Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Ascutitoarea

Resurse > Povesti - Metafore

Ascutitoarea


Dupa mai multe ezitari, m-am hotarat sa sun la usa. Mi-a deschis un barbat grasut, imbracat cu un fel de salopeta. Am intrat si m-am asezat pe un fotoliu vechi si uzat. Televizorul functiona in surdina; era o emisiune cu public. Oferindu-mi un pahar cu apa minerala pe care nu l-am cerut, barbatul spuse:
„E emisiunea mea preferata.”
Treceam printr-o perioada dificila a vietii mele. Prietenii mi-l recomandasera ca pe un om capabil sa faca minuni; fara sa se ridice din scaunul sau, doar prin intermediul unor metafore.
Eram intrigat de ceea ce vedeam si eram hotarat sa plec imediat ce conversatia ar fi luat-o intr-o directie gresita. Conversatia a luat-o intr-o directie bizara, insa, din fericire, am ramas. Din fericire pentru ca acele cateva clipe mi-au schimbat cursul vietii.
„Nu vreau sa mai sufar niciodata”, am inceput, „niciodata!”
„Ce dorinta mareata! Nu crezi ca e prea mult ceea ce ceri?”
, a venit replica.
„Mi s-a spus ca faci minuni. Dovedeste-mi! Fa ca ultimele mele suparari sa dispara si te voi crede. Altfel, la revedere si n-am cuvinte!”, am spus foarte hotarat.
„O clipa prietene. Cred ca am ce ai tu nevoie. Ceva mai bun decat ceea ce mi-ai cerut; te pot invata cum sa accepti suferinta si sa treci dincolo de ea.”
Sufeream. Domnul Fernando, acesta era numele lui, m-a indemnat sa vorbesc despre toate lucrurile care m-au facut sa sufar in trecut. I-am vorbit despre moartea parintilor, despre dezamagirea primei iubiri, despre tradarea prietenilor, despre boala, despre toate gandurile dureroase care doreau sa iasa la lumina.
Dupa doua ore, el consimti sa-mi dea solutia.
„Imagineaza-ti ca esti un creion nou. La inceput, varful este ascutit. Poti scrie si desena orice. Apoi varful se toceste si scrisul devine din ce in ce mai dificil si nu asa de frumos precum ai vrea sa fie. Te-ai uzat. E nevoie sa te ascuti. Dar acest lucru nu poate fi facut fara putina durere.”
„La fel cum un creion trece prin lama ascutitoarei, pierzand putin din lemnul sau, tu trebuie sa schimbi pielea tabacita. Praful ce s-a depus peste constiinta ta face ca viata ta sa fie mohorata si neclara.”
„E nevoie, poate, de putina suferinta pentru a reveni la forma initiala”.
Fernando facuse, astfel, un nou miracol. El nu mi-a promis un viitor lipsit de griji si fara suferinta. Inchizand usa casei sale in urma mea, am trait senzatia ca am renascut, de parca m-as fi bucurat ca exist pentru prima oara.Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu