Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ce spun campionii

Resurse

Ce spun campionii
pag 1 2 3 4 5

Nadal, despre victorii si înfrângeri

Când faci sport de performanta, când esti la cel mai înalt nivel, ai nevoie sa întelegi si sa accepti ca de fiecare data când esti pe teren poti sa câstigi sau poti sa pierzi; face parte din joc. Aceasta este cea mai dificila latura a jocului, dar, în acelasi timp, este si partea frumoasa a jocului. Daca nu ar exista înfrângerile, nu ai avea cum sa te bucuri atunci când câstigi. Asa ca, trebuie sa accepti ambele lucruri. ... Este imposibil sa ajjungi tot timpul în semifinalele si finalele tuturor competitiilor din cariera ta. Asta nu are cum sa se întâmple. Cauti sa ajungi acolo de cât mai multe ori cu putinta, dar este imposibil de fiecare data.Djokovic si Nadal despre performanta, dificultati si suferinta

Djokovic si Nadal, primii doi clasati ATP, au jucat pâna în prezent de 31 de ori. Scorul îi este favorabil lui Nadal, 17-14. Nadal a câstigat la Monte Carlo în, probabil, cel mai scurt meci dintre cei doi 63 61 în 79 de minute. Spaniolul nu mai câstigase din 2010 de la Londra, toate meciurile din 2011 fiind la discretia lui Novak. De asemenea, cei doi au jucat la Melbourne în 2012 un meci istoric care a durat 6 ore fara 7 minute.
Este ceva special sa fii acolo luptând, încercând sa-ti atingi limitele, solicitându-ti corpul la limita. Daca esti „fit”, daca ai pasiune pentru tenis, când esti gata sa lupti, esti capabil sa suferi si sa fii satisfacut ca suferi, nu-i asa?”, spune Nadal.
Djokovic este pe aceeasi lungime de unda: „
Stii, te doare, suferi, încerci sa-ti pui în miscare picioarele, tragi de tine sa mai joci un punct, înca un punct, înca un ghem. Te întâlnesti cu suferinta iar degetele de la picioare îti sângereaza. Totul este dus la extrem si, totusi, te satisface acea durere.” ... „Am rupt toate barierele si acesta este cel mai important lucru pentru mine. Sa fii capabil sa rezisti din punct de vedere mental si fizic; a fost evident pentru oricine a vazut meciul ca amândoi am dat totul pâna la ultima picatura de energie.”

Desi a pierdut ultimele trei finale de Mare Slem în fata lui Djokovic, Nadal a fost capabil sa paraseasca terenul cu un sentiment de satisfactie. „
Asadar, astazi am trait acel sentiment care este unul foarte bun pentru mine. Mi-a placut. Am suferit în timpul meciului, dar am savurat toate dificultatile pe care le-am avut. Am cautat sa fiu prezent, sa gasesc solutii tot timpul. Am jucat cu inima.

Am citat cuvintele lui Nadal si Djokovic si în timpul finalei de la Monte Carlo deoarece au sens pentru mine. Performanta, cred eu, nu se poate face fara dezvoltare, iar progresul nu poate fi realizat decât împrietenindu-te cu dificultatea. Daca ceea ce faci nu este dificil, daca cei din jurul tau nu-ti creeaza un cadru corespunzator, poti adauga tu dificultatea; cel mai greu este sa faci foarte bine lucrurile „simple”.
Citând vorbele celor doi în timpul comentariului, mi-am dat seama imediat de pericolul ca acestea sa fie întelese altfel decât doresc Nadal si Djokovic. Ma refer la celebrul dicton „No pain, no gain” care, pâna la urma, are sens. Ceea ce este esential în vorbele lui Novak si Rafael este faptul ca „durerea” si dificultatile sunt rezultatul
alegerii personale, nu a impunerii din exterior. Pentru a trece prin dificultate si a progresa este nevoie de pasiune, spunea Nadal. Predicile adultilor din categorie „no pain, no gain” duc, de cele mai multe ori, în alta directie, nu spre excelenta.
Esenta pregatirii mentale poate fi sa înveti sa te simti confortabil cu dificultatea.Novak Djokovic despre gestionarea stresului

Întrebare: Ne poti spune cum gestionezi stresul pe teren? Folosesti ritualuri în momentele dificile când tensiunea creste, ai anumite strategii speciale pentru a trece prin aceste momente?
ND: Eu cred ca fiecare jucator are modul lui personal de a se concentra în aceste momente. Sunt jucatori care au superstitii care se poate vedea pe teren. Eu nu prea mai am multe. La un moment dat, poate putem vorbi despre obiceiul meu de a bate mingea de foarte multe ori. Acum, sper, nu mai bat mingea de multe or. Cred ca nu trec de 10 de prea multe ori. ...
Dar orice este în capul unui jucator, eu cred ca trebuie sa ramâna ceva personal pentru el. Fiecare are modul sau personal de a percepe lumea.Ivan Ljubicic – un nou capitol de viata

Fostul nr. 3 mondial, Ivan Ljubicic s-a retras din activitatea competitionala cu ocazia turneului de la Monte Carlo. „Simt nevoia sa spun ca m-am asteptat sa fie un moment emotional, dar nu m-am asteptat sa fie atât de emotional. Este evident ca este finalul unui capitol frumos din viata mea. Acum este timpul sa fac altceva. Mi-ar placea sa sprijin in continuare acest sport pentru a deveni si mai bun în viitor.”
„Cred ca am realizat mai mult decât asteptarile pe care le-am avut. Si mai cred ca am depasit si asteptarile celor din jurul meu. Si sunt fericit ca am facut asta. Nu am absolut nici un fel de regrete.”Tsonga la 27 de ani

Jo-Wilfried Tsonga a împlinit 27 de ani marti. „Multi reusesc sa joace cel mai bun tenis (dupa 27 de ani), în special francezii. Aparent, jucatorii francezi evolueaza mai bine dupa 27 de ani. Asta ma incurajeaza, desigur. Multi jucatori joaca cel mai bun tenis dupa 30 de ani.”


Andy Murray despre cum sa începi un turneu

Andy Murray, favoritul 3 la Monte Carlo a reusit un meci de vis cu Victor Troicki. Nu atât scorul m-a impresionat, 6-0 6-3, cât jocul.
„A fost bine, m-am miscat excelent. Am alunecat bine pe teren. De obicei am nevoie de ceva timp sa ma acomodez (cu zgura). În mod normal, este un semn bun pentru mine, indiferent daca joc bine sau nu.”
„Câteodata primul set sau primul meci pe zgura este strâns, echilibrat; orice se poate întâmpla. Pe zgura, poti foarte usor sa începi sa te grabesti si sa faci greseli. Dar pentru ca am luat startul bine, n-am mai avut nevoie sa fac asta.”
Pentru cei care au vazut meciul, vorbele lui Andy pot avea mult sens. Andy a jucat, practic, fara greseala.


Novak Djokovic despre ultimele luni

Întrebare: Ai suportat o presiune mare în ultimele noua luni si, cu toate acestea, se pare ca ai reusit sa te si distrezi. Ai facut o înregistrare cu un peste care cânta "Don't worry, be happy". Acesta este secretul tau, nu-i asa?
Novak: Corect. Este cel mai bun prieten al meu acum. Da, ultimele zece luni au fost foarte solicitante pentru mine. Atât pe teren cât si în afara acestuia am trait experiente pe care nu le mai traisem pâna acum. Cu siguranta, am avut zece luni fantastice pe teren cu serii de victorii incredibile, dar am avut, în acelasi timp, asteptari si presiune. Dar am reusit sa le gestionez si, dupa înfrângerea de la French Open, sa ma adun si sa joc cel mai bun tenis al meu la Wimbledon exact în momentele în care era cea mai mare nevoie. Am devenit nr 1, dar m-am bucurat de fiecare secunda de acest lucru, credeti-ma. Nu vreau acum sa ma gândesc cât timp o sa ramân nr. 1. Sunt preocupat sa accept absolut tot ce mi se întâmpla ca pe o mare provocare.Andy Murray despre intuitie

Întrebare: Unii jucatori vorbesc despre cum încearca sa gaseasca semne în limbajul corpului adversarului pentru a ghici directia serviciului. Faci si tu astfel, sau doar este ceva instinctiv pentru tine?
Andy: Unul dintre lucrurile care nu mi-au placut niciodata din partea antrenorilor a fost sa-mi spuna lucruri de genul "vezi ca, în general, îi place sa serveasca astfel..., iar la punctele importante ...". ?i asta pentru ca, pentru mine, este ceva instinctiv. ... [Returul] este ceva instinctiv pentru mine.
Despre capacitatea lui de a anticipa: ... decât sa fii foarte rapid pe linie dreapta, e mai bine sa poti sa anticipezi putin mai bine si sa poti ajunge la locul potrivit si la momentul ideal pentru a lovi mingea.Pentru ca o multime de jucatori se misca foarte bine, dar când ajung la minge sunt fie prea departe, fie prea aproape de minge. Este important sa anticipezi bine distanta si sa faci split step-ul când trebuie. Split step-ul este foarte important, mai ales la retur... Daca nu-l faci cum trebuie, totul e pierdut.
Întrebare: Este ceva învatat sau înnascut?
Andy: Ei bine, eu cred ca este ceva de învatat, dar cu conditia de a antrena acest lucru în foarte multe meciuri. Miscarea în teren a fost unul dintre punctele mele tari înca de când am intrat în circuit.Kimiko Date-Krumm despre progresul continuu


„Probabil ca am si mai multa rezistenta decât înainte când eram mai tânara. Am alergat maratonul din 2004 si am terminat sub 3:27 la Londra, astfel încât ma simt mai puternica acum. Dar am nevoie de o mai buna viteza. De exemplu, 200m, 300m, 400m. Dupa un schimb de mingi am nevoie sa-mi revin la pulsul normal si sa joc punctul urmator, asa ca nu e usor. Astfel încât, ma pregatesc cu atentie în continuare.”


Andy Roddick despre încalzirea dinaintea meciului


John McEnroe a afirmat de curând ca încalzire dinaintea meciului este inutila. Iata parerea lui Andy:
„Cred ca este foarte usor sa nu faca încalzire pentru cineva care, oricum, nu face nimic...”


Andy Roddick (si multi altii) despre noroc

Întrebare: Sunt persoane care vorbesc despre noroc în sport: tragerea la sorti, sanatate, geneticul. Ce parere ai despre norocul in tenis?

ANDY RODDICK: Cred ca Gary Player a spus-o: „Cu cât muncesti mai mult, cu atât esti mai norocos. Munca intensa se întâlneste cu oportunitatea.
Norocul influenteaza un foarte mic sector din meci, cred eu. Ai impresia un an sau doi ca ai noroc si alti doi in care nu ai. Cred ca oamenii care nu au noroc au nevoie de mai mult antrenament.

Jean Cocteau: Trebuie sa credem în noroc. Cum altfel ne putem explica succesul oamenilor care ne sunt antipatici

Richard Cobden: Norocul se bazeaza pe sansa, munca pe caracter.


J. Frank Dobl: Noroc înseamna a fi pregatit când apare sansa.

James A. Garfield: O livra de curaj (pluck) valoreaza cât o tona de noroc (luck).

Samuel Goldwyn: Cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc.

Paul Hawken: Norocul de a avea talent nu este suficient; trebuie sa ai si talentul de a avea noroc.

Natasha Josefowitz: Norocul înseamna sa fii la locul potrivit în momentul potrivit, dar plasarea si sincronizarea sunt în mare masura sub controlul nostru.

Elmer G. Letterman: Norocul este ceea ce se întâmpla atunci când buna pregatire se întâlneste cu sansa.

Necunoscut: Norocul este parerea lenesului despre succesul harnicului.

Necunoscut: Norocul pare sa fie împotriva celor care depind de el.

Ce spun campionii
pag 1 2 3 4 5

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu