Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Antrenorul si antrenamentul

Resurse > Carti > Invingatorul din tine

Antrenorul si antrenamentul - continuare

Am spicuit mai jos câteva cuvinte despre antrenori si antrenamente extrase din cartea "Descopera învingatorul din tine" de François Ducasse si Makis Chamalidis.

"Încrederea din partea îndrumatorului este cadoul cel mai potrivit ..."
"A putea sa taci atunci când "stii tot" necesita o întelepciune uimitoare si un caracter iesit din comun."
"A sti sa taci atunci când stii reprezinta probabil ultima etapa pe care trebuie sa o atingem pentru a deveni un bun îndrumator, în orice disciplina."
"Este atât de usor pentru un instructor sa vrea sa zica prea multe din cauza lipsei de încredere în elevul sau în el însusi!"
"Timpul! Timpul pentru a construi încrederea este din pacate ceea ce lipseste cel mai des antrenorului si atletului. Relatiile de durata sunt rare într-o lume tulburata de nervozitatea urmatorului meci, în care isteria succeselor si a rezultatelor provoaca o supralicitare permanenta printre atleti, antrenori, parinti si manageri, în special în sporturile mediatízate. "Ceva merge prost, sa schimbam antrenorul si atunci va merge mai bine", iata cum se rezuma aproximativ moravurile sportive. Aceasta ne permite într-adevar sa evitam adevaratele bilanturi, sa nu privim prea mult la propria persoana, sa fugim de responsabilitati si reflecta superficialitatea relationala a anumitor cupluri antrenor-elev, unite doar prin cimentul rezultatului."
"Colaborarile se bazeaza rar pe un contract moral, "de la om la om", în care, în caz de dificultate, fiecare trebuie sa dovedeasca acea onestitate indispensabila care va contrabalansa tentatia de a transfera toata raspunderea pe umerii celuilalt.

Doar atunci când respectul si oamenii trec înaintea rezultatelor putem depasi crizele si ne putem oferi ocazia de a dovedi din plin calitatile pe care unii le pot aduce altora. Marile colaborari au stiut sa atinga acest nivel de încredere unde devine posibil sa muncesti din greu în liniste, sa depasesti problemele cu calm, sa concepi un bagaj tehnic pe termen lung, sa-ti asumi anumite riscuri, sa construiesti un plan adevarat cu obiective si valori îndelung maturizate care, odata împartasite, vor confirma complicitatea.
Eficacitatea depinde de acest tip de întelegere, în cadrul careia am învatat sa ne cunoastem, în care câteodata putem sa ne lipsim de cuvinte, chiar sa nu avem nevoie de prezenta celeilalte persoane; în care antrenorii si atletii pot schimba între ei idei despre alte subiecte decât activitatea sportiva si afectiunea sfârseste prin a domina relatia si a depasi mizele.
Atunci când miza devine însasi relatia, atletul, ca si antrenorul, având dreptul de a exista si în alta parte decât pe tabela de marcaj, având dreptul de a se însela sau de a pierde fara a risca pentru aceasta sa decada în ochii celuilalt, se pot bucura astfel de încrederea si de libertatea de expresie proprii marilor realizari."

"De fapt, atunci când ne antrenam fara intensitate, ne "dez-antrenam". Sfârsim prin a pierde ceea ce am dobândit, nu actiunea, ci calitatea sa. Nu mai suntem "pe faza". Corpul dobândeste obisnuinte proaste de lentoare si de imprecizie de care va fi dificil sa ne lepadam. Senzatiile sunt aproximative, timpul de reactie este îndelungat, coordonarea neregulata. Limitele pe care un atlet le va întâlni mai târziu se creioneaza în cadrul acestor antrenamente unde nu se întâmpla nimic, iar pe termen lung limitele vor deveni evidente."
"...în competitie nu putem conta pe rezistenta noastra decât daca am dovedit o putere înzecita la antrenament."

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu