Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Adaptarea in desert

Resurse > Povesti - Metafore

Adaptarea

Într-o zi, un barbat se rataci în desert. Stia ca aici soarele înseamna moarte sigura. Fara hrana, apa sau adapost, nu exista nici o sansa de supravietuire. Apoi, a observat lânga el un tufis micut. S-a târât pâna la el si s-a ghemuit la umbra pentru a se proteja de razele ucigatoare ale soarelui. Era disperat, nu stia nimeni unde se afla.
La un moment dat, a vazut un soim asezându-se pe o creanga a tufisului. Spre surprinderea omului, soimul a vorbit si l-a întrebat: „Pot sa te ajut cu ceva?”
Socat, omul a raspuns: „Mor de sete, gura si limba îmi sînt umflate. Am nevoie de apa ca sa supravietuiesc.”
„Uita-te în spatele tau, a spus soimul. Acolo este un s
arpe. Ţine-te dupa el, pentru ca el stie unde izvoraste apa din stânci. De acolo vei putea sa bei.”
Dupa ce a baut apa, omul s-a întors la tufis si a doua zi soimul a revenit.
„Ce faci?”, l-a întrebat soimul.
„Am baut apa, dar am nevoie si de hrana pentru a supravietui, apa nu este suficienta”.
„Stai linistit si asteapta pâna trece antilopa. Când trece pe aici, urmeaz-o, îti poate arata unde sînt cactusii ale caror tulpini le poti mânca.”
Întocmai asa s-a întâmplat; când omul a urmat antilopa, a gasit hrana si a putut mânca. Simtindu-se îndestulat, s-a întors la tufis si soimul a aparut înca o data.


„Pot sa fac ceva pentru tine?”, a întrebat soimul.
„Da”, a raspuns omul. „Desi am baut si am mâncat, am totusi nevoie de sare ca sa supravietuiesc. De unde sa-mi procur sarea de care am nevoie ca sa traiesc?”
„Nu te teme”, raspunse soimul. „Si vulpea are nevoie de sare. Daca urmaresti vulpea, vei vedea locul în care linge ea rocile, care îti vor da tie sarea de care ai nevoie.”
Omul a facut din nou ce i-a spus soimul si în urmatoarea zi, când s-a întors la tufisul sub care se adapostea, a observat ca acesta fusese ars si carbonizat.
„Ce voi face acum?”, s-a întrebat omul. „Nu am nici un adapost, soarele ma va coace si voi muri.” Apoi, omul si-a dat seama ca a petrecut fiecare zi în desert tinându-se dupa animale. A învatat cum sa gaseasca hrana, apa si sare. Stia cum sa supravietuiasca. A observat culorile bogate ale cerului la apusul soarelui, albastrul, purpuriul si auriul. A ascultat trilurile fermecatoare ale pasarilor din departare si a simtit o liniste si o fericire profunda.
„Sa-ti arat drumul spre casa?”, a întrebat soimul. Omul s-a gândit putin si a spus:
„Cred ca voi mai sta putin timp aici.”

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu