Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Cateva cuvinte despre scurtaturi si rataciri

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Câteva cuvinte despre scurtaturi si rataciri

Cartea Descopera învingatorul din tine mi-a placut foarte mult si o recomand cu caldura. Fac acest lucru tocmai pentru a încuraja esenta si profunzimea celor scrise de cei doi autori, François Ducasse si Makis Chamalidis. Cartea merita citita cu atentie si cu timp reflectie, mai ales atunci când exista pericolul „banalizari” ideilor profunde enuntate de autori, banalizare foarte la moda în revistele facute de profesionistii scolilor de marketing si advertising. Profesionisti pe care îi consider în mare parte raspunzatori de neîmplinirile multora atrasi de ideea existentei unor trucuri magice ce ar putea deschide scurtatura ce duce la destinatia iluzorie „Campion—Într-un—An”. Profesionisti care pun la grea încercare persoane cu calitati obtinute dupa mii de ore de antrenamente dificile, atragându-le cu pictoriale ce pun în evidenta înzestrarile legate de aspectul fizic. „Asta se vinde” si „Asa se face” sunt raspunsurile tipice pe care le-am primit. De acord, superficialitatea se vinde, dar satisfactia profunda vine mai degraba din dezvoltarea calitatilor, nu din comertul înzestrarilor.
Persoanele cu realizari deosebite privind dezvoltarea calitatilor sunt puse în fata unei dificultati noi: rezistenta la tentatia de a trece „Podul Facilitatii”. Daca vom deschide Harta Mentalului realizata cu multa creativitate de cei doi autori, vom vedea ca Podul Facilitatii da în Mlastinile Scurtaturii. Superba si geniala viziune. Dificultatea profunda vine din a mai gasi energia necesara de a continua efortul sustinut pentru a merge mai departe. Ce pacat!

Cartea mentionata contine exemple superbe din experienta marilor legende ale tenisului. De exemplu, gasesc paragraful „Trucurile campionilor” de la pagina 79 ca fiind deconectant si foarte interesant, dar merita citit în contextul pe care îl ofera cartea în ansamblul ei! Destinatia „Campion—Într-un—An” este foarte tentanta si a umplut rafturile librariilor cu carti, unele inspirate, care sugereaza ca fericirea poate fi obtinuta repede: în 3 pasi sau 7, în 12 saptamâni sau 12 luni. Conform unor studii relativ recente, acesta este considerat unul dintre principalele elemente care au dus la cresterea numarului de cazuri de depresie în ultimii 30 de ani. Mai mult, prima depresie nu mai apare la 29 de ani, ci la 14,5 ani.
Înzestrarile sunt native în timp ce calitatile se dezvolta. Sensul (vis, plan, obiective) si satisfactia depasirii dificultatilor ce apar pe drumul spre marea performanta ar putea fi principalele ingrediente ale împlinirii sportive.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu