Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ce spun campionii

Resurse

Ce spun campionii
pag 1 2 3 4 5

Grigor Dimitrov despre presiune

L-am întâlnit prima oara pe Grigor în iarna anului 2006, cu putin înainte de a împlini 15 ani la un stagiu de pregatire în Germania. Semana cu Sampras atât la joc cât si, putin, la fizic. Povestea cu „baby Federer” s-a dezvoltat mai târziu. Mi-a placut naturaletea lui si disponibilitatea de a primi sfaturi si de a face efort.
De curând, mi-au placut vorbele lui care mi se par cu mult sens si, pentru mine, putin neasteptate venind din partea unui jucator „talentat”. Am pus cuvântul talentat între ghilimele deoarece am o parere personala fata de acest concept pe care am mai exprimat-o în trecut.

Toxicitatea talentului

Alte pericole legate de talent

Contorul excelentei

Invatare talent si performanta


Iata vorbele lui Grigor la conferinta de presa dupa înfrângerea suferita în fata lui Grega Zemlja:
Întrebare: Deoarece ai câstigat titlul la juniori aici (Wimbledon) numele tau este pe lista celor de la care se asteapta rezultate. Simti mai multa presiune?

Raspuns: Cred ca presiunea este pretutindeni. Nu este numai de aici. Cred ca unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le ai de înfruntat sunt propriile tale asteptari. Oricum, vei fi judecam nu-i asa?
Cred ca cel mai important lucru este sa fii sincer si corect cu tine, cu echipa ta, cautând cu adevarat sa construiesti ceva în timp si prin efort. Si daca faci ceea ce este potrivit pentru tine, vine o zi când lucrurile se întâmpla, mai devreme sau mai târziu.
Eu în asta cred. Nu ma afecteaza nici un fel de comparatii sau discu?ii despre rivalitati. Cred ca ceea ce este foarte important pentru mine este modul cum îmi gestionez propria presiune. Aceasta este treaba mea.


Novak Djokovic despre zona

Un sportiv, artist, chirurg, alpinist, sau orice alta profesie poate accesa o stare interioara speciala pe care obisnuim s-o numim „Zona”. Despre Zona am mai scris aici si aici
Zona
Zona partea a 2-a
Mai mult sau mai putin, fiecare dintre noi am intrat acolo unde avem ocazia sa ne cunoastem potentialul de moment. Fiecare dintre noi facem ceea ce facem uneori mai bine, alteori mai putin bine: avem un nivel maxim de performanta si unul minim; aceste niveluri sunt dinamice, putând fi modificate prin pregatire. În Zona, evoluam la nivelul maxim.
Iata ce spune Novak Djokovic la Wombledon, pe 29 iunie 2013.
Întrebare: Poti descrie ce înseamna pentru tine sa fii în Zona, ce simti când esti acolo?
Novak Djokovic: Cred ca fiecare este în cautarea acestor simtiri pe teren. A fi în Zona înseamna ca ti-ai mobilizat toate abilitatile, mentale, emotionale, fizice si ca esti hotarât sa joci cel mai bun tenis.
Nu este usor sa accesezi acest loc special deoarece, stii, noi toti suntem fiinte umane si avem suisurile si coborâsurile noastre. Dar stii ce se spune: cu cât te antrenezi mai mult, cu atât ai mai mari sanse sa intri în Zona. Acest motto este valabil pentru toti jucatorii.
Întrebare: Este rar? Se întâmpla des?
Novak Djokovic: Se întâmpla. În cazul meu, da, se întâmpla. Se întâmple de multe ori. Dar ai nevoie sa faci efort în conditii dificile pentru a ajunge acolo deoarece, a fi în Zona, ai sentimentul ca poti trimite orice minge în teren si ca poti juca orice lovitura vrei. Dar depinde de nivelul încrederii în fortele proprii din acel moment.


Jelena Jankovic despre chef, motivatie, sens, dificultate si efort

Nu este deloc usor când nu-ti merge bine si lucrurile nu merg asa cum ai vrea. Este frustrant si poti intra în dezamagire. Si-ti pierzi avântul. Te gândesti: „ce sens are sa mergi la antrenament daca la meci nu poti sa pui doua mingi în teren”. Este dificil din punct de vedere mental. Dar eu cred ca jucatoarele de top au gasit o modalitate de a merge continua.

(Scurt comentariu: Jelena spune aici in engleza „to get through”. De multe ori, persoanele care se afla în fata dificultatii folosesc cuvântul „peste”; de axemplu, „vreau sa trec peste frica”. Adica, nu prin, ci peste; altfel spus, „înca nu sunt pregatit sa-mi asum dificultatea, mai sper la o solutie magica, la o scurtatura”. Jelena spune despre jucatoarele de top ca trec prin dificultate! Îmi place cum spune!)

Si când treci prin aceste situatii, devii mai puternica si, mai târziu, apreciezi mai mult ceea ce ai realizat). Asa ca, sunt bucuroasa deoarece pentru mine este foarte important sa-mi placa sportul, slujba pe care o am. Tenisul mi-a oferit foarte mult. Am realizat multe lucruri si ma simt recunoscatoare. Sunt fericita ca pot juca si îmi place foarte mult ceea ce fac. Si sper sa mai continui câtiva ani.
...Am început sa ma antrenez mai mult. În ultima vreme, nu ma mai antrenam prea mult pentru ca nu-mi mai placea s-o fac. Am mai avut si mai multe accidentari. În ultimele doua luni, însa, m-am antrenat foarte mult. Am lucrat multe ore pe teren pentru ca nu exista o alta cale. Daca vreau sa ajung în top am nevoie sa depun efort si sa ma confrunt cu cele mai bune jucatoare din lume care joaca cel mai bun tenis.

Da, am talentul. Da, am calitatile necesare, dar fara efort în conditii dificile n-o sa se întâmple. Asa ca m-am hotarât s-o fac iar acum efortul depus îsi arata efectul. Si nu ma pot opri. Trebuie sa continui.
(Anul trecut ai spus ca ai nevoie de o voce care sa te motiveze). Ei bine, acum nu mai am nevoie de nici o voce. Pot s-o fac si singura, iar oameii pe care îi am în jurul meu, am o echipa buna lânga mine si îmi place sa lucrez cu ei. Aproape ca nu mi se mai pare ca o slujba. Aproape ca este ca o joaca. Îmi place sa lovesc mingea. Îmi place sa alerg pe teren. Îmi place competitia si sa lucrez din greu la sala. Si, pentru mine, este placut si vreau sa continui.


Mallory Burdette despre presiune, asteptari si latura mentala ca o componenta permanenta a pregatirii

... despre gestionarea presiunii determinata de asteptarile suporterilor
Cred ca mai am de lucrat. Chiar si dupa o victorie ca aceasta (cu Lisicki 36 76 75) sunt lucruri pe care trebuie sa le antrenez in continuare. Multe dintre obiectivele mele din aceasta zona le pastrez pentru mine si le discut cu antrenorul meu si cu psihologul Alexis Castorri, iar atunci când media sau persoane din jurul meu au aspteptari diferite stiu ca ceea ce am nevoie sa fac si stiu care sunt pasii urmatori pentru a progresa.... despre avantajul de a fi cea mai mica dintre cei patru copii ai familiei
ma simt foarte norocoasa fiind cea mai mica din familia mea deoarece parintii mei aveau deja experienta când am aparut eu, stiind exact cum doreau ca eu sa ma dezvolt ca jucatoare de tenis, iar o parte din aceasta experienta a constat în a ne muta în Florida la liceu pentru a ma antrena cu Nick Saviano. Si cred ca sunt foarte, foarte norocoasa sa fac parte dintr-o familie numeroasa unde tenisul este important. Am invatat si invat foarte mult de la surorile mele mai mari.

... despre latura mentala
Am lucrat cu Alexis Castorri (care a lucrat cu Ivan Lendl acum ceva vreme si cu Andy Murray anul trecul, la recomandarea lui Ivan) de pe vremea când aveam 14 ani si ea a fost tot timpul o parte imensa din cariera mea, întotdeauna disponibilapentru mine. De multe ori ca jucatoare de tenis, mai ales în perioada junioratului dificultatile de pe teren sunt strâns legate de lucruri din afara acestuia.
Totodata, mai este si faptul de a fi departe de casa, de a construi un echilibru între scoala si tenis, iar prezenta unui psiholog , cineva care sa te ajute sa pastrezi echilibrul si sa-ti planifici viata pentru mine a însemnat foarte mult, enorm.
Lucrez in continuare cu o frecventa constanta (în plan mental) iar ea (Alexis) este o persoana pe care o voi pastra în memorie toata viata si care m-a sprijinit enorm.


Tommy Haas despre …

… Ferrer
Este o placere sa-l vezi. Este foarte dificil sa joci împotriva lui. Respect foarte mult la el atitudinea lui fata de munca. Este cu adevarat un model. Si ca sa joci împotriva lui, ei bine, ai nevoie de tot ce stii si stii ca te vei lupta pentru fiecare minge pentru a avea sanse sa câstigi.
...Federer
În 2003 când s-a pornit, eu n-am jucat tot anul. Apoi m-am întors în 2004 si am jucat pentru prima data împotriva lui în 2005 cred (2005 Halle, Federer 6-4 7-6) sau în 2006 când am jucat un meci bun la Openul Australian (Federer 6-4, 6-0, 3-6, 4-6, 6-2). El (Roger) tocmai aterizase de pe o alta planeta.
Tot ceea ce facea era aproape perfect. Si a facut-o atât de mult timp. Si înca o mai face.
...
Nu ma surprinde. El a fost în joc tot timpul, având totul. Dar, stii, când te concentrezi si depui efort în conditii dificile poti face asta, poti realiza astfel de lucruri.


...Sharapova
Am vazut-o antrenându-se la academie (Bollettieri) înca de când avea 7 ani si anumite lucruri nu le uiti niciodata.
...
A venit la mine si m-a întrebat la ce doctor am fost pentru umar si, in cele din urma, a facut aceeasi operatie pe care am facut-o eu si la acelasi doctor. Stii, ai nevoie de ceva timp pentru a-ti recapata încrederea. Ea a avut nevoie de mult timp pentru a reveni. Parea ca nu a crezut cu adevarat ca va reusi sa revine ?a acelasi nivel si s-a chinuit multa vreme cu serviciul.
Dar, atunci când doresti si te angajezi si când o vezi cum munceste, mai ales acum când este cu unul dintre antrenorii cu care am lucrat si eu despre care eu cred ca este unul dintre cei mai buni, totul e posibil. Prietenii râd de mine ca eu ma antrenez câteodata cu Maria când suntem în Florida sau LA. Dar angajamentul ei si loviturile ei sunt atât de bune încât pentru mine sunt antrenamente foarte bune. Si este „fun”. Ea este profesionista si este formidabil s-o vezi ca a revenit la cel mai inalt nivel. Si sa câstige French Open anul trecut este extraordinar pentru ea.
Asa ca, îi urmaresc evolutia si sunt bucuros si mândru pentru ceea ce reuseste sa faca.

...tenis si viata
Este ceva ce vrei. La sârsitul zilei, cel mai frumos lucru pentru mine este sa fiu pe o arena mare si publicul sa se simta bine. Acestea sunt momentele la care visezi de mic copil; te vezi jucând pe o astfel de arena la un turneu mare si luptând pentru victorie.
Pentru mine, sa fac asta din nou acum, când sunt si tata, este ceva diferit. În plus, parintii mei au fost prezenti în aceasta saptamâna ceea ce conteaza foarte mult pentru mine. Ma simt fericit si binecuvântat sa pot trai astfel de momente mai ales cam acum câtiva ani, ma gândeam sa ma retrag. Si n-am facut-o. Si joc si ma simt bine si ma uit cu încredere si speranta spre viitor.… viata de dupa tenis
Am ceva idei despre care nu cred ca este momentul sa vorbesc. Când am fost nevoit sa stau pe margine, simteam ca înnebunesc. Poate ca unii oameni simt nevoia sa faca ceva imediat dupa ce îsi încheie cariere. Altii poate au nevoie de o pauza pentru a reflecta.
Va fi interesant. Este un moment care poate fi înfricosator pentru un sportiv când îi vine rândul sa spuna: gata, s-a terminat. Nu stiu daca atunci când presiunea dispare te simti usurat sau te gândesti: si, acum, ce urmeaza? Sau daca ai o familie sau nu. Eu cred ca poate fi de ajutor daca ai o familie pentru ca te poti dedica copiilor tai pentru a fi un bun parinte.
Nu stiu exact ce o sa fac. Evident, mi-am facut de mai multe ori planuri în mintea mea, ce o sa fac si care sunt lucrurile care ma intereseaza. Si, evident, va fi ceva legat de tenis.


„Vreau sa nu ma mai enervez”

Ce le spune Novak Djokovic celor care îsi propun acest obiectiv pentru pregatirea mentala
Am întâlnit multe persoane care au venit la mine cu urmatoarea solicitare: „Vreau sa nu ma mai enervez”. Iata ce spune Djokovic:
„ ... cercul vietii, cred, are suisuri si coborâsuri, bune si rele. Nu poti avea pretentia sa ai numai zile bune. Cauti sa dai totul zi de zi si sa-ti maximizez abilitatile. Dar, desigur, sunt si frustrari. Sunt situatii în care devii nervos si intri într-o dispozitie proasta. Sunt probleme pe care toata lumea le are. Nici eu nu sunt diferit. Doar ca am învatat de-a lungul anilor cum sa le gestionez. Si, repet, este foarte important sa ai mereu în jurul tau oameni onesti care te iubesc si care te trateaza bine si te ajuta sa ramâi cu picioarele pe pamânt si sa ai o imagine clara de ansamblu.


Novak Djokovic despre saltul spre marea performanta si maiestrie

Cred ca este ceva mental, în cele din urma. Oricine poate depune efort pregatindu-se din punct de vedere fizic si poate atinge un anumit nivel al jocului. Dar în meciurile importante de la marile turnee, în momentele critice, jucatorul care este mai calm si care este mai adunat din punct de vedere mental si care are mai multa experienta, de obicei, obtine victoria.
Am fost numarul 3 mondial de când aveam 19, 20 de ani timp de trei sau patru ani si, în acea perioada, am avut foarte mult succes, dar, totusi, înca nu eram pregatit sa fac pasul urmatori pentru a câstiga turnele majore si a-i provoca pe Federer si Nadal si pentru a obtine primul loc în clasament.
A fost un proces continuu de învatare, de a întelege cine sunt, ce am nevoie sa fac si ce sa nu mai fac pe teren, un proces de maturizare. Am avut rabdare. Am avut si îndoielile mele, dar, în acelasi timp, am avut în jurul meu o echipa formata din oameni care sunt experti în domeniul lor si care mi-au acordat un sprijin enorm si care îmi sunt prieteni foarte buni care au crezut tot timpul în abilitatile mele si m-au convins ca pot s-o fac.
De asemenea, eu am crezut ca pot ajunge numarul 1 deoarece este ceva ce m-a motivat dintotdeauna sa depun efort, sa ma antrenez si sa muncesc în conditii dificile pentru a-mi îndeplini visul.
Asa ca, în cele din urma, eu cred ca mentalul a facut diferenta.


Tomas Berdych despre Roger Federer

Pentru mine, sa joc cu Roger este bucuria maxima a turneului, este o sarbatoare a tenisului as spune deoarece întotdeauna este formidabil sa fii pe teren cu el datorita rezultatelor pe care le-a obtinut si a celui care este el ca persoana.
De fiecare date, pentru mine, este „
meciul”, sa fii pregatit si concentrat. Asa ca, îmi plac enorm aceste meciuri. As juca la nesfârsit meciuri cu acesti campioni.


Jame Blake despre placerea de a juca la 33 de ani

Sunt fericit ca pot juca. În fiecare an gasesc noi provocari, iar la aceasta vârsta provocarea principala de a deveni mai bune si de a ma perfectiona nu este la fel de facila ca la 22 sau 23 de ani ...
Simt ca am învatat foarte multe [de la tenis], dar acum în prim plan este fizicul. Stiu ca vreas sa fiu pe teren multa vreme de aici încolo. Chiar si dupa un meci de doar o ora, trebuie sa-mi fac programul de refacere cu gheata si stretching si masaj si tot ce este necesar.
Totul este sa-ti placa si sa te poti bucura suficient de mult ca sa merite. Zile ca aceasta fac ca drumul care continua sa merite. Aduc multa bucurie...
Asa s-a întâmplat de fiecare data când am jucat cel mai bun joc al meu, sa fiu agresiv, sa ma duc la fileu. Fie ca am reusit multe voleuri, fie ca nu, totul este sa traiesc bucuria de a fi pe drumul spre fileu. Si mai stiu ca daca fac acest lucru am, de cele mai multe ori, sanse bune de a câstiga.
...
Ma bucur sa am astfel de ocazii, sa pot înca sa joc tenis, sper ca la nesfârsit, si sa joc la mine în curte sau cu public.
Dar nu este acelasi lucru atunci când sunt 5.000 sau 10.000 de spectatori care sunt cu tine si când simti ca presiunea creste; de aceea îmi place sa joc. De aceea prefer sa continui sa joc aici în loc sa joc doar cu prietenii la mine acasa.


Novak Djokovic despre jocul lui si despre diferenta dintre jucatorii buni si cei foarte buni

Esenta jocului meu pleaca din spate, de pe fundul terenului. Acolo ma simt cel mai confortabil. Am lucrat în ultima vreme în mod special la doua aspecte ale jocului meu: serviciul, pentru o mai mare eficienta si o mai mare agresivitate cu veniri mai frecvente la fileu când am ocazia. Daca ma uit pe statistici, am facut acest lucru mai des în ultimele sase luni decât am facut-o în întreaga mea cariera. Cred ca acesta este un mare câstig pe care l-am obtinut. Iar faptul ca am avut sase luni cu rezultate foarte bune cu acest plan de joc ma încurajeaza sa continui pe aceasta cale.
Evident, exista loc de mai bine. Stiu ca pot si stiu cât de bine pot juca, dar, în acelasi timp, stiu ca sunt foarte multi jucatori foarte buni în circuit. Oricând, oricine poate bate pe oricine, ca sa fiu sincer, deoarece exista o foarte mare competitie iar jucatorii devin mai profesionisti în ceea ce priveste pregatirea fizica. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca nu este o mare diferenta între jucatorii de top si cei mai slab clasati.
Cred, însa, ca ceea ce face diferenta este abilitatea mentala de a întelege si gestiona momentele în care presiunea este mare si de a alege loviturile potrivite; acesta este plusul pe care îi au jucatorii de top.


Andy Murray despre ce înseamna pentru el „sa-ti intri în ritm”

Eu imi gasesc ritmul între lovituri. Daca n-ai jucat suficient sau esti nervos, este destul de usor sa te grabesti si sa încerci lovituri pe care nu le poti controla.
Când ti-ai gasit ritmul, alegi lovitura potrivita la momentul potrivit si nu cauti sa plesnesti mingea pentru a termina repede punctul. Ai încredere ca alegi lovitura potrivita în functie de situatie si, daca asta înseamna sa joci trei, patru, sau mai multe lovituri pentru a obtine ocazia de a încheia punctul, asa sa fie.
Când nu ti-ai intrat în ritm, ai tendinta sa cauti sa termini punctul foarte repede.

Ce spun campionii
pag 1 2 3 4 5

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu