Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ateliere pentru parinti si antrenori

Resurse > Mental Coaching

Ateliere de pregatire pentru parinti si antrenori


Începând cu 18 septembrie, pornim o serie de ateliere de lucru destinate parintilor si antrenorilor sportivilor care sunt pe drumul spre marea performanta sau doresc sa porneasca pe acesta.

Programul atelierelor este urmatorul:

18.09 – Ajutorul, învatarea si performanta.

10.10 – Emotiile, învatarea si performanta.

17.10 – Încrederea în fortele proprii.

14.11 – Motivatia, învatarea si performanta.

26.11 – Comunicarea ca principal instrument pentru a oferi ajutor, pentru a facilita construirea încrederii, motivatiei si pentru a facilita învatarea si performanta.

05.12 – Greseala, învatarea si performanta


Locul în care se vor desfasura aceste ateliere îl vom comunica în cel mai scurt timp.
Motivele pentru care propunem aceste ateliere în primul rând parintilor si antrenorilor pot fi gasite în cele ce urmeaza.

Terenul de sport în general si cel de tenis în particular reprezinta un mediu în care copiii au ocazia sa învete un sport si, în acelasi timp, sa creasca dezvoltându-se ca persoana.

Pe terenul de tenis, copiii învata drepta, reverul, serviciul, smeciul si voleul; învata sa gaseasca solutii în fata adversarilor cu stiluri diferite de joc; se dezvolta fizic, alergând mai repede, respirând mai bine, devenind mai puternici.

Tot pe teren, la meci sau la antrenament, copiii învata sa câstige si sa accepte înfrângerile ca parte din drum; învata sa-si recunoasca emotiile si sa le utilizeze în folosul lor; învata sa-si construiasca curajul atunci când se întâlnesc cu frica, sa-si regaseasca calmul când se întâlnesc cu furia în fata neplacutului; învata sa simta satisfactia sau nemultumirea, sa primeasca aprecierile sau sa accepte reprosurile, sa gaseasca raspunsuri la întrebarea „de ce fac ceea ce fac” si sa descopere noi resurse pentru a continua efortul în fata dificultatilor; învata sa capete încredere în fortele proprii sau sa întâlneasca neîncrederea.
Pe teren, copiii se pregatesc sa fie mai deschisi în fata fericirii pentru o viata împlinita; sau nu.
Copiii aflati pe drumul al descoperirilor care duc la învatare sunt însotiti de antrenori si parinti; rolul lor poate fi decisiv. Meseria de antrenor este, de aceea, una nobila. „Meseria” de parinte, cea mai nobila. Copiii vor învata, poate, sa loveasca armonios mingea si sa devina mai sanatosi; poate vor câstiga turnee; poate vor deveni campioni; sau poate ca nu.

În prima suta din clasamentul mondial intra doar o suta de baieti si o suta de fete. În prima suta sau nu, copiii vor creste cu bucurie sau cu tristete, cu satisfactie sau cu nemultimire, îsi vor construi încrederea sau nu, vor fi fericiti sau nu.

Antrenorii pot preda copiilor tehnica si tactica jocului de tenis precum si deplasarea eficienta în teren. Cei care învata sunt copiii. Poate parea un joc de cuvinte, dar personal sunt convins ca eu, ca antrenor, nu pot sa învat nici un copil sa joace tenis; eu pot sa-i arat, pot sa-i vorbesc si pot sa-i fiu alaturi în timp ce el învata, spunându-i ce vad atât cât trebuie si la momentul potrivit. El învata; eu doar îi predau.

Petuniile din curtea mea au nevoie de apa; am vazut ce se întâmpla daca le ud prea mult sau prea putin si am mai vazut ce se întâmpla daca o fac la momentul nepotrivit: se usuca.

Meritul antrenorului consta în a arata atât cât trebuie si atunci când trebuie si în a vorbi nu mai mult decât este necesar. Meritul marilor antrenori consta, din punctul meu de vedere, în renuntarea la medalia de aur pentru „ca eu l-am învatat!” Antrenorul este doar alaturi, iar acest lucru poate fi însotit de o satisfactie mult mai mare decât cea oferita de „medalia de aur”.

Am vorbit despre antrenori; la fel este, din punctul meu de vedere, si în cazul parintilor. „Meseria” de parinte este cea mai nobila dintre toate.
De aceea am hotarât sa reîncepem cu parintii si antrenorii si, mai apoi, sa organizam stagii de pregatire si pentru sportivi si în alte orase decât Sibiul. Facem acest lucru pentru ca, prin sport, noi am primit. Vrem acum sa oferim din experienta noastra.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu