem greseala ca pe un inamic cand in adevar ne este un aliat foarte puternic. Oamenii pe parcursul timpului au devenit din ce in ce mai orgoliosi si neaga faptul ca si ei pot gresi, astfel ei nu accepta esecul ci dau vina pe o multime de factorii externi pe care intradevar nu îi pot influenta, dar atunci ce sa faca? Lucrul adecvat de facut este sa ne uitam la persoana noastra si sa incercam sa schimbam ceva la noi, ceva ce putem influenta. Dar asta inseamna sa fim responsabili pentru faptele noastre, lucru care pentru multi este foarte greu.
Nicio fiinta umana nu este lipsita de gresela, ne confruntam zilnic cu ea, astfel avem sansa sa invatam. Cu cat o acceptam mai repede cu atat putem sa o analizam din timp, sa stabilim cauzele ei si astfel sa progresam. Informatia inseamna putere, cea mai vasta sursa obtinere a informatiei fiind greseala. Ea este ca un pahar de apa pe jumatate plin, sau pe jumatate gol, fiecare vedem ceea ce ne dorim sa vedem.
Un lucru important de mentionat este faptul ca exista mai multe feluri de greseli: greseli facute cu un anumit scop, pentru a experimenta cat mai multe variante si greseli facute din nepasare, fiind cu mintea in alta parte. Putem evita greseliile fara scop daca de indrepatam atentia asupra unui lucru.
Creierul este un muschi si ca oricare altul îl putem dezvolta mai departe. Atunci când ne indreptam atentia catre un anumit lucru o miscare sau cand analizam o situatie si suntem concentrati doar la acel lucru creierul creste si se dezvolta. Astfel putem avansa. Iar cu cat îl lucram mai mult cu atât creste mai mult.
In concluzie greseala ne este prieten, un prieten care daca îl abordam cu acceptare si rabdare, ne poate ajuta sa progresam.


Performanta cu ajutorul greselii
Stefan

Toti vrem sa progresam cat mai repede dar unii poate nu stiu cum . De multe ori am auzit antrenori spunâdu-le elevilor sa joace fara greseala. Zilnic ne confruntam cu greseli, dar greseli in ce sens? In sensul ca nu dau mingea afara neasezat etc ...Ci in sensul ca joc si vreau sa fac mai mult decat pot. Greseala face parte din jocul de tenis. Multi cred ca daca nu gresesc inseamna ca joaca cel mai bun tenis , dar in mare parte se inseala. Fara greseala nu exista progres adica nu exista performanta

Daca vrei cu adevarat sa faci tenis , ai nevoie de motivatie, dorinta , ambitie si placere. Avand toate acestea abia atunci putem vorbi despre tenis de performanta cu toate ca mai lipseste un element : MENTALUL : Tenisul este un sport ce necesita pregatire mentala, fara de care nu putem ajunge la un nivel superior. Pregatirea mentala consta in:
Gestionarea emotiilorgandurilor
Concluzia : Avand
MENTAL, PLACERE, DORINTA, AMBITIE si MOTIVATIE abia atunci putem spune ca facem întradevar tenis de înalta performanta.


Tenis Maraton

În cadrul unui stagiu de pregatire cu sportivii, dedicam o zi pentru „Tenis Maraton”. Este o zi în care sportivii joaca tenis mai mult. La prima editie, au jucat 9 ore, în editiile ulterioare, 7, 8 si 5 ore. Evident, jucatorii au grija sa bea suficient si sa foloseasca banane si batoane.
Dupa ultimul stagiu, le-am cerut participantilor sa formuleze o concluzie legata de propriile trairi si gânduri în urma maratonului. Mi-au placut foarte mult, asa ca vi le punemla dispozitie.
Alexandra, 14 ani
Daca îmi doresc cu adevarat sa fac ceva, dispar lucrurile care îmi distrag atentia. Am nevoie de dorinta ca sa îmi stabilesc un obiectiv si de motivatie ca sa ma concentrez pe el.”


Drumul spre excelenta este marcat cu greseli

La ultimul stagiu de pregatire mentala pentru sportivi, participantii au avut ca tema un eseu al carui titlu sa contina obligatoriu cuvintele „greseala” si „performanta”. În continuare, puteti citi ce au scris ei.

Performanta prin greseli

Alexandra, 14 ani
Fiecare sportiv îsi doreste sa exceleze în domeniul sau, adica sa faca performanta. Nu poti sa faci performanta fara sa faci greseli. Acestea sunt dovada ca experimentezi diferite lucruri si vrei sa înveti ceva nou.
Daca nu ne-am mai enerva asa des când gresim si, în loc de asta, am gasi ceva bun în fiecare greseala, atunci am gasi mai repede calea spre performanta.
Majoritatea dintre noi privim greseala ca pe un lucru negativ, când , de fapt, aceasta ne ajuta sa progresam. Daca vrem sa facem cât mai putine greseli, înseamna ca vrem sa aratam cât de bine jucam si nu sa învatam ceva ca sa ne apropiem de „trenul performantei”.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu