Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ce joc joci?

Resurse > Mental Coaching

Ce joc joci?

Acum cāteva zile am avut placerea si onoarea sa-l īntālnim pe Timothy Gallwey, cel care a scris īn 1974 una dintre cele mai citite carti din lumea tenisului, The Inner Game of Tennis, vānduta īn peste un milion de exemplare. Tenisul a beneficiat mai mult sau mai putin de Inner Game, dar principiile lui Gallwey au stat la baza formarii si dezvoltarii curentului coaching in formele life coaching si executive coaching. Explicatia, din punctul meu de vedere, este simpla si fireasca.
Faptul ca Inner Game este mult mai īntālnit īn lumea afacerilor decāt īn tenis este cauzat de dificultatea antrenorilor de tenis la a renunta la a da instructiuni. Fara a da instructiuni, antrenorul se simte, poate, mai putin important, pentru ca, nu-i asa, a contribuit mai putin la progresul elevului. Din punctul meu de vedere, este exact invers: un antrenor adevarat este cal care faciliteaza progresul elevului dāndu-i acestuia libertatea de a īnvata. Fara instructiuni, elevul invata; cu instructiuni, antrenorul are iluzia ca ”īl īnvata”.
Interesant este si faptul ca dupa demonstratia de la FRT, cei care au īnteles mai multe din ce a aratat Tim sunt cei care au venit din afara tenisului!
Inner Game se bazeaza pe renuntarea la instructia bazata pe indicatii pe care le da antrenorul sportivului sau chiar cele pe care īnsusi sportivul si le spune īn minte si īnlocuirea acestora pe observatii obiective si fara a judeca sau critica. Aceste observatii īnsotite de o inspirata focalizare a atentiei duc la o mai buna constientizare a sportivului fata de propriile lui miscari, iar cānd aceasta se īntāmpla, automat, miscarile se corecteaza devenind armonioase.Īn orice sport, spune Tim, sportivul joaca īn doua planuri. Primul este jocul exterior, cel īmpotriva adversarului. Al doilea este Jocul Interior, cel cu propriile īndoieli, īngrijorari, sau frici. Formula lui Tim este foarte simpla:
Performanta = Potentialul actual – Interferente. Jocul interior faciliteaza minimizarea interferentelor si valorificarea potentialului. Mai mult, prin minimizarea interferentelor, potentialul poate creste.
Īntālnirea cu Tim mi-a provocat multa emotie si mi-a declansat multe amintiri legate de momentele placute cānd am citit The Inner Game of Tennis acum circa 15 ani si de satisfactiile pe care le-am trait atunci cānd am aplicat principiile Inner Game pe terenul de tenis, ca antrenor. Aproape ca le uitasem. Asa ca am revazut cartea The Inner Game of Tennis si le-am rasfoit si pe cele legate de aceasta: The Inner Game of Work, The Inner Game of Stress (acum disponibile si īn limba romāna) si Coaching pentru Performanta de John Whitmore.
Tin sa va relatez o īntāmplare mentionata īn Jocul Interior si Munca: la un moment dat, Tim a organizat un concurs de tenis inedit destinat amatorilor. Spun inedit pentru ca regula era urmatoarea: cine pierde, merge mai departe. Repet, cine pierde avanseaza īn turul urmator, nu cine cāstiga. Interesant, nu-i asa?
Un astfel de turneu poate fi o ocazie de a te īntreba ”de ce intru eu sa joc?” si o oportunitate de progres si de a juca jocul interior.

Discutānd cu un tānar jucator de 14 ani, mi-a ridicat urmatoarea problema: ”Nu īnteleg, spune el, cum adica, daca cāstig 60 60 si joc foarte bine, plec acasa si adversarul meu trece īn turul al doilea? Ce logica are? Buna īntrebare! Am si un raspuns: Daca cāstigi 60 60 poti pleca acasa si poti cauta un turneu la care sa pierzi. Sa pierzi īn jocul exterior. Ce ai de cāstigat dintr-un meci pe care-l cāstigi 12-0? Pentru ca, ”pierderea” meciului exterior poate fi un prilej de a-l cāstiga pe cel interior, cel pe car īl joci pentru a īnvata, pentru a creste si a-ti īmplini potentialul.
Imi revin īn minte vorbele lui Agassi care spunea ca are antrenamente in care daca nu greseste 2 mingi din 3 este nemultumit pentru ca īnseamna ca nu a cautat suficient sa progreseze.
Tie ce joc īti place sa joci?

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu